Controle Arbeidsinspectie op gezondheid en veiligheid

Controle Arbeidsinspectie op gezondheid en veiligheid

20 maart 2023
Arbo

Nederlandse Arbeidsinspectie houdt risicogericht toezicht. Horecabedrijven ontvingen eerste kwartaal 2023 massaal een brief waarin ze – op straffe van een boete – werden opgeroepen arbodienst en RIE op orde te hebben.

Het is bij wet verplicht om als werkgever een basiscontract te hebben bij een arbodienst als je medewerkers op je loonlijst hebt staan. Daarnaast moet elke werkgever zijn RIE op orde hebben. Veel kleine horecabedrijven – zoals patatzaken, kroegen en pizzeria’s – zeggen deze voorlichting nooit gehad te hebben. Arbovergelijker HR Navigator kreeg in de eerste drie
maanden van dit jaar honderden extra aanvragen voor bemiddeling.

Onzin

“Veel horeca-ondernemers vinden al dat arbo gedoe maar onzin,” zegt directeur Marco de Zeeuw. “Ze hebben vaak alleen maar een paar studenten op oproepbasis in dienst of nulurencontracten. Verzuim is in hun ogen geen probleem, want als iemand niet kan werken dan bellen ze gewoon iemand anders. Werkgevers van kleine horecabedrijven zien het puur als wettelijke verplichting, sommigen zelfs als ‘ondernemertje pesten’. Het is te duur en bovendien denken ze het zelf wel te kunnen oplossen.”

Arbowet telt voor iedereen

Maar de arbowet telt ook in de horeca en het loon van de oproepkracht moet worden doorbetaald bij ziekte. Daarnaast komt de arbodienst niet alleen in actie als iemand ziek is, ook een niet-zieke werknemer heeft het recht om -anoniem – contact te zoeken met de bedrijfsarts. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van grensonverschrijdend gedrag op de werkvloer of enorme werkstress. Verder eist de arbowet dat elke werkgevers zijn Risico Inventarisatie & Evaluatie op orde heeft. Dit kan op verschillende manieren. Voor kleine werkgevers is het invullen van een branche vragenlijst meestal voldoende.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

Extra aanvragen

“Toch zeggen veel werkgevers van met name kleinere bedrijven dat ze niet op de hoogte waren van deze verplichtingen.” zegt De Zeeuw. “Ook veel flexkrachten weten niet dat zij recht hebben op doorbetaling van loon als ze ziek zijn. HR Navigator heeft in het eerste kwartaal van 2023 twee extra adviseurs in dienst genomen om aan alle aanvragen te voldoen. We hebben advies gegeven, uitgelegd waarom één en ander nodig is en vervolgens aan onze cliënten drie passende arbodiensten aangeboden. Bijna iedereen heeft een keuze gemaakt. Ook hebben we onze cliënten geholpen bij de RIE aanvraag.”

Controles

De arbeidsinspectie gaat in 2023 extra controleren. Met name daar waar de risico’s voor de werknemers het grootst zijn. Thema’s die dit jaar aan de orde komen zijn onder meer psychosociale arbeidsbelasting en grensoverschrijdend gedrag, arbeidsdiscriminatie en uitzendarbeid.