Skip to content

Hoe vind je de beste PMO aanbieder?

Leestijd 5 minuten

Home > Blog > Preventie > PMO > Hoe vind je de beste PMO aanbieder?

Ben je voor jouw organisatie op zoek naar een preventief medisch onderzoek (PMO)? Ons advies: ga nooit voor de eerste die je tegenkomt, de hoogte in Google of de goedkoopste aanbieder. Denk eerst na over wat jij en je medewerkers eigenlijk van het PMO verwachten. Zijn er speciale risico’s waar in elk geval naar gekeken moet worden? Wat mag het kosten en vooral: wat moet het opleveren? Om een goed beeld te krijgen van wat een PMO je allemaal te bieden heeft, geven we je een korte checklist waar je op kan letten bij het zoeken naar de juiste PMO aanbieder.

Stap 1: Wat wil je eigenlijk onderzoeken?

Het periodiek aanbieden van een PMO is verplicht voor elke werkgever. En dat is natuurlijk niet voor niets. Een goed opgezet en uitgevoerd PMO kan de medewerker, maar vooral ook de werkgever veel zeer relevante informatie opleveren. Maar dan moet je het PMO wel serieuze aandacht geven, de juiste dingen onderzoeken en zorgen dat zoveel mogelijk medewerkers mee gaan doen. De eerste stap is te bepalen wat jij belangrijk vindt binnen dit onderzoek. Speel daarom eens met de volgende vragen:

 • Waarom bied ik dit PMO aan?
 • Staan er in de RI&E risico’s die ik in elk geval wil laten onderzoeken?
 • Hoe zorg ik dat zoveel mogelijk medewerkers gaan deelnemen?
 • Welke onderwerpen wil ik meenemen in de digitale vragenlijst?
 • Wat wil ik de medewerkers aanbieden als de PMO-uitkomsten bekend zijn?
 • Hoe staat mijn OR tegenover een PMO?
 • Welke rapportage en advies verwacht ik op organisatieniveau?

Tip! De OR heeft instemmingsrecht over de opzet en uitvoering van een gezondheidsonderzoek. Betrek hen daarom vroegtijdig bij je plan om een PMO te laten uitvoeren. Zij kunnen ze je zeker input geven over de inhoud van het onderzoek. Draagvlak van de OR zorgt ook zeker voor vertrouwen in het PMO en een groot aantal deelnemers.

Stap 2: Wat verwacht je van de samenwerking met de PMO aanbieder?

Wil je samenwerken met een PMO aanbieder die actief met je meedenkt en je gevraagd en ongevraagd van advies voorziet of wil je een aanbieder die zich alleen richt op het uitvoeren van het PMO en verder vrij weinig van zich laat horen? Iets er tussenin kan natuurlijk ook. Om een aanbieder te selecteren die goed bij jouw behoeften past, is het belangrijk om het gesprek over hun werkwijze aan te gaan:

 • Heb je een vast contactpersoon?
 • Zijn er vaste contactmomenten?
 • Hoe denken ze jouw organisatie goed te leren kennen?
 • Hoe proactief is de aanbieder in de communicatie en in de samenwerking?
 • Hoe krijgt de medewerker de uitslagen van het onderzoek te horen?
 • Welke terugkoppeling, rapportage en advies krijg jij als werkgever?

Stap 3: Heeft de PMO aanbieder ervaring binnen jouw branche?

De inhoud van een PMO wordt vaak afgesteld op de risico’s die zijn benoemd in de RIE. Het is absoluut  belangrijk dat de PMO aanbieder ervaring heeft met soortgelijke risico’s. Kom er daarom achter of zij ervaring hebben bij vergelijkbare organisaties of in jouw branche. Vanuit deze ervaring kan de aanbieder beter met je meedenken en je adviseren over de resultaten en de opvolging. Vraag dus gerust naar relevante referenties of een geanonimiseerd voorbeeld rapport van een vergelijkbare werkgever.

Stap 4: Wat ga je doen na het PMO?

De uitkomsten van een PMO kunnen voor de medewerker erg confronterend zijn. Want naast de resultaten van bloed- of urine-onderzoek waarin specifieke blootstellingsrisico’s zijn onderzocht, gaat het vooral ook over hoe je als mens in het leven en in het werk staat. Roken, drinken, slapen, psychische weerbaarheid, leiderschap en beweging zijn onderwerpen waarop de medewerker onderzocht wordt. Vaak zet de uitslag de medewerker in beweging om met zijn of haar eigen gezondheid aan de slag te gaan. Wil je hen als werkgever een steuntje in de rug geven? Daarbij kun je denken aan coaching, een stoppen met roken training, een bijdrage voor de sportschool of loopbaanadvies.

PMO

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 PMO aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste PMO aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke PMO vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé PMO experts

Meer dan 11.000 klanten

Ontvang snel 3 PMO offertes

Vergelijk de beste PMO-aanbieders

Daarnaast wil je als werkgever waarschijnlijk graag inzicht in de gemiddelde gezondheid van je medewerkers. In heldere rapportages zie je medewerkers afdoende beschermd zijn voor de blootstellingsrisico’s in jouw organisatie. Maar je krijgt ook inzicht of het BMI een paar punten te hoog is, of rugklachten de inzetbaarheid van je personeel negatief beïnvloedt of als werkdruk dreigt om te slaan naar werkstress. Kortom, je weet op welke onderwerpen je gericht actie kunt ondernemen om écht met de gezondheid van je medewerkers aan de slag te gaan. Daarmee maak je uiteindelijk natuurlijk de hele organisatie gezonder en productiever.

Stap 5: Hoe krijgen medewerkers terugkoppeling?

Als werkgever krijg je natuurlijk niet per medewerker inzicht in hun eigen resultaten. Privacy-regels schrijven voor dat je vanaf 15 deelnemers een groepsrapportage kunt maken, mits de uitkomst op geen enkele wijze te herleiden is naar een individuele deelnemer. Als de populatie groot genoeg is krijg je in deze rapportage onder andere de uitslagen per team, afdeling, geslacht, leeftijdsklasse, functiegroep en natuurlijk voor de organisatie als geheel.

De medewerkers zelf krijgen uiteraard wel inzicht in hun persoonlijke resultaten. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

 • Digitaal, na het invullen van de digitale ePMO
 • Persoonlijk, na de fysieke health check (door arts, verpleegkundige of vitaliteitscoach)
 • Digitaal, nadat alle onderzoeksuitslagen binnen zijn
 • Persoonlijk, als alle onderzoeksresultaten binnen zijn

De impact van het onderzoek kan zoals gezegd groot zijn voor de medewerker. Tegelijkertijd wil je ook dat de medewerker waar mogelijk in beweging komt om met zijn of haar eigen gezondheid en inzetbaarheid aan de slag te gaan. Een persoonlijke terugkoppeling werkt dan eigenlijk altijd beter dan digitale feedback. De medewerker kan dan gelijk zijn of haar vragen stellen aan een specialist en in een vertrouwelijke omgeving de te nemen stappen bespreken.

Stap 6: Wat kost het PMO?

Een basale ePMO kun je vanaf een paar tientjes per medewerker krijgen. De meest uitgebreide onderzoeken kosten honderden euro’s. Als je bovenstaande vragen voor jezelf beantwoord hebt, kun je vast al wel en inschatting maken van het benodigde budget. Laat je ook adviseren door je bedrijfsarts of je arbodienst wat zij voor een soort PMO het beste bij jouw organisatie en jouw risico’s vinden passen.

Advies nodig?

En elke PMO aanbieder werkt met zijn eigen tarieven, waardoor je het beste een aantal aanbieders met elkaar kan vergelijken. Wil je deze verschillen op een overzichtelijke manier met elkaar vergelijken? Bij HR Navigator selecteren we aan de hand van jouw behoeften drie aanbieders en zetten alle kosten op een eenduidige manier voor je uit in een rapport. Op deze manier vergelijk je snel en efficiënt de best passende aanbieders voor jouw PMO.

Nog ergens hulp bij nodig?

DirectContactKlein
Marco, Bob, Mirco en Merve

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Elke dag 10.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video's over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen op het gebied van HR
✓ Als eerste toegang tot onze workshops. Gratis of met forse korting.

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 10.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids