Is jouw RI&E COVID-proof?

21 juni 2021
RIE

We werken inmiddels al ruim een jaar thuis, maar heb jij er aan gedacht om de RI&E van jouw organisatie een COVID-update te geven? Het is wettelijk verplicht om je RI&E actueel te houden. Als er bij jou iets verandert bijvoorbeeld door een verhuizing, reorganisatie of een wereldwijde pandemie, dan zorg je dat jouw RI&E wordt aangepast op deze nieuwe situatie. Je laat deze dan ook weer opnieuw toetsen.

COVID-update op de RI&E

Sinds het begin van de coronacrisis is gebleken hoe belangrijk een goede gezondheid van jouw medewerkers is. Voor vrijwel iedereen  is het werken drastisch veranderd. Alleen vitale beroepen bleven op locatie werken, met nog nooit eerder vertoonde voorzorgmaatregelen. De rest van het land werkte noodgedwongen thuis. Werkgevers hebben dit zo goed en zo kwaad als het ging geprobeerd te ondersteunen. Als werkgever is het van belang dat je nadenkt over toekomstbestendige maatregelen om een gezonde werkplek voor je medewerkers te kunnen faciliteren. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat thuiswerken een definitief karakter heeft gekregen.

In het begin van de coronapandemie kwamen werkgevers met tijdelijke oplossingen om de veiligheid te kunnen waarborgen. Maar we zijn inmiddels ruim een jaar verder. Dus nu is het tijd voor toekomstbestendige maatregelen. COVID is een verplicht onderdeel geworden van de RI&E, maar ook zaken als thuiswerken, gezonde work/ life-balance en hygiëne op kantoor hebben aandacht nodig.

Risico op besmettingen

De RI&E gaat over gezond en veilig werken, daar hoort ook het risico op een COVID-besmetting bij. Veel organisaties werken met speciale corona protocollen, maar vergeet hierbij niet om de link met de RI&E te maken. Denk bijvoorbeeld aan ‘thuiswerken tenzij niet anders kan’, ‘afstand houden’ of ‘maximaal 3 personen in één vergaderzaal of kantoor’.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

Medewerkers hebben veel fysieke klachten door thuiswerken

Uit een enquête van vakbond CNV blijkt dat veel thuiswerkplekken nog niet arboproof zijn. Ruim 2600 CNV-leden is gevraagd hoe dat thuiswerken tot nu toe gaat. Uit de resultaten is een aantal opvallende zaken te melden:

• Twee op de vijf ondervraagde thuiswerkers geeft aan vaker last te hebben van fysieke klachten zoals pijn aan de rug, nek, arm en schouder.
• Bijna één op de 10 ondervraagden brengt sinds het thuiswerken vaker een bezoek aan de fysiotherapeut.
• 35 procent geeft aan niet te weten of zij een goede houding aannemen tijdens het werken.

Tip: Zorg voor een goede thuiswerkvergoeding of de juiste spullen en hulpmiddelen zodat jouw medewerkers optimaal kunnen werken zonder last te krijgen van fysieke klachten. Daarnaast kun je denken aan een online coach die medewerkers tips geeft over het aannemen van de juiste sta- of zithouding.

Minder beweging door thuiswerken

Uit onderzoek van het RadboudUMC blijkt dat thuiswerkers sinds het begin van de coronacrisis minder zijn gaan bewegen, onder andere door het wegvallen van het woon-werkverkeer. Mensen lopen en/of fietsen niet meer naar hun werk en compenseren dit na werktijd thuis ook niet. Sinds de coronamaatregelen is een kwart van de thuiswerkers meer gaan slapen. Een reden hiervoor kan zijn dat de reistijd is verdwenen. Thuiswerkers kunnen dus iets langer in hun bed blijven liggen.

Tip: Motiveer je medewerkers voldoende te bewegen via een gezamelijke online training of biedt een personal coach. Een ander leuk idee is om je medewerkers uit te dagen om deel te laten nemen aan een competitie. Gebruik de app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting. Daar kunnen jouw medewerkers elkaar onderling uitdagen voor een dagelijkse wandeling.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

Meer hygiëne op kantoor, ook na corona

Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Essity blijkt dat 58 procent van het kantoorpersoneel in Nederland denkt dat niet alles weer zo wordt als voor corona. Let wel op dat Essity een leverancier van schoonmaakproducten is, een beetje ‘wij van WC-eend dus. Maar desalniettemin verwacht 77 procent van de medewerkers dat de werkgever voor extra schoonmaakrondes zorgt. Dit om de hygiëne op de werkvloer te waarborgen. 67% wil meer op hygiëne blijven letten dan voorheen.

Tip: Zorg voor extra schoonmaakrondes op kantoor. Misschien kwam het schoonmaakbedrijf maar 1 keer per week op kantoor om de boel grondig te reinigen. Overweeg nu om ze twee of drie keer per week langs te laten komen.

Verslechterde werk-privé balans ouders tijdens corona

Volgens TNO veranderde er gemiddeld niet veel aan de werk-privé balans. Helaas geldt dit niet voor thuiswerkende ouders. Zij ervaren juist méér werkstress doordat de kinderen thuisonderwijs van de ouders nodig hebben. Dat valt niet mee als je zelf ook moet werken. De werk-privé balans bij ouders die op locatie werken verbeterde juist!

Tip: Doordat mensen meer thuis gaan werken vervagen de grenzen tussen werk en privé sneller. Maak met je medewerkers duidelijke afspraken over werktijden. Blijf voor voldoende sociale steun zorgen. Uit onderzoek van TNO bleek namelijk dat bij 87 procent van de werknemers de sociale steun van de leidinggevende tijdens de coronacrisis erg goed bleef.

Logo week van de RIE 2021Deze week is het de Week van de RI&E. Het wordt voor de zevende keer georganiseerd door het Steunpunt RI&E. Tijdens deze week (maandag 21 t/m vrijdag 25 juni) stimuleren arbodienstverleners, opleiders en brancheorganisaties de werkgever om aan de slag te gaan met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De week wordt ondersteund door een campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.