Hulp nodig bij het kiezen van
de beste PMO aanbieder?
- Vergelijk meer dan 25 PMO aanbieders
- Persoonlijk advies van dé PMO experts van Nederland
- Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
- Snel 3 offertes van de beste PMO aanbieders
Overzicht dienstverleners PMO
Liever zelf jouw PMO selecteren? Hieronder staat een handig overzicht van verschillende PMO dienstverleners (in willekeurige volgorde).
Hoe werkt HR Navigator?
Vind makkelijk en snel een PMO-aanbieder die bij jou pastKlanten van HR Navigator
Klanten over HR Navigator
Onze succesgarantie
HR Navigator is al sinds 2009 de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.
✓ 100% onafhankelijk
✓ Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland
✓ Alleen gecertificeerde aanbieders met een 8+ beoordeling
✓ Je wordt niet platgebeld
✓ Geen vriendjespolitiek of verborgen agenda’s
✓ Jouw gegevens zijn veilig
✓ 10x sneller dan zelf doen
✓ Wij helpen iedereen. Altijd!
✓ 21.462 klanten gingen jou voor
Meer weten over PMO
Veelgestelde vragen over de PMO
Wat is de functie van een preventiemedewerker?
Een preventiemedewerker signaleert arbeidsrisico’s en adviseert over veilig en gezond werken. De specifieke taken verschillen per organisatie, maar de focus ligt op preventie en ondersteuning van de werkgever en OR. In kleinere bedrijven mag de werkgever deze rol zelf oppakken.
Wat is de aanbevolen frequentie voor een PMO?
Werkgevers moeten een PMO periodiek aanbieden, maar de wet noemt geen vaste termijn. Veel bedrijven hanteren een cyclus van drie jaar om inzicht te krijgen in gezondheidsrisico’s.
Wat levert een PMO op?
Een PMO brengt de gezondheid en werkgerelateerde risico’s van medewerkers in kaart. Het kan beroepsziekten signaleren en helpt werkgevers om ziekteverzuim en kosten te verminderen.
De medewerker ontvangt een individueel rapport met een gezondheidsanalyse en vergelijking met een referentiegroep. Dit bevat een verbeterplan met adviezen over bijvoorbeeld bloeddruk en leefstijl, en soms toegang tot coaching of een specialist. De terugkoppeling gebeurt digitaal of via een gesprek.
Bij 15 of meer deelnemers krijgt de werkgever een geanonimiseerde organisatierapportage. Dit geeft inzicht in de gemiddelde gezondheid binnen het bedrijf en ondersteunt het gezondheidsbeleid en het Plan van Aanpak van de RI&E.
Wat zijn de kostenfactoren van een PMO?
De kosten van een PMO worden beïnvloed door verschillende elementen, waaronder de diepgang van het onderzoek, de gebruikte methodes en of de werkgever of werknemer de kosten draagt. Benieuwd welke aspecten de prijs kunnen verhogen of verlagen? Je leest het hier.
Waarom moet de OR betrokken worden bij een PMO?
Bij het invoeren van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) speelt de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol, omdat zij instemmingsrecht hebben. Daarnaast kunnen zij zelf een aanvraag indienen bij de werkgever. Door de OR te betrekken bij beslissingen rondom gezondheidsbeleid, zorg je voor meer transparantie en betrokkenheid. Als er geen OR aanwezig is, kunnen medewerkers zelfstandig een PMO aanvragen.
Hoe verschilt een PMO van een medische keuring?
Een medische keuring is gericht op het beoordelen van de geschiktheid van een (toekomstige) medewerker voor een specifieke functie en kan in sommige beroepen verplicht zijn. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) daarentegen is een periodieke gezondheidscheck die werkgevers moeten aanbieden om risico’s op de werkvloer te identificeren en te verminderen. Deelname aan een PMO is vrijwillig, terwijl een medische keuring in bepaalde gevallen verplicht gesteld kan worden.
Wie voert het PMO uit?
Voor de uitvoering van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kan een werkgever kiezen voor de arbodienst of een gespecialiseerde PMO-aanbieder. De exacte inhoud van het PMO wordt in overleg vastgesteld en bestaat uit een basisonderzoek met optionele aanvullende tests. Deze extra onderzoeken worden bepaald op basis van de werkomstandigheden, risico’s binnen de sector en de specifieke behoeften van werkgever en medewerkers.
In hoeverre verschillen een PMO en een PAGO?
Zowel het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) als het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) zijn bedoeld om de gezondheid van werknemers te monitoren, maar de insteek verschilt. Een PAGO richt zich specifiek op de risico’s die voortkomen uit de werkomgeving en functie van de werknemer. Een PMO daarentegen neemt een bredere benadering door naast werkgerelateerde risico’s ook de algehele gezondheid, leefstijl en vitaliteit van medewerkers in kaart te brengen. Lees hier wat de grootste verschillen zijn.
Valt een PMO onder de wettelijke verplichtingen van een werkgever?
Ja, de Arbowet verplicht werkgevers om een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden. Werknemers mogen zelf bepalen of ze deelnemen. In bepaalde sectoren of CAO’s kunnen extra regels van toepassing zijn. Lees hier meer over de verplichting van een PMO.
Wat kan ik in een PMO offerte verwachten?
Een PMO-offerte geeft inzicht in de opzet en kosten van het onderzoek. Je vindt hierin onder andere:
- Onderzoeksinhoud: Welke testen en vragenlijsten worden uitgevoerd?
- Uitvoeringswijze: Hoe verloopt het onderzoek in de praktijk?
- Resultaten en rapportage: Hoe en wanneer worden de uitslagen teruggekoppeld?
- Kostenoverzicht: Een gedetailleerde specificatie van de kosten.
- Nazorg en advies: Eventuele vervolgacties na het onderzoek.
Meer weten over het beoordelen van een PMO-offerte? Lees het op deze pagina.