De beste verzuimbegeleiding voor je organisatie?

✓ Vergelijk meer dan 25 verzuimbegeleiding aanbieders
✓ Persoonlijk advies van dé verzuimbegeleiding experts van Nederland
✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ Snel 3 offertes van de beste verzuimbegeleiding aanbieders

Als enige 100% onafhankelijk
10x sneller dan zelf doen
21.462+ klanten gingen je voor
Reviews inladen…

Verzuimbegeleiding: snel weer aan het werk!

Een zieke medewerker heeft begeleiding nodig; verzuimbegeleiding. Maar wat is dat dan, wat kun je zelf doen en wat moet je laten doen?

Verzuim is niet leuk, maar we wijden er een hele pagina aan omdat het bakken met geld kost terwijl dat niet altijd hoeft. We zien dat mensen en organisaties vaak veel te laat in actie komen en het is de hoogste tijd dat er meer aandacht voor komt.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wil weten over verzuimbegeleiding, waarom en wanneer je in actie moet komen.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave
 • Inhoudsopgave aan het ophalen...

Wat is verzuimbegeleiding?

Verzuimbegeleiding gaat, het woord zegt het al, over de manier waarop je als werkgever omgaat met medewerkers die uitvallen. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid je werknemer te helpen tijdens zijn verzuim en re-integratie.

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Sterker nog: bij de begeleiding van zieke werknemers is het verplicht om je te laten bijstaan door deskundigen. Je volgt hierbij de Wet verbetering Poortwachter en werkt samen met een arbodienst.

Is een arbodienst verplicht?

Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Sinds juli 2017 is elke werkgever in Nederland verplicht ook minimaal een basiscontract met een arbodienst af te sluiten.

In dit basiscontract staat bij welke taken je je laat ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Je stelt dit contract gezamenlijk op. De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet instemmen met de inhoud.

Wat mag je zelf doen en wat moet je laten doen?

Een deel van die begeleiding kun je zelf doen, maar er zijn ook taken die je gewoon móet laten doen door bijvoorbeeld de arbodienst.

Als het gaat om het voeren van gesprekken of het maken van een plan om terug te keren op het werk, dan kun je dat zelf doen. De teamleider is hiervoor de meest aangewezen persoon. Vaak wordt hij of zij hierbij ondersteund door iemand van personeelszaken. Die support is zeker nodig als het wat langer gaat duren. Want dan moeten er ook allerlei wettelijk paden worden bewandeld en verplichte formulieren ingevuld.

Er zijn een aantal vragen die de verzuimbegeleider of casemanager mag stellen, bijvoorbeeld:

– Wanneer hij/ zij verwacht weer te kunnen werken;
– Op welk telefoonnummer en (verpleeg)adres de medewerker te bereiken is;
– Of er lopende afspraken en werkzaamheden overgedragen moeten worden;
– Of de werknemer onder een vangnetbepalingen (Ziektewet) valt (let op; je mag NIET vragen onder welke bepaling);
– Of het verzuim het gevolg is van een bedrijfsongeval;
– Of er sprake is van een verkeersongeval (regresmogelijkheid).

De verzuimbegeleider, HR, de proces-casemanager en andere niet-medische casemanagers mogen de medewerker NIET vragen wat de zieke medewerker heeft, of hij al bij de dokter is geweest of wat hij of zij denkt nog wel te kunnen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip van Bob
In mijn dagelijkse powertip vertel ik wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We helpen tienduizenden klanten en ik stuur je mijn belangrijkste learnings, tips en eye-openers. Ontdek wat elke HR-professional moet weten en voorkom de allergênantste fouten:

 • De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid
 • De bla bla van PSA
 • Dingen die je vooral NIET moet vragen aan je zieke medewerker
“Jouw mail is de enige waar ik blij van word!” – Ben van Rooij
“Elke dag zet je me weer aan tot nadenken. Geweldig! Een groot fan.” – Margot de Wit
“Ge-wel-dig Bob!!!” – Herwin Schrijver

Powertips
Is een verzuimverzekering verplicht?

Is verzuimbegeleiding verplicht?

Ja, verzuimbegeleiding is verplicht. Verzuimbegeleiding is onderdeel van het ziekteverzuimbeleid, welke weer verplicht is volgens de arbowet.

De Arbowet zegt dat je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek én dat je moet zorgen voor deskundige ondersteuning bij verzuim. De Wet verbetering Poortwachter bevat alle stappen die er gezet moeten worden als een werknemer (langdurig) ziek is.

Waarom is verzuimbegeleiding verplicht?

Het voorkomen en beperken van ziekte is een doelstelling van het arbobeleid. Iedere werkgever is verplicht om beleid te voeren dat zorgt voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Wat als ik geen contract heb bij een arbodienst?

Heb je geen basiscontract met een arbodienstverlener of bedrijfsarts? Dan riskeer je bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van € 1.500,–.

Heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd. Of is het contract niet compleet, dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen, variërend tussen de € 750,– en € 1.500,–.

Wanneer moet je aan de slag met verzuimbegeleiding?

Een periodiek medisch onderzoek (een PMO of PAGO) moet volgens artikel 18 van de Arbowet door de werkgever worden aangeboden aan werknemers. De werkgever dient de kosten van dit medisch onderzoek ook geheel te betalen.

Sommige verzuimverzekeraars stimuleren werkgevers door (een deel van) de kosten voor de PAGO voor hun rekening te nemen. Het is immers ook in het belang van deze inkomensverzekeraar dat werknemers gezond – en dus aan het werk – blijven.

Houd het Europees Sociaal Fonds (ESF) in de gaten, dit is een jaarlijkse subsidiepot, die helaas altijd snel weer leeg is.

Wanneer is het tijd om je verzuimbegeleiding eens onder de loep te nemen? Wanneer weet je of je zelf aan de bak moet of eens met je arbodienst moet gaan praten?

 • Als je verzuim te hoog is, of te hoog dreigt te worden.
 • Een hoge meldingsfrequentie. De gemiddelde medewerker in Nederland meldt zich één keer per jaar ziek. De meldingsfrequentie is dan 1. Stel dat de meldingsfrequentie bij jou 1,5 is of hoger, dan is er werk aan de winkel is.
 • Wanneer de verzuimcijfers stijgen omdat het lange verzuim stijgt. Mensen worden ziek en blijkbaar niet meer beter. Dan is het natuurlijk belangrijk om meteen uit te zoeken hoe dit komt.
 • Er zijn klachten van medewerkers of leidinggevenden. Je hebt maar weinig contact met je arbodienst hebt en je hebt geen goede rapportages.
 • Je na het lezen van dit alles beseft dat jullie eigenlijk veel te weinig aandacht hebben besteed aan verzuimbegeleiding.

Maar wat is hoog verzuim? Gemiddeld is het verzuim in Nederland tussen de 3,5 en 4%. Maar dat getalletje zegt vaak niet veel. Want in sommige sectoren is 3% al erg hoog, denk aan de advocatuur of de horeca. Terwijl men in bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg al blij mag zijn als het verzuim onder de 5% blijft.

Bovendien gelden deze gemiddelden alleen bij grotere werkgevers. Want als er maar tien medewerkers in een bedrijf werken en er valt er eentje uit, dan zit je gelijk aan 10% verzuim.

Wanneer is mijn verzuimcijfer te hoog?

Om te kunnen beoordelen hoe het ervoor staat met het verzuim in jouw organisatie, moet je weten wat normaal is. De belangrijke getallen om naar te kijken zijn de meldingsfrequentie (hoe vaak meldt de gemiddelde medewerker zich ziek), het totale verzuimpercentage (aantal verzuimdagen / aantal beschikbare dagen) en de verdeling van dit verzuim naar kort (< 1 week), middellang (2-6 weken), lang (6-52 weken) en extra lang (> 1 jaar).

Wat is normaal verzuim?

De meldingsfrequentie in Nederland is gemiddeld 1. Dit betekent dat een medewerker zich gemiddeld één keer per jaar ziek meldt. Maar er zijn grote verschillen tussen diverse sectoren en leeftijdsklassen.

Frequent verzuim (dat is als iemand zich in één jaar vaker dan drie keer ziek meldt) is een keiharde indicator voor aanstaand lang verzuim of vrijwillig vertrek. Dus neem dit signaal serieus en ga met de medewerker die vaak kortdurend verzuimt in gesprek. Een te hoge meldingsfrequentie is vaak het gevolg van een slechte sfeer, geestdodend werk of belabberd leiderschap. Een te lage meldingsfrequentie is trouwens ook weer niet goed. Want als je te lang over je grenzen gaat, leidt dat uiteindelijk alleen maar tot veel langduriger uitval.

Het totale verzuim is gemiddeld in Nederland rond de 4%. Maar ook hier zien we grote verschillen tussen de sectoren. Grofweg kun je zeggen dat in kleinere organisaties veel minder wordt verzuimd dan bij de grote werkgevers. Dat heeft waarschijnlijk te maken met sociale controle, elkaar kennen en het feit dat je direct wordt gemist door je collega’s, die ook nog eens bij je om de hoek wonen.

 

Wat kost verzuimbegeleiding?

Gemiddeld kost een contract met een arbodienst tussen de 125 en 150 euro per medewerker per jaar. Dat is ongeveer 0,3% van de loonsom op jaarbasis

Dit is wel afhankelijk van de abonnementsvorm, hierin zijn diverse mogelijkheden:

Bij deze eerste drie abonnementsvormen is het opletten geblazen! Kijk goed of de lopende verzuimdossiers buiten of binnen het abonnement vallen. Vallen deze lopende dossiers buiten het abonnement, dan betaal je vaak ook nog inloopkosten. Dit kan aanzienlijke extra kosten opleveren. Vergelijk het met een zorgverzekering waarbij lopende medische klachten niet meeverzekerd zijn.

1

Een all-in abonnement: je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar. Het voordeel is dat je exact weet wat je betaalt.

2

Een aansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst inclusief de bedrijfsarts én de casemamager.

3

Een aansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst inclusief de casemanager

4

Verrichtingenbasis: een administratieve basisaansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst. Daarbovenop ontvang je voor iedere verrichting of telefoontje van een professional – een bedrijfsarts of casemanager bijvoorbeeld – een factuur.

Klanten over HR Navigator

“Wij wilden echt op een objectieve manier een arbodienst kiezen. Daarom zijn we in zee gegaan met HR Navigator.”

Default
Ellen Bonouvrie Personeelsadviseur, Klimmendaal revalidatiespecialisten
Lees verder

Eerst benaderde ik zelf arbodiensten, maar ik kreeg onvoldoende respons…

klantenreview Ed Voshol
Ed Voshol Arbocoördinator Samen Veilig Midden-Nederland
Lees verder

“Wij zijn al heel ver met ons verzuimbeleid en staan zelfs in de top 3 van Vernet. HR Navigator kan goed met ons mee denken op dit niveau.”

klantenreview Kitty van Balen
Kitty van Balen Frankeland
Lees verder
Waar let je op bij het kiezen van een arbodienst?

Waar let je op bij het kiezen van de juiste verzuimbegeleider?

Een arbodienst helpt jou als werkgever bij het begeleiden van je zieke medewerkers. Maar helaas horen we soms dat arbodiensten niet altijd even geïnteresseerd in hun klanten, niet altijd sterk of snel communiceren en er lustig op los factureren.

Het is dus van groot belang dat je de juiste arbodienst kiest. Maar hoe kies je die? Waar let je op? Wat zijn de verschillen tussen de diensten?

Wat mag je van een arbodienst verwachten?

Je arbodienst is een belangrijke schakel wanneer het gaat om verzuim, veilig werken en het beperken van risico’s. Ze begeleiden medewerkers tijdens het verzuim en een goede en efficiënte re-integratie, ze helpen bij het opstellen van- en toetsen de RI&E, ze voeren gezondheidsonderzoeken uit en kunnen aanstellingskeuringen doen.

Je mag van je arbodienst verwachten dat ze je gevraagd en ongevraagd adviseren over je gezondheidsbeleid, hoe je risico’s op verzuim kunt verkleinen en hoe je je verzuimpercentage kunt verlagen. Een goede samenwerking met een arbodienst biedt dan ook vele voordelen.

De arbodienst moet natuurlijk wel aansluiten op jouw vraag

Behalve de wettelijke verplichtingen, zijn er natuurlijk ook nog je eigen behoeften om rekening mee te houden. Als je eerder met een arbodienst hebt gewerkt, weet je waarschijnlijk al wat beter wat je meer en minder belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld compleet ontzorgd worden of zoveel mogelijk zelf doen?

Naast de verzuimbegeleiding kun je ook denken aan het gezondheidsbeleid dat je voert, hoe ga je om met duurzame inzetbaarheid, hoe is het verzuim nu geregeld binnen je organisatie, wat verwachten je medewerkers van jou als werkgever omtrent gezondheid en verzuim. En wat is je eigen visie en je ambitie over deze onderwerpen?

Als je nóg een stapje verder gaat kun je denken aan de manier van samenwerken, verwacht je een pro-actieve houding of wil je liever zelf aangeven wanneer je iets nodig hebt, vind je het belangrijk dat je arbodienst kennis heeft van jouw sector, organisatiegrootte en -cultuur?

Nu je je vraag scherper hebt, start je de echte zoektocht. Vraag nooit naar algemene brochures of standaard offertes. Richt je bij het zoeken altijd op jouw specifieke behoefte. Probeer er in de gesprekken met minimaal drie verschillende arbodiensten achter te komen of je aansluiting vindt tussen jouw behoeften, de desbetreffende dienst en de mogelijkheden die zij bieden.

Hoe kies je de arbodienst die bij jou past?

Heb je goed in beeld wat jouw verplichtingen zijn? En waar je behoeften liggen? Ga jezelf dan oriënteren bij verschillende arbodiensten en stel ze in ieder geval de juiste vragen. Welke diensten sluiten goed aan bij wat jij nodig hebt, bij welke arbodiensten krijg je een goed gevoel en zie je een samenwerking voor je? Je kunt ook eens gaan praten met vergelijkbare organisaties om te zien hoe zij het geregeld hebben.

Wil je hier niet te veel tijd aan besteden?
Een geschikte arbodienst selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is vast niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikte arbodienst uit bijna 150 leveranciers?

En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Het laatste dat je wilt, is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

HR Navigator hielp al meer dan 21.462 organisaties bij het vinden van een passende arbodienst. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Hoe werkt HR Navigator?

Vind makkelijk en snel een verzuimbegeleiding die bij jou past
Jij vertelt wat je zoekt
Wij kiezen de 3 beste aanbieders
Je krijgt 3 offertes

Hoe het werkt?

Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Je ontvangt van ons een vergelijking inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kun je echt een onderbouwde keuze maken.

Direct vergelijken en afsluiten

Geen tijd voor gesprekken, of lukt dit nu even niet? Sinds kort kun je ook direct een contract afsluiten met de arbodienst die je het meest aanspreekt.

Omdat wij de grootste arbo-inkoper van Nederland zijn, hebben we flink onderhandeld en krijg je het beste tarief in de markt.

Gratis, snel en onafhankelijk

Bij HR Navigator vinden we dat jij recht hebt op gratis én 100% onafhankelijk advies bij het vinden van de beste dienstverlener voor jouw organisatie.

Hoe we dat doen? Heel simpel. Wanneer jij een dienstverlener kiest die wij hebben geadviseerd, ontvangen wij van hen een vergoeding. Die vergoeding is voor alle aanbieders hetzelfde. We doen dus niet aan vriendjespolitiek. Dankzij deze vergoeding kunnen we jou gratis en 100% onafhankelijk advies geven.

Jouw wensen staan dus altijd centraal en we selecteren alleen de bedrijfsartsen die bij jouw organisatie passen.

En last but not least. Jouw persoonlijke arbo-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Je kunt ons dus altijd bellen of mailen met alle vragen die je hebt.

Wist je dat een van de meest vergeten zaken bij de selectie van een arbodienst het tijdig opzeggen van het contract met jouw huidige arbodienst is?

Vaak moet je al 3 maanden voor afloop van het contract opzeggen. We hebben een pro-forma opzeggingsbrief voor je geschreven, die je kunt gebruiken om het contract met jouw huidige arbodienst op te zeggen.

Veelgestelde vragen over verzuimbegeleiding

De Wet verbetering Poortwachter (WvP) is een wet om het lang verzuim van medewerkers te verkorten. De wet is in 2002 ingevoerd en heeft als doel om te voorkomen dat medewerkers bij verzuim langer uitvallen dan nodig is.

Het is niet meer of minder dan een verplicht en zeer strikt stappenplan dat de werkgever, de medewerker en de arbodienst moeten volgen tijdens de eerste twee jaren van ziekteverzuim. Door vooral te kijken naar wat nog wél kan, zorgt de WvP ervoor dat medewerkers zo snel als kan werken naar vermogen.

Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Wel is sinds juli 2017 nieuw dat voor elke werkgever in Nederland minimaal een basiscontract met een arbodienst verplicht is.

In dit basiscontract staat bij welke taken je je moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Je stelt dit contract gezamenlijk op. De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet instemmen met de inhoud.

Iedere werkgever heeft een zorgplicht. Volgens de Arbowet die je als werkgever minimaal een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Heb je dat niet, dan riskeer je bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van € 1.500,–.

Heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd of is het contract niet compleet? Dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen variërend tussen de € 750,– en € 1.500,–.

Volgens berekeningen van het TNO kost een zieke medewerker gemiddeld 250 euro per dag. Maar dit is alleen nog maar het doorbetalen van het loon. Vergeet niet de kosten voor de vervanging, het misgelopen werk en de re-integratiekosten. Deze kosten komen er ook nog bij wanneer een medewerker ziek is. Hiermee kunnen de ziekteverzuimkosten oplopen tot wel 1.000 euro per dag.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om minimaal 70 procent van het loon gedurende 104 weken door te betalen. En verzaak je om de wettelijk verplichte stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter te volgen, dan kun je ook nog een flinke boete verwachten vanuit het UWV.

In het basiscontract moeten minimaal de volgende zaken geregeld zijn:

 • Ziekteverzuimbegeleiding
 • Uitvoeren en toetsen van de RIE
 • Uitvoeren van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek PAGO of PMO
 • Aanstellingskeuring
 • Rol bedrijfsarts, het recht op een second opinion en de klachtenprocedure
 • Vrije toegang van de bedrijfsarts tot elke werkplek
 • Preventie
 • Verder moet in het basiscontract duidelijk zijn beschreven hoe de bedrijfsarts, ondernemingsraad en preventiemedewerker(s) in de gelegenheid worden gesteld worden om regelmatig te overleggen.

Het basiscontract arbodienstverlening is in de Arbowet opgenomen om medewerkers nog beter te beschermen en een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen. Ook is dit basiscontract er om werkgevers houvast te geven en om duidelijkheid te bieden voor alle betrokken partijen.

Gemiddeld kost een arbodienst tussen de 100 en 150 euro per medewerker per jaar. Dat is ongeveer 0,3% van de loonsom op jaarbasis. Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met arbodienstverleners: all-in abonnement (je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar inclusief alle uren van de bedrijfsarts en casemanager) of een verrichtingenabonnement (basisbedrag + betalen per verrichting van een casemanager en/of bedrijfsarts).

Let bij het kiezen van een nieuwe arbodienst vooral op deze punten om een succesvolle samenwerking te krijgen:

 • Ervaring van de arbodienst in jouw branche
 • Budget, maar kies nooit alleen maar voor goedkoop of gratis
 • Krijg je een vast contactpersoon?
 • Referenties van klanten
 • Persoonlijke kennismaking
 • Soort samenwerking (proactief, communicatie, meedenken, advies)
 • Wat jouw OR wil binnen een samenwerking

Een arbodienst is een belangrijke schakel wanneer het gaat om verzuim, veilig werken en risico’s beperken. Ze begeleiden medewerkers tijdens verzuim naar een goede en efficiënte re-integratie, ze helpen bij het opstellen van- en toetsen de RI&E, ze begeleiden gezondheidsonderzoeken en kunnen aanstellingskeuringen doen. Ook mag je van je arbodienst verwachten dat ze je adviseren over je gezondheidsbeleid, hoe je risico’s op verzuim kunt verkleinen en hoe je je verzuimpercentage kunt verlagen. Een goede samenwerking met een arbodienst biedt dan ook vele voordelen.

Hoe werkt HR Navigator

Werkwijze HR Navigator

Elke dag de beste tips via social media

We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

Onze succesgarantie

HR Navigator is al sinds 2009 de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

✓ 100% onafhankelijk
✓ Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland
✓ Alleen gecertificeerde aanbieders met een 8+ beoordeling
✓ Je wordt niet platgebeld
✓ Geen vriendjespolitiek of verborgen agenda’s
✓ Jouw gegevens zijn veilig
✓ 10x sneller dan zelf doen
✓ Wij helpen iedereen. Altijd!
✓ 21.462 klanten gingen jou voor

Bob & Marco - Contact Bob & Marco - Contact
Bellen met ons Direct een HR-expert aan de lijn 085 – 049 15 40
Mailen met ons Binnen één werkdag antwoord [email protected]