Spring naar content
HR Navigator

De beste verzuimbegeleiding voor je organisatie?

✓ Vergelijk meer dan 25 verzuimbegeleiding aanbieders

✓ Persoonlijk advies van dé verzuimbegeleiding experts van Nederland

✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ Snel 3 offertes van de beste verzuimbegeleiding aanbieders

Gratis en 100% onafhankelijk

10x sneller dan zelf doen

15.000+ klanten gingen jou voor

Verzuimbegeleiding: snel weer aan het werk!

Een zieke medewerker heeft begeleiding nodig; verzuimbegeleiding. Maar wat is dat dan, wat kun je zelf doen en wat moet je laten doen?

Verzuim is niet leuk, maar we wijden er een hele pagina aan omdat het bakken met geld kost terwijl dat niet altijd hoeft. We zien dat mensen en organisaties vaak veel te laat in actie komen en het is de hoogste tijd dat er meer aandacht voor komt.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wil weten over verzuimbegeleiding, waarom en wanneer je in actie moet komen.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is verzuimbegeleiding?

  Verzuimbegeleiding gaat, het woord zegt het al, over de manier waarop je als werkgever omgaat met medewerkers die uitvallen. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid je werknemer te helpen tijdens zijn verzuim en re-integratie. 

  Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Sterker nog: bij de begeleiding van zieke werknemers is het verplicht om je te laten bijstaan door deskundigen. Je volgt hierbij de Wet verbetering Poortwachter en werkt samen met een arbodienst.

  Wat is verzuimbegeleiding?

  Is een arbodienst verplicht?

  Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Sinds juli 2017 is elke werkgever in Nederland verplicht ook minimaal een basiscontract met een arbodienst af te sluiten. 

  In dit basiscontract staat bij welke taken je je laat ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Je stelt dit contract gezamenlijk op. De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet instemmen met de inhoud.

  Wat mag je zelf doen en wat moet je laten doen?

  Een deel van die begeleiding kun je zelf doen, maar er zijn ook taken die je gewoon móet laten doen door bijvoorbeeld de arbodienst. 

  Als het gaat om het voeren van gesprekken of het maken van een plan om terug te keren op het werk, dan kun je dat zelf doen. De teamleider is hiervoor de meest aangewezen persoon. Vaak wordt hij of zij hierbij ondersteund door iemand van personeelszaken. Die support is zeker nodig als het wat langer gaat duren. Want dan moeten er ook allerlei wettelijk paden worden bewandeld en verplichte formulieren ingevuld.

  Er zijn een aantal vragen die de verzuimbegeleider of casemanager mag stellen, bijvoorbeeld:

  • Wanneer hij/ zij verwacht weer te kunnen werken;
  • Op welk telefoonnummer en (verpleeg)adres de medewerker te bereiken is;
  • Of er lopende afspraken en werkzaamheden overgedragen moeten worden;
  • Of de werknemer onder een vangnetbepalingen (Ziektewet) valt (let op; je mag NIET vragen onder welke bepaling);
  • Of het verzuim het gevolg is van een bedrijfsongeval;
  • Of er sprake is van een verkeersongeval (regresmogelijkheid).

  De verzuimbegeleider, HR, de proces-casemanager en andere niet-medische casemanagers mogen de medewerker NIET vragen wat de zieke medewerker heeft, of hij al bij de dokter is geweest of wat hij of zij denkt nog wel te kunnen.

  60 powertips die elke HR-professional moet kennen

  In onze dagelijkse powertip delen we de belangrijkste tips en eye-openers over Arbo, Verzuim en HR die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

  tips arbo verzuim en HR

  Jouw dagelijkse powertip

   Leer wat elke professional moet weten over HR & Arbo

   Voorkom dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt

   Alle checklisten voor je arbo- en verzuimbeleid

   De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je verzuimbeleid

  HRM-tertainment

  Kan jouw HR wel een beetje peper gebruiken?
  Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

  Peper

  "Ik moet het je nageven … je bent een taalvirtuoos!"

  "Ademloos gelezen. Briljant."

  Is een verzuimverzekering verplicht?

  Is verzuimbegeleiding verplicht?

  Ja, verzuimbegeleiding is verplicht. Verzuimbegeleiding is onderdeel van het ziekteverzuimbeleid, welke weer verplicht is volgens de arbowet. 

  De Arbowet zegt dat je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek én dat je moet zorgen voor deskundige ondersteuning bij verzuim. De Wet verbetering Poortwachter bevat alle stappen die er gezet moeten worden als een werknemer (langdurig) ziek is.

  Waarom is verzuimbegeleiding verplicht?

  Het voorkomen en beperken van ziekte is een doelstelling van het arbobeleid. Iedere werkgever is verplicht om beleid te voeren dat zorgt voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

  Wat als ik geen contract heb bij een arbodienst?

  Heb je geen basiscontract met een arbodienstverlener of bedrijfsarts? Dan riskeer je bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van € 1.500,--.

  Heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd. Of is het contract niet compleet, dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen, variërend tussen de € 750,-- en € 1.500,--.

  Wanneer moet je aan de slag met verzuimbegeleiding?

  Wanneer is het tijd om je verzuimbegeleiding eens onder de loep te nemen? Wanneer weet je of je zelf aan de bak moet of eens met je arbodienst moet gaan praten?

  • Als je verzuim te hoog is, of te hoog dreigt te worden.
  • Een hoge meldingsfrequentie. De gemiddelde medewerker in Nederland meldt zich één keer per jaar ziek. De meldingsfrequentie is dan 1. Stel dat de meldingsfrequentie bij jou 1,5 is of hoger, dan is er werk aan de winkel is. 
  • Wanneer de verzuimcijfers stijgen omdat het lange verzuim stijgt. Mensen worden ziek en blijkbaar niet meer beter. Dan is het natuurlijk belangrijk om meteen uit te zoeken hoe dit komt.
  • Er zijn klachten van medewerkers of leidinggevenden. Je hebt maar weinig contact met je arbodienst hebt en je hebt geen goede rapportages. 
  • Je na het lezen van dit alles beseft dat jullie eigenlijk veel te weinig aandacht hebben besteed aan verzuimbegeleiding. 

  Maar wat is hoog verzuim? Gemiddeld is het verzuim in Nederland tussen de 3,5 en 4%. Maar dat getalletje zegt vaak niet veel. Want in sommige sectoren is 3% al erg hoog, denk aan de advocatuur of de horeca. Terwijl men in bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg al blij mag zijn als het verzuim onder de 5% blijft. 

  Bovendien gelden deze gemiddelden alleen bij grotere werkgevers. Want als er maar tien medewerkers in een bedrijf werken en er valt er eentje uit, dan zit je gelijk aan 10% verzuim.

  Wanneer is mijn verzuimcijfer te hoog?

  Om te kunnen beoordelen hoe het ervoor staat met het verzuim in jouw organisatie, moet je weten wat normaal is. De belangrijke getallen om naar te kijken zijn de meldingsfrequentie (hoe vaak meldt de gemiddelde medewerker zich ziek), het totale verzuimpercentage (aantal verzuimdagen / aantal beschikbare dagen) en de verdeling van dit verzuim naar kort (< 1 week), middellang (2-6 weken), lang (6-52 weken) en extra lang (> 1 jaar).

  Wat is normaal verzuim?

  De meldingsfrequentie in Nederland is gemiddeld 1. Dit betekent dat een medewerker zich gemiddeld één keer per jaar ziek meldt. Maar er zijn grote verschillen tussen diverse sectoren en leeftijdsklassen. 

  Frequent verzuim (dat is als iemand zich in één jaar vaker dan drie keer ziek meldt) is een keiharde indicator voor aanstaand lang verzuim of vrijwillig vertrek. Dus neem dit signaal serieus en ga met de medewerker die vaak kortdurend verzuimt in gesprek. Een te hoge meldingsfrequentie is vaak het gevolg van een slechte sfeer, geestdodend werk of belabberd leiderschap. Een te lage meldingsfrequentie is trouwens ook weer niet goed. Want als je te lang over je grenzen gaat, leidt dat uiteindelijk alleen maar tot veel langduriger uitval.  

  Het totale verzuim is gemiddeld in Nederland rond de 4%. Maar ook hier zien we grote verschillen tussen de sectoren. Grofweg kun je zeggen dat in kleinere organisaties veel minder wordt verzuimd dan bij de grote werkgevers. Dat heeft waarschijnlijk te maken met sociale controle, elkaar kennen en het feit dat je direct wordt gemist door je collega’s, die ook nog eens bij je om de hoek wonen.

  Wat kost een arbodienst?

  Wat kost verzuimbegeleiding?

  Gemiddeld kost een contract met een arbodienst tussen de 125 en 150 euro per medewerker per jaar. Dat is ongeveer 0,3% van de loonsom op jaarbasis.

   

  Dit is wel afhankelijk van de abonnementsvorm, hierin zijn diverse mogelijkheden:

  • 1

   Een all-in abonnement: je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar. Het voordeel is dat je exact weet wat je betaalt.

  • 2

   Een aansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst inclusief de bedrijfsarts én de casemamager.

  • 3

   Een aansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst inclusief de casemanager

  Bij deze eerste drie abonnementsvormen is het opletten geblazen! Kijk goed of de lopende verzuimdossiers buiten of binnen het abonnement vallen. Vallen deze lopende dossiers buiten het abonnement, dan betaal je vaak ook nog inloopkosten. Dit kan aanzienlijke extra kosten opleveren. Vergelijk het met een zorgverzekering waarbij lopende medische klachten  niet meeverzekerd zijn.

  • 4

   Verrichtingenbasis: een administratieve basisaansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst. Daarbovenop ontvang je voor iedere verrichting of telefoontje van een professional – een bedrijfsarts of casemanager bijvoorbeeld - een factuur.

  Hulp nodig bij het aanvragen van een goede offerte? Maak gebruik van onze selectietool.

  Bob en Marco

  Marco | Bob

  Verzuimbegeleiding nodig?
  Vind gratis de beste leverancier

  "Het is altijd leuk te horen, dat je iemand echt hebt geholpen bij het vinden van een verzuimbegeleiding aanbieder in de buurt. HR Navigator is niet voor niets al jaren het vertrekpunt bij het vinden van een verzuimbegeleiding."

  Bob Zeegers - Algemeen directeur

  Klanten over HR Navigator

  Ze wisten alles van de nieuwe Arbowet

  “De nieuwe Arbowet maakte duidelijk dat je alle nieuwe eisen rondom een arbodienst goed op een rij moest hebben. Dat had ik in mijn achterhoofd toen ik via internet HR Navigator ontdekte. Ze wisten alles van de nieuwe Arbowet en begrepen onze eisen goed. Maar ze gaven ook eerlijk aan dat de ligging van onze gemeente het best lastig maakte om geschikte arbodiensten te vinden. Toch kwamen ze met drie interessante kandidaten. Echt een superservice!”
  Diny van Lanen, P&O Adviseur Gemeente Bergen

  Diny van Lanen
  Lees verder

  Ik kon de adviseur altijd bellen met vragen

  “Na vijf jaar waren we toe aan een nieuwe arbodienst. Ik had al gehoord van HR Navigator via BG Magazine en Vernet, en ze bleken inderdaad de aangewezen organisatie om ons te helpen. Zelf hebben we aardig wat kennis in huis over verzuim en integratie, we staan bijvoorbeeld al jaren in de top drie van Vernet. HR Navigator kon goed met ons mee kon denken op dit niveau. Ik kon de adviseur altijd bellen met vragen, hij nam alle tijd en had verstand van zaken.”
  Kitty van Balen, Frankeland

  klantenreview Kitty van Balen
  Lees verder

  Ik zou ze zo weer inschakelen

  “Tijdens een meeting googlede ik even snel op ‘nieuwe arbodienst’ en HR Navigator stond vrijwel bovenaan. Handig, dacht ik, dan gebeurt de voorselectie door een partij die kijk op de zaak heeft. De adviseur van HR Navigator is deskundig, voortvarend en heeft een goed empathisch vermogen voor ons als opdrachtgever. Ik raad elke HR-afdeling die op zoek is naar een arbodienst aan HR Navigator in te schakelen. Dit scheelt uren voorwerk en leidt tot een selectie van kwalitatief goede partijen.”
  Niek Jaarsma, HR business partner Stryker

  Niek Jaarsma
  Lees verder

  Binnen een paar weken hadden we offertes liggen van drie aanbieders

  “Eerst vond ik het een beetje verdacht: hoezo kosteloze dienstverlening aan werkgevers? Daar zal wel nog iets aan vastzitten, dacht ik nog. Maar nee dus, het is echt gratis. Binnen een paar weken
  hadden we offertes liggen van drie aanbieders. HR Navigator stuurde per mail nog een rijtje adviezen voor tijdens de gesprekken. Dat was handige informatie. We werken nu met een enthousiaste partij
  die mensen echt motiveert om mee te doen aan de PMO.”
  M. Koomen HSE-specialist

  Myrjam Koomen Syngenta
  Lees verder

  De niet lullen-maar-poetsen-mentaliteit vind ik prettig

  “We waren net uitgebreid naar een regio waar we nog geen arbodienst hadden. Google bracht me op het spoor van HR Navigator. Na het versturen van het contactformulier op hun site werd ik gebeld door een van hun adviseurs. Die bleek zelf op vakantie te zijn op dat moment. Dat vond ik goede service, zelf neem ik echt niet op tijdens mijn vakantie, haha. De ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit van HR Navigator vind ik prettig. Ik heb ze al twee keer aanbevolen.”
  Jacqueline Hiemstra, Miep

  Jacqueline Hiemstra
  Lees verder

  Ze regelden een groot deel van de aanbesteding

  “Al lange tijd kampten we met hoog verzuim en de samenwerking met de toenmalige arbodienst liep niet meer zo soepel. Ik was huiverig om over te stappen vanwege het gedoe. Tot ik begreep dat ik een groot deel van de aanbesteding bij HR Navigator kon neerleggen. Het voortraject liep soepel. We ontvingen van drie partijen een voorstel, waarvan er één eigenlijk gelijk afviel. HR Navigator pakte dit gelijk goed op en samen kwamen we tot een plan B en zelf C. Uit de selectiegesprekken is uiteindelijk één partij naar voren gekomen. De nieuwe arbodienst is wennen want ze werken echt op een andere manier. Maar: er is al beweging in het verzuim!”
  Carolien Vos, ISEC

  Carolien Vos
  Lees verder

  Ik hoorde meteen dat de adviseur wist waar hij het over had

  “Eerst ging ik zelf op zoek naar een nieuwe arbodienst, maar het verschil was bijna niet te zien tussen al die aanbieders. Toen ik besefte dat ik er niet zelf uit ging komen, besloot ik met HR Navigator in zee te gaan. Bij het eerste contact met adviseur Marco hoorde ik meteen dat hij wist waar hij het over had. Hij stelde allerlei vragen waarop ik niet direct het antwoord paraat had, zoals over verzuimfrequentie. Marco gaf ook een goede uitleg over het verdienmodel en hoe ze onafhankelijk kunnen kunnen adviseren.”
  Nassira Chouiar, BCD Travel

  Nassira Chouiar
  Lees verder

  Ze doen meer dan ik vooraf had verwacht

  Al snel na mijn start merkte ik dat met name de aandacht voor zieke medewerkers beter kon. De organisatie was in korte tijd snel gegroeid en niet meer bij te benen voor een bedrijfsarts alleen. De overstap naar een arbodienst was logisch. Al googlend kwam ik bij HR Navigator uit.
  Op basis van onze antwoorden kwam de adviseur van HR Navigator niet alleen met drie namen van
  geschikte arbodiensten. Hij gaf ook een samenvatting en waar de onderlinge verschillen in zaten. Eerlijk gezegd was dat meer dan ik vooraf had verwacht.
  Erik van de Berg, HR adviseur PGVZ

  Erik van den Berg
  Lees verder

  We zijn nog steeds enthousiast

  “Eerst benaderde ik zelf arbodiensten, maar ik kreeg onvoldoende respons op onze criteria, zoals transparantie of resultaat. Toen kwam HR Navigator in beeld. Ze regelden gesprekken met drie geschikte arbodiensten. Mensen van de OR, de directie, directe collega’s, er zat een hele delegatie van ons klaar. De verschillen waren behoorlijk groot en toch kozen we unaniem voor een kandidaat. We hebben net de eerste evaluatie gehad, en we zijn nog steeds enthousiast.”
  Ed Voshol, Samen Veilig Midden-Nederland

  klantenreview Ed Voshol
  Lees verder
  Waar let je op bij het kiezen van een arbodienst?

  Waar let je op bij het kiezen van de juiste verzuimbegeleider?

  Een arbodienst helpt jou als werkgever bij het begeleiden van je zieke medewerkers. Maar helaas horen we soms dat arbodiensten niet altijd even geïnteresseerd in hun klanten, niet altijd sterk of snel communiceren en er lustig op los factureren. 

  Het is dus van groot belang dat je de juiste arbodienst kiest. Maar hoe kies je die? Waar let je op? Wat zijn de verschillen tussen de diensten?

  Wat mag je van een arbodienst verwachten?

  Je arbodienst is een belangrijke schakel wanneer het gaat om verzuim, veilig werken en het beperken van risico’s. Ze begeleiden medewerkers tijdens het verzuim en een goede en efficiënte re-integratie, ze helpen bij het opstellen van- en toetsen de RI&E, ze voeren gezondheidsonderzoeken uit en kunnen aanstellingskeuringen doen. 

  Je mag van je arbodienst verwachten dat ze je gevraagd en ongevraagd adviseren over je gezondheidsbeleid, hoe je risico’s op verzuim kunt verkleinen en hoe je je verzuimpercentage kunt verlagen. Een goede samenwerking met een arbodienst biedt dan ook vele voordelen.

  De arbodienst moet natuurlijk wel aansluiten op jouw vraag

  Behalve de wettelijke verplichtingen, zijn er natuurlijk ook nog je eigen behoeften om rekening mee te houden. Als je eerder met een arbodienst hebt gewerkt, weet je waarschijnlijk al wat beter wat je meer en minder belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld compleet ontzorgd worden of zoveel mogelijk zelf doen? 

  Naast de verzuimbegeleiding kun je ook denken aan het gezondheidsbeleid dat je voert, hoe ga je om met duurzame inzetbaarheid, hoe is het verzuim nu geregeld binnen je organisatie, wat verwachten je medewerkers van jou als werkgever omtrent gezondheid en verzuim. En wat is je eigen visie en je ambitie over deze onderwerpen? 

  Als je nóg een stapje verder gaat kun je denken aan de manier van samenwerken, verwacht je een pro-actieve houding of wil je liever zelf aangeven wanneer je iets nodig hebt, vind je het belangrijk dat je arbodienst kennis heeft van jouw sector, organisatiegrootte en -cultuur?

  Nu je je vraag scherper hebt, start je de echte zoektocht. Vraag nooit naar algemene brochures of standaard offertes. Richt je bij het zoeken altijd op jouw specifieke behoefte. Probeer er in de gesprekken met minimaal drie verschillende arbodiensten achter te komen of je aansluiting vindt tussen jouw behoeften, de desbetreffende dienst en de mogelijkheden die zij bieden.

  Hoe kies je de arbodienst die bij jou past

  Hoe kies je de arbodienst die bij jou past?

  Heb je goed in beeld wat jouw verplichtingen zijn? En waar je behoeften liggen? Ga jezelf dan oriënteren bij verschillende arbodiensten en stel ze in ieder geval de juiste vragen. Welke diensten sluiten goed aan bij wat jij nodig hebt, bij welke arbodiensten krijg je een goed gevoel en zie je een samenwerking voor je? Je kunt ook eens gaan praten met vergelijkbare organisaties om te zien hoe zij het geregeld hebben.

  Wil je hier niet te veel tijd aan besteden?

  Een geschikte arbodienst selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is vast niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikte arbodienst uit bijna 150 leveranciers?

  En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Het laatste dat je wilt, is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

  HR Navigator hielp al meer dan 15.000 organisaties bij het vinden van een passende arbodienst. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

  Hoe werkt HR Navigator?

  Vind makkelijk en snel een verzuimbegeleiding die bij jou past

  Stap 1

  Stap 1

  Criteria bepalen

    ✓ Vul de vragenlijst in

  ✓ Vergelijk 50 criteria

   ✓ Persoonlijk advies

  Stap2-BG

  Stap 2

  Top 3 aanbieders

  ✓ Selectie 3 beste aanbieders

  ✓ Keuze uit 50 leveranciers

  ✓ Onafhankelijk

  Stap3-BG

  Stap 3

  Adviesrapport en offertes

  ✓ Adviesrapport

  ✓ Uitgebreide vergelijking

  ✓ 3 Maatwerk offertes

  Stap4-BG

  Stap 4

  Kies beste aanbieder

  ✓ Gesprekken met top 3

  ✓ Contract onderhandeling

  ✓ Maak je keuze

  Hoe het werkt?

  Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

  Op onze beveiligde website zetten we daarna een vergelijking en offertes voor je klaar. Deze bespreek je kort met jouw persoonlijk adviseur. Daarna ga je in gesprek met de aanbieders van jouw voorkeur.

  We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Hiermee ga je goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. Zo kan je echt een onderbouwde keuze maken.

  Direct vergelijken en afsluiten

  Geen tijd voor gesprekken, of lukt dit nu even niet? Sinds kort kun je ook direct een contract afsluiten met de arbodienst die je het meest aanspreekt. 

  Omdat wij de grootste arbo-inkoper van Nederland zijn, hebben we flink onderhandeld en krijg je het beste tarief in de markt.

  Gratis, snel en 100% onafhankelijk

  Bij HR Navigator vinden we dat jij recht hebt op gratis én 100% onafhankelijk advies bij het vinden van de beste dienstverlener voor jouw organisatie.
  Hoe we dat doen? Heel simpel. Wanneer jij een dienstverlener kiest die wij hebben geadviseerd, ontvangen wij van hen een vergoeding. Die vergoeding is voor alle aanbieders hetzelfde. We doen dus niet aan vriendjespolitiek. Dankzij deze vergoeding kunnen we jou gratis en 100% onafhankelijk advies geven.
  Jouw wensen staan dus altijd centraal en we selecteren alleen de arbodiensten die bij jouw organisatie passen.
  En last but not least. Jouw persoonlijke preventie-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Je kunt ons dus altijd bellen of mailen met alle vragen die je hebt.

  Wist je dat een van de meest vergeten zaken bij de selectie van een arbodienst het tijdig opzeggen van het contract met jouw huidige arbodienst is? 

  Vaak moet je al 3 maanden voor afloop van het contract opzeggen. We hebben een pro-forma opzeggingsbrief voor je geschreven, die je kunt gebruiken om het contract met jouw huidige arbodienst op te zeggen.

  Veelgestelde vragen

  De Wet verbetering Poortwachter (WvP) is een wet om het lang verzuim van medewerkers te verkorten. De wet is in 2002 ingevoerd en heeft als doel om te voorkomen dat medewerkers bij verzuim langer uitvallen dan nodig is. 

  Het is niet meer of minder dan een verplicht en zeer strikt stappenplan dat de werkgever, de medewerker en de arbodienst moeten volgen tijdens de eerste twee jaren van ziekteverzuim. Door vooral te kijken naar wat nog wél kan, zorgt de WvP ervoor dat medewerkers zo snel als kan werken naar vermogen.

   

  Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Wel is sinds juli 2017 nieuw dat voor elke werkgever in Nederland minimaal een basiscontract met een arbodienst verplicht is. 

  In dit basiscontract staat bij welke taken je je moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Je stelt dit contract gezamenlijk op. De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet instemmen met de inhoud.

  Iedere werkgever heeft een zorgplicht. Volgens de Arbowet die je als werkgever minimaal een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Heb je dat niet, dan riskeer je bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van € 1.500,--.

  Heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd of is het contract niet compleet? Dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen variërend tussen de € 750,-- en € 1.500,--.

  Volgens berekeningen van het TNO kost een zieke medewerker gemiddeld 250 euro per dag. Maar dit is alleen nog maar het doorbetalen van het loon. Vergeet niet de kosten voor de vervanging, het misgelopen werk en de re-integratiekosten. Deze kosten komen er ook nog bij wanneer een medewerker ziek is. Hiermee kunnen de ziekteverzuimkosten oplopen tot wel 1.000 euro per dag.

  Werkgevers zijn wettelijk verplicht om minimaal 70 procent van het loon gedurende 104 weken door te betalen. En verzaak je om de wettelijk verplichte stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter te volgen, dan kun je ook nog een flinke boete verwachten vanuit het UWV.

  In het basiscontract moeten minimaal de volgende zaken geregeld zijn:

  • Ziekteverzuimbegeleiding
  • Uitvoeren en toetsen van de RIE
  • Uitvoeren van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek PAGO of PMO
  • Aanstellingskeuring
  • Rol bedrijfsarts, het recht op een second opinion en de klachtenprocedure
  • Vrije toegang van de bedrijfsarts tot elke werkplek
  • Preventie
  • Verder moet in het basiscontract duidelijk zijn beschreven hoe de bedrijfsarts, ondernemingsraad en preventiemedewerker(s) in de gelegenheid worden gesteld worden om regelmatig te overleggen.

  Het basiscontract arbodienstverlening is in de Arbowet opgenomen om medewerkers nog beter te beschermen en een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen. Ook is dit basiscontract er om werkgevers houvast te geven en om duidelijkheid te bieden voor alle betrokken partijen.

  Gemiddeld kost een arbodienst tussen de 100 en 150 euro per medewerker per jaar. Dat is ongeveer 0,3% van de loonsom op jaarbasis. Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met arbodienstverleners: all-in abonnement (je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar inclusief alle uren van de bedrijfsarts en casemanager) of een verrichtingenabonnement (basisbedrag + betalen per verrichting van een casemanager en/of bedrijfsarts).

  Let bij het kiezen van een nieuwe arbodienst vooral op deze punten om een succesvolle samenwerking te krijgen:

  • Ervaring van de arbodienst in jouw branche
  • Budget, maar kies nooit alleen maar voor goedkoop of gratis
  • Krijg je een vast contactpersoon?
  • Referenties van klanten
  • Persoonlijke kennismaking
  • Soort samenwerking (proactief, communicatie, meedenken, advies)
  • Wat jouw OR wil binnen een samenwerking

  Een arbodienst is een belangrijke schakel wanneer het gaat om verzuim, veilig werken en risico’s beperken. Ze begeleiden medewerkers tijdens verzuim naar een goede en efficiënte re-integratie, ze helpen bij het opstellen van- en toetsen de RI&E, ze begeleiden gezondheidsonderzoeken en kunnen aanstellingskeuringen doen. Ook mag je van je arbodienst verwachten dat ze je adviseren over je gezondheidsbeleid, hoe je risico’s op verzuim kunt verkleinen en hoe je je verzuimpercentage kunt verlagen. Een goede samenwerking met een arbodienst biedt dan ook vele voordelen.

  Hoe werkt HR Navigator?

  Werkwijze HR Navigator

  Elke dag de beste tips via social media

  We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

  Onze succesgarantie

  HR Navigator is al 10 jaar de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

  We helpen iedereen. Altijd!

  100% onafhankelijk

  Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland

  10 x sneller dan zelf doen

  Zorgvuldig geselecteerde aanbieders

  Al ruim 10 jaar de grootste HR-vergelijkingssite

  15.000+ organisaties gingen jou voor

  Merve&Mirco

  Direct advies:
  085 - 049 1540

  ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

  Verzuimbegeleiding aanbieders vergelijken? Start selectie aanbieders

  Elke week de gratis beste HR-tips?

  Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

  60 powertips die elke HR-professional moet kennen

  Meld je aan voor de dagelijkse powertip

  Powertips

  Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

  Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

  arbodienst inkoopgids