Spring naar content

Nog maar even tot 1 juli: weet jij zeker of je Arbowet-ready bent?

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Nog maar even tot 1 juli: weet jij zeker of je Arbowet-ready bent?

Nog geen volle maand en dan is het zover: elke werkgever moet alle zaken op orde hebben omtrent de nieuwe Arbowet. Wij hebben onze artikelen aangepast op deze nieuwe situatie en nemen je graag mee in de belangrijkste veranderingen.

Onze updates omtrent de nieuwe Arbowet

Het is al heel lang verplicht om je arbo- en verzuimbeleid te organiseren via een maatwerkregeling of een vangnetregeling. En sinds juli 2017 stelt de wet dat je dit vastlegt middels een basiscontract bij je arbodienst. In dit basiscontract neem je op bij welke taken je je laat ondersteunen binnen je arbobeleid. Ook neem je op welke deskundigen hierbij betrokken worden en wat hun rol is. Dit moet duidelijkheid bieden voor alle betrokken partijen, het geeft houvast voor jou als werkgever en het beschermt je medewerkers.

De nieuwe rol voor de Bedrijfsarts

Vooral de taken van de Bedrijfsarts zijn veel specifieker uitgewerkt in dit contract. Waar de Bedrijfsarts voorheen een begeleidende rol had bij verzuim, heeft hij (of zij) nu een adviserende rol. Dit betekent onder andere dat de Bedrijfsarts vrije toegang heeft tot de werkplekken om een goed beeld te kunnen vormen van de situatie.

En het Arbeidsomstandighedenspreekuur is weer expliciet in het basiscontract opgenomen. Medewerkers mogen zelf bepalen of ze van dit ‘inloopspreekuur’ van de Bedrijfsarts gebruik willen maken. Dit is vooral bedoeld ter preventie van verzuim. Ook hebben medewerkers recht op een second opinion bij de ziekteverzuimbegeleiding en een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Uiteraard kan de arbodienst ook nog altijd diensten leveren rond de RI&E en aanstellingskeuringen.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Je zaken op orde binnen de nieuwe Arbowet

Elke medewerker moet gezond en veilig kunnen werken. Dit is de visie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om werkgevers te stimuleren dit binnen hun ondernemingsbeleid op te nemen, zijn er doelvoorschriften gesteld in de Arbowet. Elke werkgever moet zich aan deze doelvoorschriften houden, maar mag wel zelf bepalen hoe hij hier invulling aan geeft. Deze wet bevat dus geen specifieke regels en biedt ruimte voor eigen regie en verantwoordelijkheid.

Jij als werkgever bent dus zelf verantwoordelijk voor de inhoud van het basiscontract en de uitvoering hiervan. Vergeet niet om je ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van dit contract. Behalve dat zij beter dan wie ook weten wat er speelt op de werkvloer, hebben zij ook formeel instemmingsrecht op dit contract. Laat je vooral ook adviseren door je arbodienst, maar besef dat jij de eindverantwoordelijkheid hebt.

Ben je er klaar voor?

Check of jij er ook écht helemaal klaar voor bent. Het is namelijk zo zonde wanneer de inspectie SZW vindt dat je niet voldoet aan de nieuwe regels en je een boete van € 1.500 oplegt. Weet daarom zeker of je Arbowet-ready bent.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

In onze dagelijkse powertip vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We delen de belangrijkste tips en eye-openers die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

✓ De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid

✓ De bla bla van PSA

✓ Alles wat je wel en wat je vooral niet mag vragen aan je zieke medewerker

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids