arbodienst MKB

De arbodienst voor het MKB

8 juli 2019
Arbo

De arbodienst voor het MKB: is het werken met een arbodienst voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) anders dan voor grotere organisaties? Wettelijk gezien natuurlijk niet, maar in de praktijk is er echt een wereld van verschil. Omdat één verzuimdossier voor het MKB desastreus kan zijn én omdat wij dagelijks zien dat het MKB niet goed wordt geholpen gaan we hier dieper op in.

Waar ligt het verschil voor het MKB betreffende een arbodienst? Waar moet het MKB op letten bij het werken met een arbodienst? Zijn er arbodiensten speciaal voor het MKB? We gaan in op alle aspecten rondom deze vragen en het onderwerp MKB en de arbodienst.

Het MKB en de arbodienst

Voor elke organisatie in Nederland is het werken met een arbodienst verplicht wanneer je minimaal een medewerker hebt. Dit betekent dat je als MKB’er ook verplicht bent om te werken met een arbodienst. De minimale vereiste is het basiscontract arbodienstverlening, waarin je alle afspraken met jouw arbodienst vastlegt.

Wellicht heb je wel eens gehoord over de maatwerk- en de vangnetregeling? Heb je net als 90% van alle MKB’ers in Nederland geen ondernemingsraad (OR)? Dan hoef je hier niets over te weten, behalve dat je per definitie onder de vangnetregeling valt. Dit betekent niet meer of minder dan dat je een contract moet sluiten met een gecertificeerde arbodienst voor alle taken uit het basiscontract.

Nihil verzuim binnen het MKB, waarom dan een arbodienst?

Gelukkig heb je als MKB’ers nauwelijks met (langdurig) verzuim te maken. Toch ben je statistisch gezien elke vijf jaar de sjaak en krijg je te maken met een ziekmelding die verder gaat dan een flinke griep of een complexe beenbreuk. Het kan gaan om kanker, maar het kan ook gaan om een medewerker met een burn-out, verslavingsproblemen, schulden of overbelasting door mantelzorg. Helemaal lastig wordt het als het ‘vage klachten’ zijn en als er dan ook nog sprake is van een arbeidsconflict of disfunctioneren.

Weet jij dan aan wie je wanneer welke vraag moet stellen? En denk je dat jouw arbodienst je gaat helpen als jij geen goede vraag stelt? Of denk je dat je vooraan staat als de schaarse uren bedrijfsarts verdeeld worden? Wij denken (en zien!) dat dit in de praktijk dagelijks fout gaat. Met zeer grote gevolgen.

Werk je met een arbodienst samen, dan weet je zeker dat je voldoet aan de wet- en regelgeving, dat je weet wie je altijd kunt bellen voor vragen en dat ze er ook echt voor je zijn als je ze onverhoopt toch nodig hebt. Dat onderneemt toch een stuk rustiger hè?

Ga je voor de goedkoopste arbodienst?

Omdat veel MKB’ers er vanuit gaan dat ze niet of nooit met langdurig verzuim te maken krijgen, wordt er voor de samenwerking met een arbodienst vaak gekozen voor de goedkoopste optie. Toch is dit niet slim. Verzuim, zowel kort als lang, is duur en een arbodienst kan je goed adviseren en begeleiden bij het terugdringen van alle soorten verzuim. Elke verzuimdag kost volgens TNO gemiddeld € 250, een compleet arbocontract kost gemiddeld € 100.

En laten we wel zijn: een arbodienst is helemaal niet duur. De kosten voor de arbodienst vallen in het niet bij de totale personeelskosten:

Een fatsoenlijk abonnement mét altijd bereikbare contactpersoon en 1e weeks aandacht voor jouw zieke medewerker kost rond de 100 euro per medewerker per jaar
Wil je helemaal ontzorgd worden en nooit meer verrast door facturen voor de bedrijfsarts? Dan ben je nog geen 150 euro kwijt.

Als je zeker wil weten dat ze echt voor je klaar staan, kies dan een fatsoenlijk abonnement bij een degelijke arbodienst. Kies een arbodienst op basis van hun verzuimaanpak, hun ervaring in jouw branche, hun aanwezigheid in jouw regio of hun ervaring met de uitdaging waar jij nu voor staat. Alleen een goede arbodienst kan jou helpen met het terugdringen van verzuim. Bespaar daarom nooit op de arbokosten, dat is slechts een fractie van de echte kosten van verzuim, arbeidsongeschiktheid en productieverlies in jouw organisatie.

Het samenwerken met een arbodienst is voor elk bedrijf (dus zeker voor het MKB!) heel waardevol:

  • De arbodienst begeleidt verzuimende medewerkers en adviseert op het gebied van bedrijfsgezondheid.
  • De arbodienst is jouw kennispartner binnen preventie, verzuimbegeleiding en duurzame inzetbaarheid.
  • De arbodienst mag medische vragen stellen waar je dit als werkgever niet mag. De arbodienst weet dus wat er echt aan de hand is, stelt het verzuimdossier op, ziet of klachten bijvoorbeeld van fysieke of psychische aard zijn en verwijst de medewerker waar nodig door naar een bedrijfsarts.
  • De arbodienst kent de procedures bij het UWV en handelt op basis van wet- en regelgeving bij langdurig verzuim.
  • Een goede samenwerking met de arbodienst levert je een lager verzuimpercentage op.

MKB, kies voor een arbodienst binnen jouw branche

Juist voor het MKB is het belangrijk om samen te werken met een arbodienst die ervaring heeft binnen jouw branche, soort organisatie en het MKB. Een arbodienst adviseert en denkt met je mee, daarom is het fijn wanneer ze je branche en zelf je organisatiecultuur, je regio en de grootste risico’s kennen. Hun ervaringen toepassen binnen jouw organisatie wordt ineens een stuk waardevoller hierdoor en vergeet ook niet de best practices die ze met je kunnen delen.

Werk je samen met een arbodienst die deze ervaring niet heeft, dan loop je veel kennis en inzichten mis.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

Offerte van de arbodienst, waar let je als MKB’er op?

Ben je op zoek naar een (nieuwe) arbodienst, dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten als MKB’er. Ten eerste is het belangrijk om met meerdere arbodiensten een gesprek te voeren, om erachter te komen met wie je een goede klik hebt. Vraag daarom niet direct offertes op, ga eerst in gesprek met een arbodienst.

Heb je een goed gevoel bij een aantal arbodiensten? Dan is het tijd om een offerte op te vragen, om erachter te komen wat ze voor je kunnen betekenen tegen welk bedrag. Om een goede offerte te maken, heeft de arbodienst volledig inzicht nodig in jouw organisatie:

  • Wie ben je
  • Wat doe je
  • In welke branche werk je?
  • Wat is je visie en missie als organisatie?
  • Werk je regionaal, landelijk of internationaal?
  • Wat kan en wil je zelf doen bij de verzuimbegeleiding?

Ook hebben ze gegevens nodig over je medewerkers, zoals:

  • Aantal medewerkers
  • Type dienstverbanden
  • Leeftijdsopbouw
  • Opleidingsniveau(s)
  • Verhouding man/vrouw
  • Zijn er op dit moment zieke medewerkers?

Heb je nog meer gegevens over je huidige verzuimbeleid, stuur deze dan ook mee:

  • Hoe is de verzuimbegeleiding nu geregeld?
  • Je eigen visie op verzuim, arbo en inzetbaarheid
  • Hoe is je verzuimregistratie nu geregeld?
  • Hoe ziet het verzuimprotocol eruit?

En neem de arbodienst ook mee in overige zaken zoals:

Wil je een duidelijk offerte ontvangen van de arbodienst, dan hebben zij inzicht nodig in deze gegevens. Alleen dan kunnen ze een echt passende aanpak voor jouw organisatie aanbieden.

Een goede start tussen arbodienst en MKB

Ben je eruit? Heb je voor je gevoel voor een goede arbodienst gekozen? Eentje die goed past binnen jouw branche, in jouw regio en voor jouw organisatie? Dan is het tijd om de samenwerking goed te beginnen. Dat geldt zeker ook voor het MKB. Want ook al denk je vrij weinig met de arbodienst te maken te gaan krijgen; het is wel belangrijk dat je elkaar goed kent om goed te kunnen samenwerken als het erop aan komt.

Je wil er namelijk wel alles uithalen toch? We hebben een uitgebreid artikel geschreven met 9 tips voor een vliegende start met je arbodienst, waarin we onder andere de volgende tips noemen:

  • Communicatie, elkaar leren kennen en vertrouwen
  • Resultaatgerichte afspraken maken
  • Op tijd beginnen met de voorbereiding
  • Tussentijds evalueren
  • De juiste contactpersoon

De juiste arbodienst voor het MKB

Voor het MKB is het werken met een arbodienst dus minimaal net zo belangrijk als voor elke andere organisatie. Het verschil tussen kleine en grote werkgevers is dat de grote vaak meer deskundigheid en ervaring in huis hebben. Logisch ook, want hoe meer medewerkers je hebt, hoe groter de kans op verzuim. Maar dat maakt het voor het MKB niet minder belangrijk om te werken met een goede arbodienst. Want een MKB’er is veel meer afhankelijk van die ene medewerker. Áls er iemand uitvalt, dan zijn de consequenties voor het MKB vaak direct heel groot.

Zorg er daarom voor dat je werkt met een arbodienst die goed bij jouw organisatie past en proactief met je meedenkt.

Volmacht HR Navigator voor het MKB

Een nieuwe arbodienst selecteren is ingewikkeld en kost best veel tijd. Hoe vind je nu een geschikte arbodienst uit bijna 150 aanbieders? HR Navigator vindt binnen 15 minuten de beste arbodienst voor jouw organisatie. Jij vertelt wat je zoekt, jouw persoonlijk adviseur regelt de rest. Je ontvangt direct een vergelijking van de drie best passende arbodiensten.

Via HR Navigator sluit je vervolgens direct de overeenkomst bij de arbodienst waar jij voor kiest.