Spring naar content

Is er voldoende aandacht voor werkstress in RIE?

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > RIE > Is er voldoende aandacht voor werkstress in RIE?

Stress op het werk (psychosociale arbeidsbelasting, PSA) is volksziekte nummer 1. Uiteraard kent elke RIE minstens een vraag of tien die PSA zou moeten indiceren. Toch staat er zelden een indicatie voor verdiepend PSA-onderzoek in de RIE. Waarom zo’n groot risico bijna nooit nader onder de loep wordt genomen, is een onderzoek op zich waard. Tot die tijd: Laat je niet foppen door je RIE en check je werkstress-risico zelf.

HR Navigator voerde dit voorjaar voor het eerst een groot Preventie Onderzoek uit. Een uniek onderzoek onder aanbieders van preventieve diensten, zoals Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RIE), Preventief Medisch Onderzoek (PMO), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en keuringen. We zagen verrassende uitkomsten, maar zeker ook duidelijke actie- en verbeterpunten. Hierover publiceren we een reeks artikelen. Dit keer: waarom het belangrijk is je werkstress-risico’s zelf te checken.

PSA grootste risico

De arbocatalogi en verzuimcijfers staan er bol van: PSA is veruit het grootste risico in organisaties. Uit cijfers blijkt dat 1 op de 7 werknemers hiermee te maken heeft, met jonge, hoogopgeleide personen als koplopers (zie factsheet Check je werkstress, Monitor Arbeid van TNO). Omdat de gevolgen fors zijn (langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid), lijkt het een logische aanname dat in een RIE relatief vaak verdiepend onderzoek naar PSA wordt geadviseerd. Immers, juist op dit vlak kan preventie de poel van werkstress-ellende voorkomen en/of verkleinen.

RIE

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Ontvang snel 3 RI&E offertes

Vergelijk de beste RI&E-aanbieders

Zelden verdiepend PSA-onderzoek

Toch blijkt uit ons Preventie Onderzoek het tegendeel waar. Adviezen over verdiepend PSA-onderzoek zijn maar een enkele keer terug te vinden in de rapporten. Opvallend genoeg vinden alle ondervraagden wél dat ze goed in staat zijn om de PSA-risico’s boven tafel te krijgen. Hoe is deze discrepantie te verklaren? Is de RIE-specialist in staat deze specifieke risico’s in te schatten? Een interessante vraag, die zeker de moeite waard is van nader onderzoek.

Doe zelf onderzoek

Gelukkig kunnen organisaties hun PSA-risico’s ook prima zelf onderzoeken. Vanuit de A&O-discipline zijn mooie instrumenten ontwikkeld, zoals een werkstressmeting, medewerkerstevredenheidsonderzoek of een PMO. Deze bevatten goede vragenlijsten met specifieke PSA-vragen. Zijn er problemen door zwak leiderschap, te hoge werkdruk of een stressvolle bedrijfscultuur? Zorg dat je weet wat er echt speelt op PSA-gebied bij je werknemers. Want omdat het niet in de RIE staat, wil dat – helaas – niet zeggen dat het geen issue is binnen je organisatie.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video's over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen op het gebied van HR
✓ Als eerste toegang tot onze workshops. Gratis of met forse korting.

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids