Vind de beste arbodienst

  • Persoonlijk advies van dé arbo experts van Nederland
  • Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
  • Vandaag nog offertes van 3 arbodiensten die perfect matchen met jou
klantenreview Kitty van Balen
"Ik kon de adviseur altijd bellen met vragen, hij nam alle tijd en had verstand van zaken." Kitty van Balen – Frankeland
Marco (mister arbo 🎓)
Hero Marco 01
Als enige 100% onafhankelijk
10x sneller dan zelf doen
21.462+ klanten gingen je voor
Reviews inladen…

Van 100 medewerkers zijn er elke dag 5 ziek

Elke dag 485.000 werknemers ziek

Iets meer dan 5% van alle werkenden in Nederland is ziek. Dus van elke 100 mensen die in je organisatie werken, zijn er elke dag 5 ziek. In sommige sectoren is het verzuim nog veel hoger. In de zorg is het bijvoorbeeld 8%. Dus elke dag dat je 100 paar handen aan het bed wilt hebben, moet je er 108 inplannen.

Kort verzuim kost je 5.850 euro per week voor één zieke medewerker

Een zieke medewerker kost minstens 450 euro per dag: door loondoorbetaling, vervanging en extra werkdruk voor collega’s. Dat is nog los van het omzetverlies. De omzet van een automonteur is 90 euro per uur, dat is 720 euro omzetverlies per dag. Een zieke medewerker kost dus al gauw 5.850 euro per week.

Maximale boete UWV: 12 jaar loon doorbetalen

Laatst had ik een huilende ondernemer aan de lijn. Die had 2 jaar loon doorbetaald en dacht er nu van af te zijn. Maar hij had zojuist van het UWV gehoord dat hij nóg een jaar moest doorbetalen. Dat betekende zijn faillissement.

Deze ondernemer had niet de verplichte stappen uit de Wet verbetering poortwachter gevolgd, die voorschrijft wat je op welk moment moet doen tijdens verzuim. En hij had het al helemaal niet bijgehouden in een dossier. Het UWV beschouwde dat als belemmering van de terugkeer op de werkvloer en als werkgever was hij daardoor in overtreding.

In het ergste geval kan het UWV je verplichten om 12 jaar loon door te betalen van een zieke ex-medewerker.

“Ik heb bijna geen verzuim, waarom heb ik dan een arbodienst nodig?”

Statistisch gezien zijn MKB-ondernemers elke 5 jaar de sjaak: elke ondernemer heeft eens in de 5 jaar één keer te maken met langdurig verzuim. Bijvoorbeeld een medewerker met kanker, burnout, verslaving, overbelasting door mantelzorg, schulden, of een arbeidsconflict door disfunctioneren.

Dat overkomt jou dus ook. Heb je op dat moment nog geen arbodienst, dan heb je geen idee. Aan wie moet je een vraag stellen? Arbodiensten zitten echt niet bij de telefoon te wachten om jou direct te helpen, want die zitten minstens de komende 3 tot 5 maanden al vol.

Langlopend verzuim kost je 100.000 euro per medewerker

Als je medewerker bijna 1 jaar ziek is, gaat het UWV bekijken of jij als werkgever alles gedaan hebt om de medewerker te reïntegreren op de werkvloer. Heb je daarbij fouten gemaakt en is je verzuimdossier onvoldoende op orde, dan kun je een boete krijgen van het UWV. Dat kost je al snel 100.000 euro, maar 200.000 komt ook vaak voor. Elk jaar worden er bijna 5.000 boetes opgelegd.

Verzuimrisico op een kantoor hoger dan in een fabriek

In fabrieken is veiligheid meestal goed geregeld: elke machine heeft instructies, medewerkers dragen een helm of handschoenen, er hangen veiligheidsinstructies aan de muur. Maar aan kantoormedewerkers wordt meestal niks verteld. Hooguit krijgen ze een werkplekinstructie voor een goede zithouding.

En wat als ze stress hebben? Niemand die dan zegt: zou je het niet wat rustiger aan doen? Terwijl werkstress en werkdruk veruit de grootste veroorzaker zijn van lang verzuim in Nederland. Een medewerker met te veel werkdruk is gemiddeld 7,6 maand afwezig. Bijna 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 8 mannen zegt last te hebben van psychische problemen.

Voor al dit soort zaken heb je een arbodienst nodig. Niet alleen kun je dit niet zelf doen en mág je dit niet zelf doen, maar je bent ook altijd te laat om problemen te voorkomen.

Arbodienst = behoud van je mensen

Goede vervangers vinden is lastig. Om je medewerkers zo snel mogelijk terug te hebben en om boetes te voorkomen, heb je een arbodienst. Want die mag als enige beoordelen wat een medewerker nog kan. Een goede arbodienst houdt continu voor jou in de gaten wanneer jij iets moet doen, en doet zelf ook alles wat wettelijk vereist is waardoor je geen boetes van het UWV krijgt. Bijvoorbeeld:

  • Oproepen voor het spreekuur – uiterlijk in week 5 en bij vermoeden van psychische klachten uiterlijk week 2
  • Probleemanalyse – uiterlijk week 6
  • Opstellen plan van aanpak – uiterlijk week 8
  • Verzuimmelding richting UWV – uiterlijk week 42
  • Eerstejaars evaluatie – week 52
  • (En dit is maar een klein deel van de lijst)

Hoe kiezen wij uit 170 arbodiensten de beste?

Een nieuwe arbodienst selecteren is ingewikkeld en kost veel tijd. Het is vast niet iets wat je elke dag doet.
Wij vinden voor jou een geschikte arbodienstverlener die we kiezen uit meer dan 170 aanbieders in Nederland.

Hoe het werkt?

Wij brengen eerst jouw wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende arbodiensten. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Op onze beveiligde website zetten we daarna een vergelijking en offertes voor je klaar. Deze bespreek je kort met jouw persoonlijke arbo-adviseur. Daarna ga je in gesprek met de aanbieders van jouw voorkeur.

Laat je niet misleiden

Hoe voorkom je dat jij je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Het laatste dat je wil is een arbodienst die jouw bedrijf helemaal niet snapt of voor elk telefoontje een factuur stuurt.

HR Navigator hielp al 21.462+ organisaties bij het vinden van een passende aanbieder. Daarom weten we precies wat arbodienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Nu ook: Direct vergelijken en afsluiten

Geen tijd voor gesprekken, of lukt dit nu even niet? Je kunt ook direct een contract afsluiten met de arbodienst die je het meest aanspreekt. Omdat wij de grootste arbo-inkoper van Nederland zijn, hebben we flink onderhandeld en krijg je het beste tarief in de markt.

Gratis én onafhankelijk? Hoe kan dat?

We ontvangen een succesfee als jij een contract afsluit met een arbodienst. Maar jou kost het dus niets. Omdat we een groot deel van de sales en marketing van arbodiensten doen, besparen ze flink. Een klein deel daarvan dragen ze weer aan ons af. En die fee is trouwens voor iedereen gelijk, we doen dus niet aan vriendjespolitiek.

De garanties van HR Navigator

Als enige onafhankelijk

‘Onafhankelijke’ verzuimconsultants adviseren vaak arbodiensten waar ze zelf een belang in hebben. HR Navigator adviseert als enige in Nederland onafhankelijk: alle arbodiensten betalen ons gewoon dezelfde bemiddelingsvergoeding.

Geen cowboys

Veel arbodiensten zijn bij ons niet aangesloten, want ze zijn niet goed genoeg. HR Navigator werkt alleen maar met de 45 arbodiensten die minimaal een 8 scoren, jaar in jaar uit. Cowboys, teveelbelovers en zesjes komen er niet in.

Geen tenderbullshit

Wil je tijd verspillen? Begin dan een tender. Want bijna geen enkele arbodienst schrijft zich in, behalve dezelfde 2 usual suspects. Wie jou echt kan helpen zit daar niet bij, maar je bent wel 6 maanden verder. Bij HR Navigator vind je in één gesprek al de perfecte match. En wij zorgen dat je ook aan de aanbestedingseisen voldoet.

Niet meer achter het net vissen

Veel arbodiensten hebben geen beschikbare bedrijfsartsen of casemanager als je een zieke medewerker hebt. Of ze helpen je alleen als je overstapt naar het duurste contract. Bij HR Navigator weet je zeker dat arbodiensten daadwerkelijk capaciteit hebben om je medewerker op tijd te helpen.

Niet platgebeld worden

Bij andere vergelijkingswebsites vul je contactgegevens in en daarna word je gebeld door soms wel 10 verschillende accountmanagers. HR Navigator stuur nooit zomaar je gegevens door. We adviseren je 3 arbodiensten die de perfecte match zijn.

Klanten van HR Navigator

Klant - Intertrust
Klant - Uber
Klant - Greenpeace
Klant - Consumentenbond
Klant - Netflix
Klant - Marriott Hotel
Klant - Pathé
Klant - Albeda College
Klant - Dnata
Klant - Horizon College
Klant - Keolis
Klant - Bartiméus
Klant - Kennedy van der Laan
Klant - De Volksbank
Klant - Connexxion
Klant - LRQA
Klant - The Sting
Klant - Museum Rembrandthuis
Klant - Kiwa
Klant - Gelre Ziekenhuizen
Klant - Fokus Wonen
Klant - Picnic
Klant - Basic-Fit

Hoe werkt HR Navigator?

Vind gratis, makkelijk en snel de arbodienst die bij jou past
Jij vertelt wat je zoekt
Wij kiezen de 3 beste aanbieders
Je krijgt 3 offertes

In deze situaties maak je gebruik van HR Navigator

Acuut verzuim

Een medewerker is langdurig ziek geworden en je hebt geen contract met een arbodienst.

Spoedcontrole

Een medewerker heeft zich ziek gemeld, maar je vertrouwt het niet.

Ontevreden over je arbodienst

Je krijgt slechte adviezen, hebt steeds iemand anders aan de lijn die geen idee heeft wie je bent, na elk telefoontje volgt een factuur.

Arbodienst benchmark

Je bent al jaren klant bij jouw huidige arbodienst. Maar hoe doet die het ten opzichte van andere aanbieders?

Arbodienst shortlist

Je wilt binnen 1 dag weten welke 3 arbodiensten de beste match zouden zijn voor jouw organisatie

Selectie arbodienst

Je hebt geen arbodienst en wilt gratis advies van een persoonlijke arbo-adviseur, of offertes van de meest geschikte arbodiensten voor je organisatie.

Regionale arbodienst

Je zoekt een arbodienst met een spreekuurlocatie in jouw vestigingsplaats.

Aanbesteding

Je wilt voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan een aanbesteding en alsnog maar 2 reacties krijgt van arbodiensten, met wie je dan ook nog verplicht zaken moet doen.

Landkaart

Gebaseerd op jaarlijks arbodienst-onderzoek

Nadat je onze online vragenlijst voor het vergelijken van een arbodienst invult, adviseren wij je welke 3 arbodiensten de beste match zijn met jouw organisatie. Wij weten namelijk precies wat arbodiensten wel en niet in huis hebben.

Dat komt doordat ons advies gebaseerd is op:

  • Ons jaarlijkse onafhankelijke onderzoek onder 65 arbodiensten in Nederland
  • Hun scores op meer dan 140 criteria
  • Ons doorlopende halfjaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek
  • Arbodiensten die minimaal een 8 scoren

Klanten over HR Navigator

“De niet lullen-maar-poetsen-mentaliteit vind ik prettig. Ik heb HR Navigator al twee keer aanbevolen aan anderen die ook op zoek waren.”

Jacqueline Hiemstra Miep
Lees verder

“Ik heb ze nu al twee keer ingeschakeld en zou ze zo weer inschakelen. Dit scheelt uren voorwerk en leidt tot een selectie van kwalitatief goede partijen.”

Niek Jaarsma
Niek Jaarsma HR business partner Stryker
Lees verder

“Ze regelden een groot deel van de aanbesteding voor ons. Inmiddels is er al beweging in het verzuim.”

Carolien Vos
Carolien Vos Manager HR, I-SEC
Lees verder

“Ze gaven eerlijk aan dat de ligging van onze gemeente het best lastig maakte om geschikte arbodiensten te vinden. Toch kwamen ze met drie interessante kandidaten. Echt een superservice!”

diny
Diny van Lanen P&O Adviseur Gemeente Bergen (L)
Lees verder

“Ik ben van A tot Z goed geadviseerd en ondersteund. We zijn nu een jaar verder en ben nog steeds tevreden met de bedrijfsarts.”

Default
Jeroen Bakker Inkoper Espria
Lees verder

“Alle projectleden staan nu unaniem achter de keuze van onze nieuwe arbodienstverlener. We hebben echt het gevoel dat het nu gaat veranderen.”

Wendy van reek
Wendy van Reek Projectleider arbodienstverlening Horizon College
Lees verder

De adviseur van HR Navigator kwam niet alleen met drie…

Erik van den Berg
Erik van de Berg HR adviseur PGVZ
Lees verder

Kosteloze dienstverlening aan werkgevers? Daar zal wel iets aan vastzitten,…

Myrjam Koomen Syngenta
Myrjam Koomen HSE-specialist Syntenga
Lees verder

“Een aanrader voor iedereen die professioneel advies zoekt bij de keuze van een arbodienst. En nog gratis ook.”

Wim Brandes
Wim Brandes HR manager WVO Zorg
Lees verder

Download de gratis inkoopgids arbodienstverlening

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we sinds 2009 hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 21.462 klanten. Leer van onze ervaring en weet welke vragen je moet stellen om nooit meer een verkeerde arbodienst te kiezen.

  • 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening
  • Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen
  • Gebaseerd op onze ervaring met 21.462 inkooptrajecten
  • 10 vragen die je zeker moet stellen om de beste arbodienst te vinden
  • 9 tips voor een vliegende start met je nieuwe arbodienst
  • Verplichte nummers arbobeleid en dingen die je beter kunt overslaan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Arbodienst Inkoopgids

Veelgestelde vragen over arbodienstverlening

Als je een nieuwe arbodienst overweegt, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. Dit helpt je om inzicht te krijgen in hun werkwijze en de kwaliteit van hun dienstverlening. Hier zijn enkele essentiële vragen:

  • Hoe ziet de SLA-overeenkomst eruit?
  • Is er een aparte SLA voor de bedrijfsarts?
  • Is de arbodienst gecertificeerd?
  • Wat is het BIG-registratienummer van de bedrijfsarts?
  • Hoe worden terugkoppelingen en rapportages geregeld?
  • Wie is je vaste contactpersoon?
  • Wat gebeurt er als de contactpersoon of bedrijfsarts tijdelijk niet bereikbaar is?
  • Hoe groot en deskundig is het netwerk van de arbodienst?
  • Hoeveel ervaring heeft de arbodienst in jouw branche?
  • Mag je bestaande klanten benaderen voor referenties?

Een verrichtingenabonnement bij een arbodienst is een abonnementsvorm waarbij je jaarlijks een basisbedrag per medewerker betaalt voor administratieve aansluiting op het verzuimregistratiesysteem. Daarnaast betaal je apart voor aanvullende diensten, zoals consulten bij de bedrijfsarts.

Gemiddeld liggen de kosten bij een normaal ziekteverzuim tussen de € 100 en € 150 per medewerker per jaar. Dit abonnement biedt flexibiliteit, omdat je alleen betaalt voor de diensten die je daadwerkelijk afneemt.

Een all-in abonnement bij een arbodienst betekent dat je een vast bedrag per medewerker per jaar betaalt, zodat je precies weet waar je financieel aan toe bent. Dit bedrag ligt gemiddeld tussen de € 100 en € 150 per medewerker per jaar.

In de meeste gevallen zijn alle kosten inbegrepen, zoals de aansluitkosten, de inzet van een casemanager en consulten bij de bedrijfsarts. Dit abonnement biedt voorspelbaarheid in kosten en volledige ondersteuning bij verzuimbegeleiding.

Volgens de Arbowet moet een basiscontract met een arbodienst minimaal de volgende zaken regelen:

  • Ziekteverzuimbegeleiding
  • Uitvoering en toetsing van de RI&E
  • Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO of PMO)
  • Aanstellingskeuringen
  • Rol van de bedrijfsarts, inclusief recht op second opinion en klachtenprocedure
  • Vrije toegang van de bedrijfsarts tot alle werkplekken
  • Preventiebeleid

Daarnaast moet het contract duidelijk omschrijven hoe de bedrijfsarts, ondernemingsraad en preventiemedewerker(s) regelmatig overleg kunnen voeren.

Het basiscontract is wettelijk verplicht en zorgt ervoor dat medewerkers beter beschermd zijn en werkgevers duidelijke richtlijnen hebben voor een gezonde en veilige werkomgeving. Controleer of jouw contract aan deze eisen voldoet om problemen te voorkomen.

Let bij het selecteren van een arbodienst op de volgende punten:

  • Ervaring in jouw branche
  • Prijs-kwaliteitverhouding (niet alleen op kosten focussen)
  • Vast contactpersoon of wisselende aanspreekpunten
  • Referenties en klantbeoordelingen
  • Persoonlijke kennismaking mogelijk?
  • Proactieve aanpak en advies over preventie
  • Betrokkenheid van de OR bij de keuze

Een arbodienst is een cruciale schakel als het gaat om verzuim, veilig werken en risico’s beperken. Ze begeleiden medewerkers bij re-integratie, helpen bij het opstellen en toetsen van de RI&E, voeren gezondheidsonderzoeken en aanstellingskeuringen uit. Daarnaast adviseren ze over gezondheidsbeleid, verzuimpreventie en het verlagen van het verzuimpercentage.

Een sterke samenwerking met de juiste arbodienst zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving en levert veel voordelen op voor je organisatie.

Hoe werkt HR Navigator

Werkwijze HR Navigator