Arbodienst Europees uitbesteden

Arbodienst Europees aanbesteden

11 juli 2024
Arbo

Een aanbesteding van een arbodienst geldt vanaf bepaalde bedragen en contracturen. In de praktijk stoppen werkgevers veel tijd en energie in het specificeren van hun vraag. Resultaat is in alle gevallen een lijvig aanbestedingsdocument met obligate variabelen als prijs, regio en sectorervaring. Hele afdelingen bij een paar arbodiensten zijn er maar druk mee … en verdelen de markt.

Wij zien dat een groot deel van de arbodienstverleners al lang niet meer meedoet aan deze aanbestedingen, slechts een selecte kring schrijft hier überhaupt op in. Bij onderhandse aanbesteding werken werkgevers vaak met een standaard rijtje aanbieders die ze al kennen, waardoor de keuzevrijheid ook zeer beperkt is.

Sociale en andere specifieke diensten

Arbodienstverlening is een typisch Nederlands product. Praktisch gezien is het voor een niet Nederlands(talig) bedrijf onmogelijk om arbodienstverlening in Nederland te leveren. Ze kennen immers de specifieke arbowetgeving niet en spreken de taal niet. Daarom geldt voor producten en diensten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en arbeidsbemiddeling de bijlage XIV van Richtlijn 2014/24/EU.

Dit is een zogenaamd verlicht Europees regime. Dit betekent dat je voor dit type producten of diensten geen volledige EU-aanbesteding procedure hoeft te volgen. De specifieke voorschriften en procedures die van toepassing zijn bij de aanbesteding van sociale en andere specifieke diensten zijn hier te vinden.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

Zoek en vind inspiratie

Onze ervaring is dat werkgevers lang niet altijd op de hoogte zijn van wat de arbodiensten te bieden hebben en wat eigenlijk normaal is in de markt. Als je denkt dat 5% verzuim normaal is, of dat het eerste contact altijd met een bedrijfsarts moet zijn, of dat het verzuimsysteem er alleen is om het medische dossier van de bedrijfsarts bij te houden, dan sla je de plank toch echt mis.

Laat je inspireren door de kennis van arbodiensten. Nodig er een aantal uit. En kies dan niet automatisch voor de aanbieders die iedereen nog van vroeger kent. De markt is ongelofelijk volwassen, er zijn tientallen professionele aanbieders en er is een spreekwoordelijk dekseltje voor elk potje. Leg aan diverse aanbieders jouw HR-thema’s voor en vraag naar oplossingen. Je zult zien dat er een wereld voor je opengaat.

Kortom: wie buiten eigen kaders en verwachtingen durft te denken, wordt bijna gegarandeerd aangenaam verrast. Arbodienstverleners hebben namelijk echt een berg ervaring en kennen het actuele aanbod. Kies je arbodienst dus vooral niet alleen op harde criteria, maar ook op basis van inspiratie, partnership en innovatief vermogen.

Gebruik van procedure motiveren

Je moet de technische specificaties van de opdracht in jouw aanbestedingsdocumenten opnemen. Ook dien je achteraf de Europese Commissie via TenderNed op de hoogte te brengen van de resultaten van de procedure.

Het vooraf aankondigen in het EU-publicatieblad is dus niet noodzakelijk. Wel dien je als aanbestedende dienst op objectieve gronden te kiezen welk type aanbestedingsprocedure je toepast en welke ondernemers je toelaat tot de procedure. Je moet de keuze voor een 2B-procedure op verzoek van een ondernemer schriftelijk kunnen motiveren.

Aanbesteden met HR Navigator

Kom je er niet uit? HR Navigator kan je ondersteunen bij het volledige aanbestedingstraject voor het vinden van de meest geschikte arbodienstverlener. Wij selecteren aan de hand van jouw wensen en eisen op basis van ruim 50 relevante criteria, eventueel aangevuld met jouw eigen aanvullende specificaties, de 3 meest geschikte arbodienstverleners voor jouw organisatie. Deze aanbieders worden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding.

Je ontvangt van ons persoonlijk advies, een uitgebreid rapport, een vergelijkingsoverzicht, maatwerkoffertes en documentatie die je op een transparante wijze helpen jouw keuze te maken. Op basis van dit rapport voer je vervolgens gesprekken met de geselecteerde aanbieders. Met onze uitgebreide rapportage en de gesprekken kan je achteraf eenvoudig jouw keuze verantwoorden.