De curlingbaas laat geen ruimte over voor fouten

De curlingbaas laat geen ruimte over voor fouten

25 juni 2021
RIE

De term curlingmoeder kennen we inmiddels, maar inmiddels lijkt ook de curlingwerkgever zijn intrede te doen. Hoe schoner de vloer, hoe harder de steen gaat. Dus poetst, veegt, dweilt en sopt de curlingbaas dat het een lieve lust is. Door elk risico weg te vegen lijkt er geen ruimte meer voor fouten. Wat vinden we eigenlijk van zo’n risicoloze werkomgeving?

Medewerkers kunnen op de werkplek risico’s lopen. Je kunt uitglijden over een gladde vloer of struikelen over losliggende kabels. In de RI&E (Risico Inventarisatie en -evaluatie) benoem je de mogelijke risico’s binnen je organisatie. Vervolgens maak je een plan van aanpak om deze risico’s te vermijden en verkleinen. Maar er zijn ook organisaties die hier wel héél erg ver in gaan.

Zo kennen we een grote organisatie die het zijn medewerkers verplicht om de trapleuning vast te houden wanneer ze de trap op of af lopen. Dit kún je natuurlijk een keertje vergeten, daarom krijg je de eerste keer een gele kaart. Twee gele kaarten? You’re out! Of die andere grote organisatie die een flitspaal in de parkeergarage heeft staan die je op de gevoelige plaat legt wanneer je harder dan de toegestane stapvoetse snelheid rijdt.

Dit alles heeft bij ons op kantoor voor een interessante discussie tijdens de lunch gezorgd want; wat vinden we hier eigenlijk van? De een vindt het belachelijk; je ontneemt je medewerker het recht om een keertje (figuurlijk) uit de boom te vallen. En het kan medewerkers het gevoel geven dat ze geen fouten mógen maken. De ander vindt het juist goed: je wil je medewerkers beschermen tegen risico’s en bent dit ook verplicht. Weer een ander kwam met een hele mooie vergelijking: in de jaren 90 werd er nog volop op kantoor gerookt en had niemand überhaupt van de rookvrije werkplek gehoord. En 15 jaar geleden was je toch een sukkel als je met een helm op ging skiën; nu kijken mensen je gek aan als je geen helm draagt.. Daar waren we het allemaal mee eens.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

Moraal van het verhaal; zo’n structureel veilige omgeving is misschien zo gek nog niet. Over 5 jaar is het normaal om de trapleuning vast te moeten houden en heeft je werkgever je mailbox zo ingesteld dat je na 7 uur ‘s avonds geen e-mail meer ontvangt en kunt versturen.

Nu klinkt het misschien kinderachtig en streng; over 10 jaar kijken we terug en vinden we dat we in 2021 wel heel erg coulant waren.

Logo week van de RIE 2021Deze week is het de Week van de RI&E. Het wordt voor de zevende keer georganiseerd door het Steunpunt RI&E. Tijdens deze week (maandag 21 t/m vrijdag 25 juni) stimuleren arbodienstverleners, opleiders en brancheorganisaties de werkgever om aan de slag te gaan met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De week wordt ondersteund door een campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.