De beste PAGO
voor je organisatie?

 • Vergelijk meer dan 25 PAGO aanbieders
 • Persoonlijk advies van dé PAGO experts van Nederland
 • Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
 • Snel 3 offertes van de beste PAGO aanbieders
Erna Stalknegt
"Het maakt je keuze echt een stuk gemakkelijker. Daarnaast komen alle aspecten aan bod waardoor je zelf niets vergeet." Erna Stalknegt – Corus Dental
Marco (mister arbo 🎓)
Hero Marco 02
Als enige 100% onafhankelijk
10x sneller dan zelf doen
21.462+ klanten gingen je voor
Reviews inladen…

Alles wat je moet weten over Periodiek Arbeids­­gezondheids­­kundig Onderzoek

Als werkgever wil je dat je medewerkers gezond zijn. Want verzuim kost geld en levert soms veel ellende op zowel de medewerker als de werkgever. Daarom zet je een Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek in, ook wel PAGO genoemd. Maar wat is het eigenlijk, en is het verplicht? Op deze pagina vertellen we je alles over de PAGO.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave
 • Inhoudsopgave aan het ophalen...

Wat is een PAGO?

PAGO staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek.

Dit onderzoek geeft je een organisatiebreed inzicht in de gezondheidsrisico’s van je medewerkers (dus niet per medewerker).

Het gaat hier specifiek om risico’s die arbeidsgerelateerd zijn. Dit maakt de PAGO een beperkter gezondheidsonderzoek dan bijvoorbeeld het PMO. Met dit inzicht kunnen er keuzes gemaakt worden om risico’s te vermijden en te verkleinen.

Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek

Het verschil tussen PMO en PAGO

PAGO (Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek) en PMO (Preventief Medisch Onderzoek) zijn beide medische onderzoeken bedoeld voor werknemers.

Een PAGO is vooral bedoeld om de werkgerelateerde gezondheidsrisico’s van medewerkers in kaart te brengen. Een PMO kijkt meer naar de algehele gezondheid van je medewerkers. Dus niet alleen op de risico’s binnen het werk, maar juist ook naar iemands levensstijl en conditie. Het PMO is dus een aanvulling op het PAGO en kan de werkgever helpen bij het beter invullen van het preventieve beleid op de werkvloer.

Als werkgever maak je een keuze tussen het aanbieden van een PAGO of een PMO. Tegenwoordig kiezen organisaties er steeds vaker om een PMO aan te bieden, omdat dit onderzoek een volledig inzicht in je eigen gezondheid en conditie goed past binnen het huidige gezondheidsbeleid en duurzame inzetbaarheidsstrategie van organisaties.

Er zijn vier belangrijke verschillen tussen PMO en PAGO:

 1. Werkgever en de ondernemingsraad (of Personeelsvertegenwoordiging) zijn actief bij het opstellen en uitvoeren van het PMO betrokken. Zij bepalen, samen met de bedrijfsarts, de inhoud van het PMO en acties die in het bedrijf worden uitgevoerd. Bij een PAGO is dit niet het geval.
 2. Het gaat bij PMO niet alleen om onderzoek naar de gezondheid, maar het dient ook preventief te werken. Met de uitkomsten van het onderzoek weet de werknemer immers wat de risico’s zijn voor zijn/haar gezondheid en wat hij of zij moet doen, of laten, om zijn/haar gezondheid te beschermen en te verbeteren als daar een reden voor bestaat, om verzuim in de toekomst te voorkomen.
 3. Bij PMO is er ook aandacht voor de lichamelijke en geestelijke conditie en levensstijl van de medewerkers. Deze zaken zijn erg belangrijk voor het goed kunnen functioneren in het werk.
 4. Eventuele verplichte keuringen (op grond van de wet of CAO) kunnen onderdeel uitmaken van het PMO.

PAGO

 • Onderzoekt alleen risico’s die te maken hebben met werk
 • Vooral onderzoek, minder gericht op preventie
 • OR is niet betrokken

 

PMO

 • Onderzoekt algehele gezondheid van de medewerkers
 • Onderzoekt ook leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkstress
 • OR (of Personeelsvertegenwoordiging) is actief betrokken bij inhoud en acties

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip van Bob
In mijn dagelijkse powertip vertel ik wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We helpen tienduizenden klanten en ik stuur je mijn belangrijkste learnings, tips en eye-openers. Ontdek wat elke HR-professional moet weten en voorkom de allergênantste fouten:

 • De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid
 • De bla bla van PSA
 • Dingen die je vooral NIET moet vragen aan je zieke medewerker
“Jouw mail is de enige waar ik blij van word!” – Ben van Rooij
“Elke dag zet je me weer aan tot nadenken. Geweldig! Een groot fan.” – Margot de Wit
“Ge-wel-dig Bob!!!” – Herwin Schrijver

Powertips
Is een PAGO verplicht?

Is een PAGO verplicht?

Het aanbieden van regelmatig medisch onderzoek aan je medewerkers is verplicht volgens de Arbowet. Al vanaf de invoering van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) in 2002, is het regelmatig aanbieden van medisch onderzoek aan werknemers wettelijk verplicht.

Je hoeft niet per se een PAGO aan te bieden, dit mag ook een PMO zijn. Kijk ook de CAO van je sector er op na wat hierover is opgenomen.

Waar het voor de werkgever verplicht is dit onderzoek aan te bieden, is het voor de medewerker niet verplicht om hieraan deel te nemen..

In de Arbowet staat letterlijk: “De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.”

 

Wanneer is een medewerker verplicht om deel te nemen aan de PAGO?

Medewerkers zijn alleen verplicht om deel te nemen aan de PAGO, wanneer dit in de CAO is opgenomen. Dit geldt voor specifieke functies waar de risico’s groot zijn, zoals de bouw, luchtvaart en politie.

In dit laatste geval kunnen de uitkomsten van het onderzoek ook invloed hebben op de positie van de medewerker. Bij een niet-verplichte PAGO is dit nooit het geval.

Eventuele verplichte keuringen (op grond van de wet of CAO) kunnen onderdeel zijn van de PAGO. Dit hangt af van het beroep van de werknemer. Een chauffeur of piloot mag bijvoorbeeld geen hartfalen ontwikkelen of slechter gaan zien. Ook voor ambulancemedewerkers bestaat een speciale keuring, omdat zij bijvoorbeeld patiënten moeten kunnen tillen.

Wie betaalt de PAGO?

Een periodiek medisch onderzoek (een PMO of PAGO) moet volgens artikel 18 van de Arbowet door de werkgever worden aangeboden aan werknemers. De werkgever dient de kosten van dit medisch onderzoek ook geheel te betalen.

Sommige verzuimverzekeraars stimuleren werkgevers door (een deel van) de kosten voor de PAGO voor hun rekening te nemen. Het is immers ook in het belang van deze inkomensverzekeraar dat werknemers gezond – en dus aan het werk – blijven.

Houd het Europees Sociaal Fonds (ESF) in de gaten, dit is een jaarlijkse subsidiepot, die helaas altijd snel weer leeg is.

Hoe vaak moet ik een PAGO uitvoeren?

Je mag als werkgever zelf bepalen hoe vaak je een medisch onderzoek aanbiedt. Baseer je hiervoor op de aard van het werk en de gezondheidsrisico’s dat het werk met zich meebrengt.

Soms is medisch onderzoek en de frequentie ervan in de cao is opgenomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de gezondheidsrisico’s binnen het werk hoger zijn dan gemiddeld. Als dit zo is, ben je als werkgever verplicht je hieraan te houden.

Wat kost een arbodienst?

Wat kost een PAGO?

De kosten van een PAGO verschillen per onderzoek en wat je onderzocht wil hebben.

Een PAGO begint eigenlijk altijd met een digitale vragenlijst, maar wát hierin allemaal gevraagd wordt is erg verschillend. Ook het fysieke en soms ook psychisch onderzoek dat daarna volgt, kent grote verschillen. Wat je wil meenemen is daarom vooral afhankelijk van je doelstellingen, de risico’s en je budget. Want de kosten van een PAGO lopen uiteen van een paar tientjes voor een basale digitale check tot vele honderden euro’s voor de meest complete pakketten.

Maar, als je je bedenkt dat een zieke medewerker al snel honderden euro’s euro per dag kost en je met een preventief onderzoek mogelijke langdurige uitval kunt voorkomen, dan is investeren in een PAGO natuurlijk altijd zinvol.

Waaruit bestaat een PAGO onderzoek?

Een PAGO is een medisch onderzoek dat de gezondheid van je medewerkers beoordeelt, op de aspecten waarin zij risico’s lopen in het werk. Deze risico’s kunnen worden vastgesteld in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Het onderzoek kan bestaan uit verschillende onderdelen:

Vragenlijst

Een onderzoek begint met een vragenlijst, die thuis kan worden ingevuld. De bedrijfsarts neemt deze vragenlijst voorafgaand aan het onderzoek door met de medewerker. Deze vragenlijst kan gaan over de gezondheid maar ook over de werkomstandigheden en -omgeving.

Biometrisch onderzoek

De BMI (Body Mass Index) wordt berekend op basis van de lengte en het gewicht. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten en worden de heupen en taille gemeten.

Lichamelijk onderzoek

De bedrijfsarts doet een lichamelijk onderzoek waarbij hij extra aandacht besteedt aan de specifieke gezondheidsrisico’s die een beroep met zich meebrengt. Daarnaast is leefstijl (eten, bewegen, roken en drinken) een punt van aandacht. De bedrijfsarts kan ook vaststellen of er sprake is van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Advies

De uitkomsten van het onderzoek gaan in eerste instantie naar de medewerker. Hij of zij ontvangt een concreet rapport over zijn of haar gezondheid. Dit wordt weergegeven ten opzichte van een groep vergelijkbare mensen. Een persoonlijk verbeterplan (‘wat moet je doen om je bloeddruk weer in balans te krijgen?’), soms met e-learnings, coaches of een directe doorverwijzing naar een specialist maakt het geheel voor de medewerker compleet. Deze terugkoppeling kan zowel digitaal als in een persoonlijk gesprek.

Als werkgever ontvang je vanaf 15 deelnemers een organisatierapportage. Hierin staan nooit persoonlijke gezondheidsgegevens. Het geeft wel een prima beeld hoe de organisatie er qua gezondheid gemiddeld voor staat. Dit levert concrete input voor het gezondheids- of duurzame inzetbaarheidsbeleid. Ook kun je de uitkomsten vertalen naar maatregelen in het Plan van Aanpak van de RI&E.

Klanten over HR Navigator

Heel duidelijk in hun communicatie, een goede site en niet opdringerig. Dat hun dienstverlening voor werkgevers gratis is, is extra handig voor ons.

“Heel duidelijk in hun communicatie, een goede site en niet opdringerig. Dat hun dienstverlening gratis is, is extra handig.”

Myrjam Koomen Syngenta
Myrjam Koomen HSE-specialist Syntenga
Lees verder
Zeer goede, gedreven enthousiaste begeleiding en ontzorging

“Zeer goede, gedreven enthousiaste begeleiding en ontzorging.”

chantal verdonk
Chantal Verdonk Beleidsmedewerker personeelszaken Albero Scholen
Lees verder
HR Navigator is heel benaderbaar: altijd tijd om telefonisch even te sparren

“HR Navigator maakte ons ervan bewust dat we eigenlijk met een ander model wilden werken. Ze zijn heel benaderbaar: we hebben regelmatig gebeld om even te sparren, en ze hadden altijd tijd voor ons.”

Marc van Weele
Marc van Weele Gezondheidsspecialist, Farmaceutisch bedrijf MSD
Lees verder
Waar let je op bij het kiezen van een arbodienst?

Hoe kies je de juiste PAGO partner?

Veel werkgevers kiezen ervoor om zich bij de uitvoering van de PAGO te laten ondersteunen door een externe deskundige. Geen slecht idee, want vaak bezitten ze niet over de juiste kennis en de verplichtingen die hierbij horen. Je laten bijstaan door een externe deskundige die hier dagelijks mee bezig is, gaat je veel tijd (en frustratie) schelen.

Een geschikte PAGO aanbieder selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is immers niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikte PAGO aanbieder uit meer dan 50 leveranciers?

En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Want het laatste dat je wilt is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

HR Navigator hielp al meer dan 21.462 organisaties bij het vinden van een passende PAGO aanbieder. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Hoe werkt HR Navigator?

Vind makkelijk en snel een PAGO-aanbieder die bij jou past
Jij vertelt wat je zoekt
Wij kiezen de 3 beste aanbieders
Je krijgt 3 offertes

Hoe het werkt?

Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Je ontvangt van ons een vergelijking inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kun je echt een onderbouwde keuze maken.

 

Gratis, snel en onafhankelijk

Bij HR Navigator vinden we dat jij recht hebt op gratis én 100% onafhankelijk advies bij het vinden van de beste dienstverlener voor jouw organisatie.

Hoe we dat doen? Heel simpel. Wanneer jij een dienstverlener kiest die wij hebben geadviseerd, ontvangen wij van hen een vergoeding. Die vergoeding is voor alle aanbieders hetzelfde. We doen dus niet aan vriendjespolitiek. Dankzij deze vergoeding kunnen we jou gratis en 100% onafhankelijk advies geven.

Jouw wensen staan dus altijd centraal en we selecteren alleen de bedrijfsartsen die bij jouw organisatie passen.

En last but not least. Jouw persoonlijke arbo-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Je kunt ons dus altijd bellen of mailen met alle vragen die je hebt.

Alle PAGO aanbieders

Veelgestelde vragen over de PAGO

Een periodiek gezondheidsonderzoek aanbieden aan je medewerkers is verplicht. Dit hoeft niet persé een PAGO te zijn, dit kan ook een PMO zijn. Kijk ook de CAO van jullie sector er even op na wat hierover is opgenomen. Dus waar het voor de werkgever verplicht is dit onderzoek aan te bieden, is het voor de medewerker niet verplicht om hieraan deel te nemen.

Medewerkers zijn niet verplicht om deel te nemen aan de PAGO, behalve wanneer dit in de CAO is opgenomen. Dit geldt voor specifieke functies waar de risico’s groot zijn. In dit laatste geval kunnen de uitkomsten van het onderzoek ook invloed hebben op de positie van de medewerker. Bij een niet-verplichte PAGO is dit nooit het geval.

Elke werkgever met 1 of meer medewerkers is verplicht om een periodiek gezondheidsonderzoek aan te bieden. Dit hoeft niet persé een PAGO te zijn, dit kan ook een PMO zijn.

Waar het voor de werkgever verplicht is dit onderzoek aan te bieden, is het voor de medewerker niet verplicht om hieraan deel te nemen.

De bedrijfsarts voert de PAGO uit. Deze adviseert over de inhoud van het onderzoek aan de hand van de verschillende functies en de risico’s binnen de organisatie. Een goed uitgevoerde RI&E geeft inzicht in de risico’s en helpt daarom bij het bepalen van de inhoud van de PAGO.

De bedrijfsarts adviseert over de inhoud van de PAGO aan de hand van de verschillende functies en de risico’s binnen de organisatie. Een goed uitgevoerde RI&E geeft inzicht in de risico’s en helpt daarom bij het bepalen van de inhoud van de PAGO. Jij als werkgever beslist uiteindelijk over de inhoud. Het is verstandig om hier je ondernemingsraad (OR) bij te betrekken.

Er zijn geen wettelijke verplichtingen over de frequentie van het aanbieden van een PAGO. Het kan wel in de CAO opgenomen zijn en dan moet je deze cyclus volgen. Is dit niet het geval, dan mag je dit zelf bepalen. Veel organisaties kiezen ervoor dit onderzoek driejaarlijks aan te bieden.

Het onderzoek kan bestaan uit verschillende onderdelen:

 • Vragenlijst over de gezondheid
 • Vragenlijst over de werkomstandigheden en -omgeving
 • Biometrisch onderzoek
 • Lichamelijk onderzoek

Hoe werkt HR Navigator

Werkwijze HR Navigator

Elke dag de beste tips via social media

We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

Onze succesgarantie

HR Navigator is al sinds 2009 de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

✓ 100% onafhankelijk
✓ Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland
✓ Alleen gecertificeerde aanbieders met een 8+ beoordeling
✓ Je wordt niet platgebeld
✓ Geen vriendjespolitiek of verborgen agenda’s
✓ Jouw gegevens zijn veilig
✓ 10x sneller dan zelf doen
✓ Wij helpen iedereen. Altijd!
✓ 21.462 klanten gingen jou voor

Bob & Marco - Contact Bob & Marco - Contact
Bellen met ons Direct een HR-expert aan de lijn 085 – 049 15 40
Mailen met ons Binnen één werkdag antwoord [email protected]