Skip to content

Waar let je op bij een PMO offerte?

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Preventie > PMO > Waar let je op bij een PMO offerte?

Wil je een preventief medisch onderzoek (PMO) laten uitvoeren en ben je op zoek naar de juiste aanbieder? Dan is het handig om te weten wat er in de offerte staat, zodat je weet je kan verwachten en ook alvast kan nadenken over wat voor jou belangrijk is binnen zo’n onderzoek.

Wat is voor jou belangrijk bij een PMO?

Maar hoe weet je wat belangrijk is bij het uitvoeren van een preventief medisch onderzoek? Laat je dit volledig over aan je arbodienst of bedrijfsarts? Of wil je zelf van te voren al een beeld hebben hoe je dit gaat laten uitvoeren? In het geval van het laatste, neem de volgende aspecten in ieder geval ter overweging mee:

Je RI&E

In de RI&E staan alle risico’s benoemd die gelden voor de organisatie, de werkplekken en de omgeving. Hierin worden ook specifieke blootstellingsrisico’s benoemd en soms zelfs al welke specifieke onderzoeken je moet uitvoeren, bijvoorbeeld:

  • een longtest;
  • een bloedonderzoek (bij specifieke blootstellingsrisico’s);
  • oogonderzoek (voor beeldschermwerkers);
  • onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting (bij werkdruk en stress);
  • urineonderzoek.

Staan deze onderzoeken niet benoemd, vraag dan aan de bedrijfsarts of je arbodienst advies over de inhoud voor een gezondheidsonderzoek specifiek voor jouw organisatie.

PMO

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 PMO aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste PMO aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke PMO vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé PMO experts

Meer dan 11.000 klanten

Ontvang snel 3 PMO offertes

Vergelijk de beste PMO-aanbieders

Bespreek de PMO met de OR

Officieel moet je ondernemingsraad (OR) instemming geven op het laten uitvoeren van een gezondheidsonderzoek. Betrek hen daarom in een vroeg stadium en laat de OR meedenken over het juiste moment en de inhoud van het PMO. Zij hebben veel kennis over wat er werkelijk gebeurt op de werkvloer. Ook als je streeft naar maximale deelname is het goed de OR te activeren. Als zij het onderzoek stimuleren, dan zorgt dat nét weer voor een paar procent extra deelnemers.

Doe zelf onderzoek naar de mogelijkheden

Kijk eens naar vergelijkbare organisaties om erachter te komen hoe zij een PMO uitvoeren. Welke risico’s laten zij onderzoeken, welke onderzoeken passen ze hierop toe. Op deze manier kun je verschillende PMO offertes met elkaar vergelijken, om erachter te komen wat het beste bij jouw wensen past.

Aanpak van het onderzoek

Een PMO is er in vele vormen. Tegenwoordig begint het eigenlijk altijd met een gerichte digitale vragenlijst. Wellicht is deze vragenlijst in eerste instantie voldoende en wacht je de resultaten af om te bepalen of vervolgonderzoek nodig is. Zijn er binnen je organisatie risico’s waarvoor je sowieso een fysiek onderzoek wilt inzetten? Vaak wordt het dan een combinatie van beide, dus een digitale vragenlijst en een fysiek onderzoek.

Denk ook alvast na over hoe je de rapportage opgeleverd wil krijgen en hoe je de medewerker terugkoppeling geeft op hun eigen persoonlijke resultaten. En is dit een eenmalig onderzoek of wil je dit periodiek herhalen om de voortgang te meten? En wil je hier ook het medewerkersonderzoek in meenemen? Allemaal vragen die meer inzicht geven in de aanpak van het PMO.

Opvolging van het onderzoek

Hoe is de opvolging van het PMO? Ga je individuele interventies, sportscholen en cursussen faciliteren, ga je workshops voor teams organiseren? Of gaat het je puur om de uitslag en de inzichten? Het kan ook dat je op basis van de uitslag professionele begeleiding wilt en advies over de opvolging van de resultaten van het PMO.

Kosten van het onderzoek

Je eigen budget is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het laten uitvoeren van een PMO. Het ligt volledig aan de inhoud van het onderzoek hoe de kosten uitvallen. Er zijn PMO’s te krijgen vanaf enkele tientjes tot honderden euro’s per medewerker.

De PMO offerte

Vergelijk verschillende PMO aanbieders met elkaar door meerdere offertes op te vragen. Op basis van de aspecten die voor jou belangrijk zijn geef je bij PMO aanbieders aan wat je voor ogen hebt, zodat zij hun offerte hierop kunnen afstemmen. Wil je hier hulp bij en van ons offertes ontvangen van PMO aanbieders die bij jou passen? Op basis van een gratis adviesgesprek komen we achter jouw behoeften en selecteren we de drie best passende aanbieders voor je.

 

Nog ergens hulp bij nodig?

DirectContactKlein
Marco, Bob, Mirco en Merve

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

In onze dagelijkse powertip vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We delen de belangrijkste tips en eye-openers die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

✓ De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid

✓ De bla bla van PSA

✓ Alles wat je wel en wat je vooral niet mag vragen aan je zieke medewerker

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 10.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids