Vind de beste arbodienst

 • Persoonlijk advies van dé arbo experts van Nederland
 • Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
 • Vandaag nog offertes van 3 arbodiensten die perfect matchen met jou

“Was ik maar meteen via HR Navigator gaan zoeken. Dat had me veel tijd gescheeld.”
Marian van Roosmalen – Florence

Marco (mister arbo 🎓)
Hero Marco 01
Als enige 100% onafhankelijk
10x sneller dan zelf doen
19.036+ klanten gingen je voor
Reviews inladen…

Van 100 medewerkers zijn er elke dag 5 ziek

Elke dag 485.000 werknemers ziek

Iets meer dan 5% van alle werkenden in Nederland is ziek. Dus van elke 100 mensen die in je organisatie werken, zijn er elke dag 5 ziek. In sommige sectoren is het verzuim nog veel hoger. In de zorg is het bijvoorbeeld 8%. Dus elke dag dat je 100 paar handen aan het bed wilt hebben, moet je er 108 inplannen.

Kort verzuim kost je 5.850 euro per week voor één zieke medewerker

Een zieke medewerker kost minstens 450 euro per dag: door loondoorbetaling, vervanging en extra werkdruk voor collega’s. Dat is nog los van het omzetverlies. De omzet van een automonteur is 90 euro per uur, dat is 720 euro omzetverlies per dag. Een zieke medewerker kost dus al gauw 5.850 euro per week.

Langlopend verzuim kost je 100.000 euro per medewerker

Als je medewerker bijna 1 jaar ziek is, gaat het UWV bekijken of jij als werkgever alles gedaan hebt om de medewerker te reïntegreren op de werkvloer. Heb je daarbij fouten gemaakt en is je verzuimdossier onvoldoende op orde, dan kun je een boete krijgen van het UWV. Dat kost je al snel 100.000 euro, maar 200.000 komt ook vaak voor. Elk jaar worden er bijna 5.000 boetes opgelegd.

Maximale boete UWV: 12 jaar loon doorbetalen

Laatst had ik een huilende ondernemer aan de lijn. Die had 2 jaar loon doorbetaald en dacht er nu van af te zijn. Maar hij had zojuist van het UWV gehoord dat hij nóg een jaar moest doorbetalen. Dat betekende zijn faillissement.

Deze ondernemer had niet de verplichte stappen uit de Wet verbetering poortwachter gevolgd, die voorschrijft wat je op welk moment moet doen tijdens verzuim. En hij had het al helemaal niet bijgehouden in een dossier. Het UWV beschouwde dat als belemmering van de terugkeer op de werkvloer en als werkgever was hij daardoor in overtreding.

In het ergste geval kan het UWV je verplichten om 12 jaar loon door te betalen van een zieke ex-medewerker.

 

Verzuimrisico op een kantoor hoger dan in een fabriek

In fabrieken is veiligheid meestal goed geregeld: elke machine heeft instructies, medewerkers dragen een helm of handschoenen, er hangen veiligheidsinstructies aan muur. Maar aan kantoormedewerkers wordt meestal niks verteld. Hooguit krijgen ze een werkplekinstructie voor een goede zithouding.

En wat als ze stress hebben? Niemand die dan zegt: zou je het niet wat rustiger aan doen? Terwijl werkstress en werkdruk veruit de grootste verzoorzaker zijn van lang verzuim in Nederland. Een medewerker met te veel werkdruk is gemiddeld 7,6 maand afwezig. Bijna 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 8 mannen heeft inmiddels last van psychische problemen.

Voor al dit soort zaken heb je een arbodienst nodig. Niet alleen kun je dit niet zelf doen en mág je dit niet zelf doen, maar je bent ook altijd te laat om problemen te voorkomen.

Arbodienst = behoud van je mensen

Goede vervangers vinden is lastig. Om je medewerkers zo snel mogelijk terug te hebben en om boetes te voorkomen, heb je een arbodienst. Want die mag als enige beoordelen wat een medewerker nog kan. Een goede arbodienst houdt continu voor jou in de gaten wanneer jij iets moet doen, en doet zelf ook alles wat wettelijk vereist is waardoor je geen boetes van het UWV krijgt. Bijvoorbeeld:

 • Oproepen voor het spreekuur – uiterlijk in week 5 en bij vermoeden van psychische klachten uiterlijk week 2
 • Probleemanalyse – uiterlijk week 6
 • Opstellen plan van aanpak – uiterlijk week 8
 • Verzuimmelding richting UWV – uiterlijk week 42
 • Eerstejaars evaluatie – week 52
 • (En dit is maar een klein deel van de lijst)

“Ik heb bijna geen verzuim, waarom heb ik dan een arbodienst nodig?”

Statistisch gezien zijn MKB-ondernemers elke 5 jaar de sjaak: elke ondernemer heeft eens in de 5 jaar één keer te maken met langdurig verzuim. Bijvoorbeeld een medewerker met kanker, burnout, verslaving, overbelasting door mantelzorg, schulden, of een arbeidsconflict door disfunctioneren.

Dat overkomt jou dus ook. Heb je op dat moment nog geen arbodienst, dan heb je geen idee. Aan wie moet je een vraag stellen? Arbodiensten zitten echt niet bij de telefoon te wachten om jou direct te helpen, want die zitten minstens de komende 3 tot 5 maanden al vol.

Hoe kiezen wij uit 170 arbodiensten de beste?

Een nieuwe arbodienst selecteren is ingewikkeld en kost veel tijd. Het is vast niet iets wat je elke dag doet.
Wij vinden voor jou een geschikte arbodienstverlener die we kiezen uit meer dan 170 aanbieders in Nederland.

Laat je niet misleiden
Hoe voorkom je dat jij je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Het laatste dat je wil is een arbodienst die jouw bedrijf helemaal niet snapt of voor elk telefoontje een factuur stuurt.

HR Navigator hielp al 19.036+ organisaties bij het vinden van een passende aanbieder. Daarom weten we precies wat arbodienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Nu ook: Direct vergelijken en afsluiten
Geen tijd voor gesprekken, of lukt dit nu even niet? Je kunt ook direct een contract afsluiten met de arbodienst die je het meest aanspreekt. Omdat wij de grootste arbo-inkoper van Nederland zijn, hebben we flink onderhandeld en krijg je het beste tarief in de markt.

Hoe het werkt?
Wij brengen eerst jouw wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende arbodiensten. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Op onze beveiligde website zetten we daarna een vergelijking en offertes voor je klaar. Deze bespreek je kort met jouw persoonlijke arbo-adviseur. Daarna ga je in gesprek met de aanbieders van jouw voorkeur.

We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Hiermee ga je goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. Zo kun je echt een onderbouwde keuze maken.

Gratis, snel en onafhankelijk
Jouw persoonlijke arbo-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces en gaat tot het gaatje om voor jou de beste arbodienst te vinden. Snel, gratis en 100% onafhankelijk.

Vergelijk de 45 beste arbodiensten

Niet alle arbodiensten in Nederland zijn bij ons aangesloten. Maar voor ons is dat een logische keuze. We vinden namelijk dat jij de nieuwe arbodienst met een acht moet beoordelen, niet met een mager zesje. Alleen de 45 arbodiensten die jaar in jaar uit een vette acht van onze klanten krijgen, staan in onze lijst.

Gratis én onafhankelijk? Hoe kan dat?

We ontvangen een succesfee als jij een contract afsluit met een arbodienst. Maar jou kost het dus niets. Omdat we een groot deel van de sales en marketing van arbodiensten doen, besparen ze flink. Een klein deel daarvan dragen ze weer aan ons af. En die fee is trouwens voor iedereen gelijk, we doen dus niet aan vriendjespolitiek.

Ondersteund door arbo-experts

Direct persoonlijk advies van HR-adviseurs die echt verstand hebben van arbo en verzuim. Al sinds 2009 de grootste arbo vergelijkingssite.

Online vergelijken en afsluiten

Vind binnen 15 minuten de beste arbodienst voor jouw organisatie. Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest. Je ontvangt een vergelijking en 3 offertes.

De garanties van HR Navigator

Als enige onafhankelijk

‘Onafhankelijke’ verzuimconsultants adviseren vaak arbodiensten waar ze zelf een belang in hebben. HR Navigator adviseert als enige in Nederland onafhankelijk: alle arbodiensten betalen ons gewoon dezelfde bemiddelingsvergoeding.

Geen cowboys

Veel arbodiensten zijn bij ons niet aangesloten, want ze zijn niet goed genoeg. HR Navigator werkt alleen maar met de 45 arbodiensten die minimaal een 8 scoren, jaar in jaar uit. Cowboys, teveelbelovers en zesjes komen er niet in.

Geen tenderbullshit

Wil je tijd verspillen? Begin dan een tender. Want bijna geen enkele arbodienst schrijft zich in, behalve dezelfde 2 usual suspects. Wie jou echt kan helpen zit daar niet bij, maar je bent wel 6 maanden verder. Bij HR Navigator vind je in één gesprek al de perfecte match. En wij zorgen dat je ook aan de aanbestedingseisen voldoet.

Niet meer achter het net vissen

Veel arbodiensten hebben geen beschikbare bedrijfsartsen of casemanager als je een zieke medewerker hebt. Of ze helpen je alleen als je overstapt naar het duurste contract. Bij HR Navigator weet je zeker dat arbodiensten daadwerkelijk capaciteit hebben om je medewerker op tijd te helpen.

Niet platgebeld worden

Bij andere vergelijkingswebsites vul je contactgegevens in en daarna word je gebeld door soms wel 10 verschillende accountmanagers. HR Navigator stuur nooit zomaar je gegevens door. We adviseren je 3 arbodiensten die de perfecte match zijn.

In deze situaties maak je gebruik van HR Navigator

Acuut verzuim

Een medewerker is langdurig ziek geworden en je hebt geen contract met een arbodienst.

Spoedcontrole

Een medewerker heeft zich ziek gemeld, maar je vertrouwt het niet.

Ontevreden over je arbodienst

Je krijgt slechte adviezen, hebt steeds iemand anders aan de lijn die geen idee heeft wie je bent, na elk telefoontje volgt een factuur.

Arbodienst benchmark

Je bent al jaren klant bij jouw huidige arbodienst. Maar hoe doet die het ten opzichte van andere aanbieders?

Arbodienst shortlist

Je wilt binnen 1 dag weten welke 3 arbodiensten de beste match zouden zijn voor jouw organisatie

Selectie arbodienst

Je hebt geen arbodienst en wilt gratis advies van een persoonlijke arbo-adviseur, of offertes van de meest geschikte arbodiensten voor je organisatie.

Regionale arbodienst

Je zoekt een arbodienst met een spreekuurlocatie in jouw vestigingsplaats.

Aanbesteding

Je wilt voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan een aanbesteding en alsnog maar 2 reacties krijgt van arbodiensten, met wie je dan ook nog verplicht zaken moet doen.

Klanten over HR Navigator

“Zeer goede, gedreven enthousiaste begeleiding en ontzorging.”

chantal verdonk
Chantal Verdonk Beleidsmedewerker personeelszaken Albero Scholen

“De niet lullen-maar-poetsen-mentaliteit vind ik prettig. Ik heb HR Navigator al twee keer aanbevolen aan anderen die ook op zoek waren.”

Jacqueline Hiemstra Miep

“We wilden dat alle verschillende product lines binnen ons bedrijf met dezelfde arbodienst gingen werken. Dat heeft HR Navigator goed gedaan door een grote gemene deler te vinden.”

Eva van Overbeek
Eva van Overbeek Senior inkoper Transdev

“Ervaren, enthousiaste en betrokken club! Fijn contact, goede afstemming en duidelijke terugkoppeling.”

Stephanie Ham-Troost
Stephanie Ham-Troost HR-adviseur Zorggroep De Vechtstreek

“De adviseur benadrukte dat we tot niets verplicht waren. We bleven tijdens het traject 100% vrijheid houden, dat was een prettige gedachte.”

Erik van den Berg
Erik van de Berg HR adviseur PGVZ

“Wij wilden echt op een objectieve manier een arbodienst kiezen. Daarom zijn we in zee gegaan met HR Navigator.”

Default
Ellen Bonouvrie Personeelsadviseur, Klimmendaal revalidatiespecialisten

“Ik ben van A tot Z goed geadviseerd en ondersteund. We zijn nu een jaar verder en ben nog steeds tevreden met de bedrijfsarts.”

Default
Jeroen Bakker Inkoper Espria

“Gelukkig, ze bestaan nog. Bedrijven die je goed te woord staan en je van een hoop informatie voorzien. Zomaar voor niets! “

Irene Elzerman
Irene Elzerman Financieel beheer Topcleaning

“Door hun marktkennis zijn ze een uitstekende partner in het selectieproces. Ze werken vlot en hebben oprechte belangstelling voor jou als klant.”

Default
Anneke du Pree-van der Slik Directeur P&O Antes

Hoe werkt HR Navigator?

Vind gratis, makkelijk en snel de arbodienst die bij jou past
Jij vertelt wat je zoekt
Wij kiezen de 3 beste aanbieders
Je krijgt 3 offertes

Gebaseerd op jaarlijks arbodienst-onderzoek

Nadat je onze online vragenlijst voor het vergelijken van een arbodienst invult, adviseren wij je welke 3 arbodiensten de beste match zijn met jouw organisatie. Wij weten namelijk precies wat arbodiensten wel en niet in huis hebben.

Dat komt doordat ons advies gebaseerd is op:

 • Ons jaarlijkse onafhankelijke onderzoek onder 65 arbodiensten in Nederland
 • Hun scores op meer dan 140 criteria
 • Ons doorlopende halfjaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek
 • Arbodiensten die minimaal een 8 scoren

Klanten van HR Navigator

Klant - LRQA
Klant - Coca Cola
Klant - Europarcs
Klant - Uber
Klant - Bartiméus
Klant - Connexxion
Klant - Intertrust
Klant - Gelre Ziekenhuizen
Klant - The Sting
Klant - GVB
Klant - Pathé
Klant - De Volksbank
Klant - Fokus Wonen
Klant - Kennedy van der Laan
Klant - Museum Rembrandthuis
Klant - Netflix
Klant - Hornbach
Klant - Amac

Download de gratis inkoopgids arbodienstverlening

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we sinds 2009 hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 19.036 klanten. Leer van onze ervaring en weet welke vragen je moet stellen om nooit meer een verkeerde arbodienst te kiezen.

 • 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening
 • Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen
 • Gebaseerd op onze ervaring met 19.036 inkooptrajecten
 • 10 vragen die je zeker moet stellen om de beste arbodienst te vinden
 • 9 tips voor een vliegende start met je nieuwe arbodienst
 • Verplichte nummers arbobeleid en dingen die je beter kunt overslaan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Arbodienst Inkoopgids

Onze succesgarantie

HR Navigator is al sinds 2009 de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

 • We helpen iedereen. Altijd!
 • 100% onafhankelijk
 • Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland
 • 10 x sneller dan zelf doen
 • Zorgvuldig geselecteerde aanbieders
 • Al ruim 10 jaar de grootste HR-vergelijkingssite
 • 19.036+ organisaties gingen jou voor
Bob & Marco - Contact Bob & Marco - Contact
Bellen met ons Direct een HR-expert aan de lijn 085 – 049 15 40
Mailen met ons Binnen één werkdag antwoord [email protected]

Betrouwbare partners

De deelnemende arbodiensten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van gerenommeerde keurmerken zoals SBCA, Blik op Werk en lidmaatschap van brancheorganisatie OVAL.

Ook vragen we onze klanten jaarlijks de arbodiensten te beoordelen. Een minimale gemiddelde klanttevredenheidscore van 7 is een eis.

SBCA_logo
Blik-Op-Werk_logo
OVAL_logo

Een goede relatie met je arbodienst is goud waard

Het hebben van een goede relatie met je arbodienst levert je als werkgever veel op. Ze begeleiden je bij de wettelijke verplichtingen en ze denken met je mee. En heb je een verzuimsituatie of wil je advies om de kans op verzuim te verkleinen? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, een arbodienst begeleidt en adviseert vanuit hun jarenlange en dagelijkse ervaring. HR Navigator adviseert je op een transparante manier over de drie arbodiensten die het beste bij jouw behoeften passen.