Bore-out; wanneer je je letterlijk ziek verveelt

Bore-out; wanneer je je letterlijk ziek verveelt

16 september 2020
Preventie

De term burn-out, die ken je inmiddels wel. Iemand met een burn-out is compleet uitgeput door overbelasting op het werk. Vaak veroorzaakt door een combinatie van werkdruk, persoonlijkheid en omstandigheden en één van de grootste oorzaken van lang verzuim.

Maar wist je dat je je vergelijkbare klachten kunt krijgen van een bore-out? Een bore-out kan ontstaan als mensen te weinig taken hebben, te eenvoudig of eentonig werk doen of werk waarbij geen verdere ontwikkeling mogelijk is. Maar ook als mensen geen voldoening uit hun werk halen. Je kunt je dus letterlijk ziek vervelen.

Een bore-out? Klinkt als een millennial verschijnsel

Iedereen verveelt zich wel eens op het werk, even Facebook checken of je vrienden een appje sturen of er vanavond nog ergens een biertje gedronken gaat worden. Maar wanneer je langere tijd geen plezier aan je werk beleeft, je uitgeput bent, je niet meer goed kunt concentreren en je lusteloos voelt, kan er sprake zijn van een bore-out.

En ja, pas-afgestudeerden zijn hier gevoeliger voor, mogelijk omdat hun eerste baan weinig uitdagend is en niet voldoet aan hun hoge verwachtingen.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 PMO aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste PMO aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke PMO vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé PMO experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 PMO offertes

Keuze PMO

Mensen in lagere uitvoerende administratieve banen lopen het grootste risico. Leidinggevenden hebben er het minst last van, net zoals mensen die werken in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Opleidingsniveau en geslacht hebben geen invloed.

Wat kun jij als werkgever doen?

Mensen lopen niet graag te koop met dit verschijnsel. Het klinkt namelijk nogal slap: moe van verveling.

De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out. Je slaapt slecht en bent erg moe, zowel lichamelijk als mentaal, ook als je je weinig hebt ingespannen. Daarnaast hebben mensen met een bore- of burn-out vaak een laag zelfbeeld en weinig zicht op hun eigen kwaliteiten.

Heb je het idee dat een van je medewerkers last heeft van een bore-out? Maak het bespreekbaar. Probeer te achterhalen hoe je samen voor meer uitdaging en plezier in het werk kan zorgen. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt kun je ook je arbodienst inschakelen.

Zelf last van een bore-out?

Zoek de inspiratie op. Volg een cursus of training, binnen je vakgebied – of daarbuiten. Leer nieuwe dingen en bepaal mijlpalen voor jezelf. Dit hoeft niet eens binnen je vakgebied te zijn, je kunt jezelf ook als doel stellen om over een half jaar je motorrijbewijs te hebben. Elke keer wanneer je iets nieuws leert, stimuleert dat je om verder te gaan.

Ook bewegen is een goede remedie tegen een laag zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er simpelweg een gezonder lijf en brein van.

De belangrijkste tip: zet vandaag nog de eerste stap, want je ziek vervelen is voor niemand goed.