Spring naar content

Ik heb acuut verzuim, wat moet ik doen?

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Arbo > Ik heb acuut verzuim, wat moet ik doen?

Wanneer je medewerker zich ziek meldt is het belangrijk om binnen 5 dagen van zijn of haar verzuim een ziekmelding te doen bij je arbodienst. Een arbodienst ondersteunt werkgevers en werknemers bij het arbeidsomstandighedenbeleid en het verzuimbeleid. Als een medewerker ziek is, dan zegt de Wet verbetering Poortwachter namelijk dat het verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen. Wellicht is met deze introductie je probleem al opgelost, maar als je nog geen arbodienst hebt moet je zeker even verder lezen.

Een arbodienst is verplicht, écht waar

Sinds juli 2017 is het wettelijk verplicht om minimaal een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Voldoet jouw contract niet aan de voorwaarden van het basiscontract, sluit deze dan zo snel mogelijk af, anders riskeer je een forse boete.

De reden dat het werken met een arbodienst verplicht is, is eenvoudig: jij moet als werkgever zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en voor passende verzuimbegeleiding voor je medewerkers.

 

Help mij de best passende arbodienst te vinden >>

Ik heb nu een zieke medewerker en geen arbodienst

Als je medewerker zich ziek meldt is dat heel erg vervelend, thuis zitten is voor niemand leuk en kost bovendien een hoop geld. Iedereen is dus gebaat bij een snel herstel van de zieke werknemer.

Als werkgever kan en mag je zelf niet beoordelen of een medewerker ziek is. Ten eerste ben je (waarschijnlijk) geen arts, maar ten tweede schrijven privacyregels voor dat alléén een arts een oordeel mag vellen over de arbeidsgeschiktheid van een medewerker. Een arbodienst is er samen met de werkgever en werknemer voor verantwoordelijk dat de werknemer zo snel mogelijk weer verantwoord aan het werk kan.

Als je nog geen contract hebt met een arbodienst, is het belangrijk om er zo snel mogelijk een af te sluiten. Heb je geen basiscontract met een arbodienstverlener of bedrijfsarts? Dan riskeer je bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van €1.500,–.

Heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd. Of is het contract niet compleet, dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen, variërend tussen de € 750,– en € 1.500,–.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Welke arbodienst moet ik kiezen?

Een arbodienst helpt jou als werkgever bij het begeleiden van je zieke medewerkers. Je mag van je arbodienst verwachten dat ze je gevraagd en ongevraagd adviseren over je gezondheidsbeleid, hoe je risico’s op verzuim kunt verkleinen en hoe je je verzuimpercentage kunt verlagen. Een goede samenwerking met een arbodienst biedt dan ook vele voordelen.

Het is dus van groot belang dat je de juiste arbodienst kiest. Maar hoe kies je die? Waar let je op? Wat zijn de verschillen tussen de diensten?

Een geschikte arbodienst selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is vast niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikte arbodienst uit bijna 150 leveranciers? En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen?

HR Navigator hielp al meer dan 15.000 organisaties bij het vinden van een passende arbodienst. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben. Het invullen van onze arbodienstvragenlijst kost je tien tot twintig minuten van je tijd.

Je bespaart overigens veel tijd dankzij ons slimme selectiesysteem. Gemiddeld vind je tien keer sneller een passende arbodienst. En je hebt een veel betere match dan wanneer je willekeurige aanbieders benadert. Meer dan 80% van onze klanten maakt een keuze uit een van de door ons geadviseerde aanbieders. En wist je al dat onze dienstverlening kosteloos is?

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids