Thuiswerken. Collectieve last of juist een zegen

Thuiswerken. Collectieve last of juist een zegen?

29 oktober 2020
Preventie

Thuiswerken, je zou zeggen dat we het allemaal inmiddels wel onder de knie hebben. Maar toch, afgelopen dinsdagavond, zo rond 19:00 uur, klonk er een vreemd geluid… Een soort van windvlaag. Een collectieve diepe zucht van iedereen die hoorde dat we nog tot zeker in december in de gedeeltelijke lockdown zitten. Wat betekent dat we, naast minder sociale aangelegenheden, tot die tijd dus zoveel mogelijk thuiswerken. Gelukkig zitten de kinderen nog op school, maar hoe ga jij die tijd thuis doorkomen, zowel zakelijk gezien als privé?

Als je de media moet geloven hebben we allemaal last van psychische klachten

Het leven is toch wat minder leuk geworden door het gesprek aan contact, spontaniteit en zekerheid. Dat betekent niet dat we allemaal depressief zijn en paniekaanvallen hebben hoor, maar wees eens eerlijk, ben jij die ene persoon die sinds afgelopen maart niet één of meerdere nachten wakker heeft gelegen omdat je lag te piekeren over hoe je dit allemaal ging bolwerken?

Ben jij een piekeraar, dan is het beter om niet de hele dag het nieuws te checken. Extra vaak het nieuws checken leidt niet tot meer informatie, maar zorgt er wel voor dat jij je minder goed voelt. Beter is het dus om met jezelf een moment af te spreken wanneer je het nieuws wel mag volgen. En zorg dat, wanneer je dan iemand spreekt, niet het hele gesprek over corona gaat.

Het is ook heel belangrijk om te bedenken waar jij blij van wordt om somberheid te voorkomen. Bak een taart, koop een legpuzzel of zet een voedertafel in je tuin, zodat je af en toe naar de vogeltjes kunt kijken die nu druk aan het rondvliegen zijn, alvast druk op zoek naar een plekje waar zij hun nestje in het voorjaar kunnen bouwen.

Mensen zijn sociale dieren

Bij HR Navigator zijn we er vooral achter gekomen hoe leuk het is om elke dag naar kantoor te gaan. Je maakt af en toe een praatje bij het koffiezetapparaat, viert een verjaardag met taart of we gaan een rondje lopen tijdens de lunch. Je merkt eigenlijk nu pas hoeveel tijd je doorbrengt met je collega’s. En ook al bellen we elkaar nu wat meer en lunchen we een keer per week met z’n allen achter de laptop om even bij te kletsen, het blijft toch anders.

Helaas hebben we hier niet echt een panklare oplossing voor. De gezamenlijke lunch werkt voor ons als collega’s goed. En ook al is het niet the real thing, het kan toch heel vermakelijk zijn om met je vriendengroep een online borrel te doen op vrijdagmiddag. Via een app als Houseparty kan iedereen die je kent (en die de app gebruikt) binnen komen vallen wanneer hij of zij dat wil, wat er dus ook voor kan zorgen dat mensen die elkaar helemaal niet zo vaak spreken, ineens in één houseparty zitten. Juist die onverwachte situaties zorgen voor de leukste momenten.

Juist nu is het belangrijk om fit te blijven. Zo voorkom je lichamelijke klachten en blijvend letsel

Uit onderzoek van het CNV onder ruim 2600 thuiswerkende leden blijkt dat 41% van de thuiswerkers vaker last heeft van fysieke klachten (last van schouders, nek, rug, arm) sinds zij thuiswerken door de coronacrisis. 44% beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. 35% weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken.

Juist omdat je thuis vaak veel meer gefocused bent, kan het voorkomen dat je veel te lang in één houding blijft zitten. Het is belangrijk om elk half uur even op te staan, te lopen of te verzitten. Vliegt de tijd thuis voorbij? Overweeg dan eens een app als Eye-Leo. Leo de Leeuw helpt je te herinneren wanneer het tijd is voor een pauze, om even je benen te strekken of om gewoon even je schouders los te maken.

Het is sowieso goed om elke dag 30 minuten écht te bewegen. Op YouTube vind je tal van workouts waar je in 10 minuten alle spiergroepen traint met gevulde flesjes of een tas met boeken. Of begin een plank challenge met je collega’s, door twee keer per dag met zijn allen via Zoom of Whereby te planken.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

We kunnen niet 40 uur per week productief zijn

41% van de werknemers is productiever sinds het thuiswerken door corona, maar het is ook heel belangrijk om hier afspraken over te maken. Wat verwacht je als werkgever van je medewerkers?

Het is een illusie om te denken dat medewerkers 8 uur per dag, 5 dagen per week achter de laptop kunnen zitten om te knallen. Dat lukt je misschien een week en dan beginnen de eerste fysieke klachten al. Een van onze collega’s heeft een poging gedaan, maar na een week toch de directeur opgebelt en het er gewoon eens over gehad. Nu werkt deze collega 6 uur op een dag, soms 6 uur achter elkaar, soms verdeeld over 8 uur. In die 6 uur verzet ze net zo veel werk als in 8 uur maar is er tussendoor tijd om een rondje te gaan wandelen, de was op te hangen of gewoon eens – op afstand – een kopje koffie te drinken bij de buurvrouw. Het contact met je medewerkers draait om vertrouwen, vertrouwen dat ze ook thuis het werk doen dat ze moeten doen.

En hoeveel procent van de dag ben je nu echt – maar dan ook écht – productief op kantoor? In Zweden experimenteerden ze met de 6-urige werkdag. 68 verpleegsters draaiden twee jaar lang diensten van zes uur in plaats van acht uur, maar ze kregen nog wel hetzelfde salaris. Na afloop van het experiment, eind 2016, bleek dat de verpleegsters minder vaak ziek waren en minder vrije dagen opnamen dan wanneer ze acht uur per dag werkten. Daarnaast was hun gezondheid beter, waren ze geconcentreerder en hadden ze minder stress. Uit Brits onderzoek blijkt zelfs dat de gemiddelde kantoormedewerker nog geen 3 uur per dag productief bezig is.

Het is echt niet nodig om nu ineens massaal met zijn allen 6 uur per dag te gaan werken; maar er is wat meer maatwerk nodig. Bespreek dus met je medewerkers waar zij behoefte aan hebben.

Een Arbo-verantwoorde werkplek

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet beschikken over een Arbo-verantwoorde werkplek, maar ook thuis moet de werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor zijn werknemers. Je hoeft echt niet ineens voor al je medewerkers zit/sta-bureaus aan te schaffen, maar als werkgever moet je je medewerkers wel actief instrueren hoe deze veilig en gezond zijn werk kan doen. Als je nog geen goed ingerichte thuiswerkplek hebt, dan moet je in overleg; ofwel wat heeft de medewerker nodig om klachten te voorkomen? Wellicht is het een idee om de beeldschermen of bureaustoel van kantoor tijdelijk thuis neer te zetten. En een laptopstandaard en apart toetsenbord kost maar een paar tientjes en voorkomt al heel veel ellende.

Wist je trouwens, dat de RI&E voor alle medewerkers gemaakt moet worden, dus ook voor de medewerkers die thuis aan het werk zijn? Hoe lang een RI&E geldig is, is niet officieel vastgelegd, maar het is wettelijk verplicht om je RI&E actueel te houden. Als de situatie verandert bijvoorbeeld door een verhuizing, reorganisatie, nieuwe producten, nieuwe machine of vernieuwde werkplekken, dan pas je de RI&E aan op de nieuwe situatie. Grote kans dus, dat jouw RI&E nu verouderd is, omdat je medewerkers thuis aan het werk zijn.