Is een arbodienst verplicht?

Is een arbodienst verplicht?

31 augustus 2023
Arbo

Het werken met een arbodienst is verplicht. Iedere werkgever in Nederland moet volgens de Arbowet passende zorg aan zijn medewerkers bieden, zieke medewerkers begeleiden en ze goed voorlichten over arbeidsrisico’s. Ook al heb je maar 1 werknemer in loondienst met een 0-urencontract, dan is een arbodienst verplicht. Vanuit deze korte introductie nemen we je mee in de hoofdzaken waarom het werken met een arbodienst verplicht is.

Is een arbodienst verplicht?

Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Wel is sinds juli 2017 nieuw dat voor elke werkgever in Nederland een basiscontract met een arbodienst verplicht is. Voldoet jouw contract niet aan de voorwaarden van het basiscontract, sluit deze dan zo snel mogelijk af.

De inspectiedienst SZW heeft organisaties een jaar gegeven om hun zaken met de arbodienst te regelen en controleert sinds 1 juli 2018 of organisaties minimaal een basiscontract hebben bij een arbodienst. In dit basiscontract staat bij welke taken je je moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Je stelt dit contract gezamenlijk op. De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet instemmen met de inhoud.

Deze wet geldt voor elke organisatie met medewerkers, dus ook wanneer je maar 1 medewerker in loondienst hebt met een 0-urencontract.

Waarom is een arbodienst verplicht?

De reden dat het werken met een arbodienst verplicht is opgenomen in de Arbowet is eenvoudig: Jij moet als werkgever zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en voor passende verzuimbegeleiding.
In de Arbowet staat opgenomen dat een arbodienst je ondersteunt bij vier kerntaken:

  1. Ziekteverzuimbegeleiding en het voorkomen van ziekteverzuim
  2. Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PMO of PAGO)
  3. Aanstellingskeuringen
  4. Uitvoeren en opstellen van de Risico inventarisatie & -evaluatie (RI&E)

De vier kerndeskundigen zijn de bedrijfsarts, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige en de arbeids- en organisatiedeskundige. De eerste drie taken moet je door een bedrijfsarts laten uitvoeren. De RI&E door een van de andere kerndeskundigen.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

Wat als ik geen contract heb bij een arbodienst?

Iedere werkgever heeft een zorgplicht en volgens de Arbowet is de minimale vereiste een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Heb je dat niet, dan riskeer je vanaf 1 juli 2018 bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van €1.500.

En heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd of is het contract niet compleet, dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen variërend tussen de € 750 en € 1.500.

Hoe kan ik arbodiensten vergelijken?

Heb je nog geen contract bij een arbodienst? Dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen. Je hebt in ieder geval een basiscontract nodig die voldoet aan de wettelijke eisen. Als werkgever wordt jij verantwoordelijk gesteld voor het juiste contract, laat je hier daarom goed over adviseren om onnodige boetes te voorkomen.

HR Navigator helpt je bij het vinden van de best passende arbodienst voor jouw organisatie. Begin direct met het vergelijken van verschillende aanbieders en kom erachter welke aanbieder het beste matched.