Spring naar content

Wat houdt het basiscontract arbodienstverlening in?

leestijd 3 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Wat houdt het basiscontract arbodienstverlening in?

Sinds 1 juli 2017 geldt de nieuwe Arbowet. Hierin is vastgesteld dat jouw contract met de arbodienst minimaal moet voldoen aan de eisen van het Basiscontract Arbodienstverlening. Elke werkgever was al wettelijk verplicht het arbo- en verzuimbeleid voor zijn medewerkers te organiseren via een maatwerkregeling of een vangnetregeling, maar dat dit nu ook vastgelegd dient te worden in een zogenoemd basiscontract arbodienstverlening is nieuw.

-update mei 2019 –

Wat is een basiscontract arbodienstverlening?

Het basiscontract arbodienstverlening is een schriftelijke overeenkomst tussen arbodienstverleners en werkgevers over het te voeren arbobeleid. In dit contract worden de rechten en plichten van werkgever, medewerkers en bedrijfsarts vermeld. In het basiscontract moet precies staan bij welke taken de werkgever zich minimaal laat ondersteunen door de gecontracteerde arbodienstverlener of bedrijfsarts. Verder moet het basiscontract goedgekeurd zijn door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Waarom is een basiscontract arbodienstverlening verplicht?

Medewerkers moeten gezond en veilig kunnen werken. Om dit te bevorderen en om ervoor te zorgen dat werkgevers dit stimuleren, is er de Arbeidsomstandighedenwet (de Arbowet). Het basiscontract arbodienstverlening is in de Arbowet opgenomen om medewerkers nog beter te beschermen op een veilige en gezonde werkomgeving. Ook is dit basiscontract er om werkgevers houvast te geven en om duidelijkheid te bieden voor alle betrokken partijen.

Wie heb je nodig binnen het basiscontract arbodienstverlening?

Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht zich te laten helpen door de kerndeskundigen bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en/ of de arbeids- en organisatiedeskundige. Deze kerndeskundigen helpen en ondersteunen bij het uitvoeren van een aantal taken betreffende het arbobeleid. Deze taken en welke kerndeskundige hierbij helpt, moeten in het basiscontract arbodienstverlening vermeld worden. De kosten voor het werken met een arbodienst en de deskundigen zijn voor de werkgever. Je moet denken aan gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per medewerker per jaar, zo’n 0,3% van de loonsom op jaarbasis. Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met arbodienstverleners.

Wat moet er in het basiscontract staan?

In het basiscontract moeten minimaal de volgende zaken geregeld zijn:

  • Ziekteverzuimbegeleiding
  • Toetsen van en adviseren over de RIE (risico-inventarisatie en evaluatie)
  • Uitvoeren van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek PAGO of PMO
  • Aanstellingskeuring
  • De rol van de bedrijfsarts, het recht op een second opinion en de klachtenprocedure
  • Vrije toegang van de bedrijfsarts tot elke werkplek
  • Preventie
  • In het basiscontract moet duidelijk zijn beschreven hoe de bedrijfsarts, ondernemingsraad en preventiemedewerker(s) in de gelegenheid worden gesteld worden om regelmatig te overleggen.

Ik heb geen basiscontract, wat nu?

Je kan direct een flinke boete krijgen als jouw arbobeleid niet aan de wettelijke eisen voldoet. Sinds 15 augustus 2017 is het boetebeleid van de SZW namelijk aangescherpt, wat betekent dat je direct een boete opgelegd krijgt als jouw nieuwe basiscontract niet aan de wettelijke eisen voldoet. Je krijgt dus direct een boete wanneer je geen basiscontract arbodienstverlening hebt, maar je krijgt ook direct een boete wanneer dit basiscontract niet voldoet aan de eisen. Bijvoorbeeld wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over ondersteuning door de arbodienst of bedrijfsarts bij het verzuimbeleid.

Bedrijfsartsen krijgen ook een boete wanneer ze hun verplichtingen, zoals gesteld in de nieuwe Arbowet, niet nakomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het niet hebben van een klachtenprocedure, of het zonder onderbouwing niet honoreren van een verzoek om een second opinion. In eerste instantie zal bij het niet nakomen van de verplichtingen een waarschuwing worden gegeven.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids