Spring naar content

Wat kost een arbodienst?

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Wat kost een arbodienst?

Gemiddeld kost een arbodienst tussen de 100 en 150 euro per medewerker per jaar. Dat is ongeveer 0,3% van de loonsom op jaarbasis. Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met arbodienstverleners: all-in abonnement (je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar) of de verrichtingenabonnement (basisbedrag + betalen per verrichting).

Waarom zijn er kosten verbonden aan een arbodienst?

Een arbodienst is een commerciële instelling dus je betaalt voor de diensten die ze leveren. Volgens de Arbowet is een arbodienst verplicht en daar zijn nou eenmaal kosten aan verbonden, een gratis arbodienst bestaat niet. Je bent wel helemaal vrij in je keuze welke dienstverlener je in de arm neemt.

Wat kost een zieke werknemer per dag eigenlijk?

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om minimaal 70 procent van het loon gedurende 104 weken door te betalen. Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld 230 euro per dag, dit is de loondoorbetaling. Daarnaast heb je als werkgever ook te maken met indirecte kosten: kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van een zieke medewerker. Hiermee kunnen de ziekteverzuimkosten oplopen tot wel 400 euro per dag!

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Wat is de dienstverlening waarvoor ik betaal?

De Arbowet schrijft voor dat er vier kerntaken zijn waarbij je je in ieder geval moet laten ondersteunen door een arbodienst: het voorkomen van ziekteverzuim, ziekteverzuimbegeleiding, Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PAGO), aanstellingskeuringen en het uitvoeren en opstellen van de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Daarnaast zijn er nog andere vormen van ondersteuning mogelijk waarmee een arbodienst kan helpen. Trainingen voor leidinggevenden en medewerkers bijvoorbeeld.

Per 1 juli 2017 dient iedere werkgever een basiscontract te hebben met een arbodienst of bedrijfsarts. In dit basiscontract arbodienstverlening staat bij welke taken je je moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts.

Welke samenwerkingsvormen zijn er?

Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met arbodienstverleners. We noemen de twee belangrijkste.

Een all-in abonnement

Met een all-in abonnement weet je precies wat je per jaar aan kosten kwijt bent voor je arbodienst: je betaalt namelijk een vast bedrag per medewerker per jaar. De kosten voor een abonnement variëren tussen de 100 en 150 euro. Deze bedragen zijn vaak inclusief de aansluitkosten van een arbodienst.

Verrichtingen

Je betaalt een basisbedrag zodat je bent aangesloten op het verzuimregistratiesysteem van de arbodienst. Dit bedrag is meestal een paar tientjes per medewerker per jaar. Daarnaast betaal je voor iedere verrichting van een professional – een bedrijfsarts of casemanager bijvoorbeeld. Bij deze vorm van dienstverlening weet je niet precies wat je kwijt bent op jaarbasis, maar met een gemiddeld ziekteverzuim kom je uit op hetzelfde bedrag: tussen de 100 en 150 euro per medewerker per jaar. De hoogte van het ziekteverzuim is per branche verschillend, waardoor de genoemde bedragen kunnen afwijken.

Wat levert een arbodienst mij op?

Helaas wordt arbodienstverlening vaak gezien als verplichte kostenpost en wordt er niet gekeken naar wat het kan opleveren. Als je een klein bedrijf hebt dan heb je natuurlijk niet iedere dag te maken met verzuim en kunnen dat soort kosten overbodig lijken. Totdat je te maken krijgt met een langdurig zieke medewerker. Als je het dan niet goed geregeld hebt, dan kun je als MKB’er zelfs failliet gaan! Los van de loondoorbetaling riskeer je ook boetes als je nalaat om werknemers goed te begeleiden.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids