Home > Blog > Arbodienst >
Als het goed is heb je als werkgever al vaker iets over gehoord over samenwerken met kerndeskundigen. In de Arbowet zijn er namelijk vier kerndeskundigen benoemd die jou als werkgever moeten ondersteunen bij verschillende kerntaken. Maar wie zijn deze kerndeskundigen? Bij welke kerntaken ondersteunen deze deskundigen en waar vind je ze eigenlijk? We nemen je hierin mee.
De vier kerndeskundigen die in de Arbowet zijn benoemd om werkgevers te ondersteunen zijn:
- Bedrijfsarts
- Veiligheidskundige
- Arbeidshygiënist
- Arbeids- en Organisatiekundige
Kerndeskundigen voeren binnen deze aandachtsgebieden in opdracht van organisaties onderzoeken uit, geven advies en ondersteunen organisaties en medewerkers. Ze zijn gespecialiseerd in de verschillende gebieden rond preventie, arbo en verzuim. Ook zijn deze kerndeskundigen de enige professionals in Nederland die bevoegd zijn om de RIE (risico- inventarisatie en -evaluatie) te toetsen.
Kerntaken van de kerndeskundige
Zoals al gezegd, de Arbowet schrijft voor dat je je als werkgever moet laten ondersteunen door een kerndeskundige bij verschillende taken:
Ziekteverzuimbegeleiding en het voorkomen van ziekteverzuim
Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PMO of PAGO)
Aanstellingskeuringen
Uitvoeren en opstellen van de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
Voor de eerste drie taken wordt de bedrijfsarts ingeschakeld. Bij taak vier, het opstellen of toetsen van de RIE mag je zelf één van de vier kerndeskundigen kiezen. Het is altijd slim om met een kerndeskundige te werken die ervaring heeft binnen jouw branche, soort organisatie, de situatie en de risico’s. Op deze manier kun je mooi gebruik maken van de ervaring en expertise die een kerndeskundige heeft opgedaan bij andere organisaties.
Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst
Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening
? 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening
? Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen
? Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten
? Snel inzicht in alle mogelijkheden voor je arbobeleid
? 9 tips voor een vliegende start met je nieuwe arbodienst
? Verplichte nummers arbobeleid en dingen die je beter kunt overslaan
Waar werkt een kerndeskundige?
Een kerndeskundige werkt in opdracht van een arbodienst, ze werken bij gespecialiseerde bureaus of ze werken als zelfstandige. Waar een kerndeskundige ook werkt, check altijd of ze gecertificeerd zijn als deskundige. Het komt namelijk voor dat je te maken krijgt met een arbo-professional die niet gecertificeerd is. Ook wanneer je arbodienst wel gecertificeerd is, betekent het niet automatisch dat de voorgedragen professional ook gecertificeerd is. Deze professional mag je dus wettelijk gezien niet ondersteunen binnen de genoemde kerntaken.
Vergis je niet met arbeidsdeskundigen
Je hebt ook (gecertificeerde en register-) arbeidsdeskundigen, maat let op! Dit zijn géén kerndeskundigen. De arbeidsdeskundige bepaalt welk beroep of functie jouw medewerker kan uitoefenen bij een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Deze arbeidsdeskundigen hebben dus een heel ander vakgebied en zijn niet hetzelfde als de arbeid- en organisatiekundigen. Ze mogen ook niet de RIE toetsen.
Nog ergens hulp bij nodig?
Marco, Bob, Mirco en Merve
Direct advies: 085 - 049 1540
ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur
Klantbeoordelingen
Gerelateerde posts
Elke week gratis de beste HR-Tips
Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.