De beste PMO voor je organisatie?
✓ Vergelijk meer dan 25 PMO aanbieders
✓ Persoonlijk advies van dé PMO experts van Nederland
✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ Snel 3 offertes van de beste PMO aanbieders
Gratis en 100% onafhankelijk
10x sneller dan zelf doen
15.000+ klanten gingen jou voor
PMO aanbieders vergelijken en selecteren
Vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en verzuim zijn actuele thema’s rondom goed werkgeverschap. Door je medewerkers periodiek een gezondheidsonderzoek, zoals een PMO, aan te bieden, speel je in op deze thema’s en laat je zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt. Je geeft medewerkers inzicht in hun eigen gezondheid, ook maak je ze bewust van de mogelijkheden om gezond te blijven (of te worden). HR Navigator werkt samen met meer dan 50 aanbieders en we helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Laat je niet misleiden
En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Want het laatste dat je wilt is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.
HR Navigator hielp al meer dan 15.000 organisaties bij het vinden van een passende PMO aanbieder. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.
Hoe het werkt?
Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.
Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.
Gratis, snel en onafhankelijk
Jouw persoonlijke preventie-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd onafhankelijk.
Vergelijk 250 aanbieders
HR Navigator werkt alleen met zorgvuldig geselecteerde PMO aanbieders die voldoen aan strenge certificerings eisen.
Ondersteund door hr-experts
Hoe werkt HR Navigator?
Vind makkelijk en snel een PMO aanbieder die bij jou past
Criteria bepalen
✓ Vul de vragenlijst in
✓ Vergelijk 50 criteria
✓ Persoonlijk advies
PMO aanbieder top 3
✓ Selectie 3 beste aanbieders
✓ Keuze uit 50 leveranciers
✓ Onafhankelijk
Adviesrapport en offertes
✓ Adviesrapport
✓ Uitgebreide vergelijking
✓ 3 Maatwerk offertes
Kies beste PMO aanbieder
✓ Gesprekken met top 3
✓ Contract onderhandeling
✓ Maak je keuze
Klanten van HR Navigator
Meer weten over PMO
Hoe werkt HR Navigator?
Veelgestelde vragen
De kosten van een PMO verschillen enorm per onderzoek en wat je onderzocht wil hebben.
Een PMO onderzoek begint eigenlijk altijd met een digitale vragenlijst, maar wát hierin allemaal gevraagd wordt is erg verschillend. Ook het fysieke en soms ook psychisch onderzoek dat daarna volgt, kent grote verschillen. Wat je wil meenemen is daarom vooral afhankelijk van je doelstellingen, de risico’s en je budget. Want de kosten van een PMO lopen uiteen van een paar tientjes voor een basale digitale check tot vele honderden euro’s voor de meest complete pakketten.
Maar, als je je bedenkt dat een zieke medewerker al snel honderden euro’s euro per dag kost en je met een preventief onderzoek mogelijke langdurige uitval kunt voorkomen, dan is investeren in een PMO natuurlijk altijd zinvol.
Een preventiemedewerker is binnen je organisatie dé deskundige op het gebied van gezond en veilig werken. Hij of zij adviseert jou als werkgever en de ondernemingsraad over alles met deze onderwerpen te maken heeft.
Elke organisatie moet in ieder geval één preventiemedewerker hebben. Voor organisaties met maximaal 25 medewerkers mag de werkgever dit ook zelf zijn.
De exacte rol van de preventiemedewerker is nergens vastgelegd, deze invulling ligt bij elke individuele werkgever. Logisch, want de bakker om de hoek, een verzorgingstehuis, een zwembad, een machinefabriek, een callcenter en een farmaceut zijn qua arbeidsomstandigheden en risico’s totaal anders.
Het Preventief Medisch Onderzoek moet je volgens de Arbowet regelmatig aanbieden aan je medewerkers. Wat regelmatig is, staat er niet bij, maar veel organisaties voeren het PMO elke drie jaar uit. Met deze frequentie houd je zelf en houden je medewerkers een actueel inzicht in hun gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s.
Een PMO brengt de gezondheid van de medewerkers in kaart en de risico’s die het werk voor hen oplevert, komen in beeld. Ook kan een PMO eventuele beroepsziekten aan het licht brengen. De werkgever kan vervolgens maatregelen nemen om uitval door ziekte te voorkomen en op deze manier kosten besparen.
De uitkomsten van een PMO (preventief medisch onderzoek) gaan in eerste instantie naar de medewerker. Hij of zij ontvangt een concreet rapport over zijn of haar gezondheid. Dit wordt weergegeven ten opzichte van een groep vergelijkbare mensen. Een persoonlijk verbeterplan (‘wat moet je doen om je bloeddruk weer in balans te krijgen?’), soms met e-learnings, coaches of een directe doorverwijzing naar een specialist maakt het geheel voor de medewerker compleet. Deze terugkoppeling kan zowel digitaal als in een persoonlijk gesprek.
Als werkgever ontvangt je vanaf 15 deelnemers een organisatierapportage. Hierin staan uiteraard nooit persoonlijke gezondheidsgegevens. Het geeft wel een prima beeld hoe de organisatie er qua gezondheid gemiddeld voor staat. Dit levert concrete input voor het gezondheids- of duurzame inzetbaarheidsbeleid. Ook kun je de uitkomsten vertalen naar maatregelen in het Plan van Aanpak van de RI&E.
De ondernemersraad heeft instemmingsrecht wanneer je een Preventief Medisch Onderzoek wilt aanbieden of zij kunnen hier bij jou als werkgever zelf een aanvraag voor doen. Betrek daarom de OR bij de beslissingen die je maakt rondom je gezondheidsbeleid, zodat zij voortdurend op de hoogte zijn en zich betrokken voelen. Wanneer je organisatie geen OR heeft, kunnen medewerkers ook zelf een aanvraag voor een PMO doen.
Nee, een medische keuring is niet hetzelfde als een gezondheidsonderzoek, zoals de PMO of de PAGO. De medische keuring is ervoor om zeker te weten dat je (toekomstige) medewerkers gezond genoeg zijn om hun werk te doen en deze is dan ook verplicht voor sommige beroepen.
Gezondheidsonderzoeken zoals de PMO of de PAGO zijn voor de werkgever verplicht om periodiek aan te bieden, omdat je er als werkgever voor moet zorgen dat je medewerkers in de meest veilige en gezonde werkomgeving werken. Een gezondheidsonderzoek geeft je inzichten in risico’s, zodat je hiernaar kan handelen. Voor medewerkers is het niet verplicht om deel te nemen aan deze gezondheidsonderzoeken.