Doei personeelskosten. Hallo menselijk kapitaal!
HRM, Leiderschap, Talentontwikkeling, Werving en selectie, Artikel, organisatieontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling

In veel organisaties vindt het management omzet en winst steeds weer belangrijker dan investeren in medewerkers. Best gek eigenlijk, want medewerkers zijn bij veel organisaties het belangrijkste kapitaal wat ze bezitten. Waarom wordt personeel door het gemiddelde MT dan toch alleen maar gezien als kostenpost?
Waarom zoeken we eigenlijk steeds naar onbetaalbaar personeel met een MBA en gaan we niet gewoon voor medewerkers met vooral het juiste DNA? Waarom maken we HR eigenlijk zo ingewikkeld? Hoe komt het dat veel HR-professionals zich gedragen als een ijscoman en de hele dag mensen blij willen maken? En waarom heeft HR zoveel moeite om eerst voor zichzelf te zorgen?
De worstelingen van HR
Dit zijn zes zure appels waar je als HR-professional elke dag mee te maken hebt. Misschien vind je je werk daarom lang niet meer zo leuk als eerst. Opvallend genoeg gaan de worstelingen van HR-professionals zelden over de inhoud van het HR vak zelf. De duizenden professionals die ik de afgelopen jaren sprak, worstelen met hele andere dingen.
Hoe ze om moeten gaan met het management bijvoorbeeld, want veel HR-professionals vinden zichzelf te dienstbaar. Soms zijn ze zelfs een beetje bang voor de nukken en grillen van de directie. Daarbij gaat het ook om de eigen zichtbaarheid, wat je houding is en hoe je je opstelt ten opzichte van management, medewerkers en OR. Maar ook hoe je voor jezelf zorgt, voor je vak en voor de medewerkers.
Veel HR-professionals vinden zichzelf te dienstbaar
Op de HR-opleidingen draait het vooral om de inhoud en daarmee zit het dus meestal wel goed. Maar het is naïef om te denken dat je met alleen een inhoudelijk verhaal het MT overtuigt. Het gaat om veel meer. Om profileren bijvoorbeeld. Je moet jouw verhaal ook kunnen verpakken en verkopen, en er zelfs een marketingsausje overheen durven gooien.
Je kunt daarbij heel veel leren van een marketeer. En die achtergrond heb ik, want voordat ik in de wereld van HR terechtkwam, werkte ik jaren als marketeer. Een aantal belangrijke marketing- en verkooplessen heb ik in mijn boek ‘HR met Ballen’ vertaald naar de wereld van HR.
Vies van cijfers
En dan zijn er nog de cijfers. Veel HR-professionals zijn een beetje vies van cijfers. Begrijpelijk, want van nature ligt de nadruk van het vak HR veel meer op de menselijke kant, de sociaal-emotionele aspecten. Maar een gemiddeld MT is vooral gevoelig voor cijfers. Dus als je het MT wilt overtuigen, dan kun je niet zonder keiharde cijfers. In het boek laat ik je de belangrijkste getallen zien waarmee je kunt scoren in het MT.
Want opvallend genoeg zijn er juist in het vakgebied HR-cijfers die – als je ze goed inzet – veel meer resultaat opleveren dan welk geweldig businessplan dan ook. Maar bijna niemand kent die cijfers en HR-professionals zijn niet gewend ze te gebruiken.
HR-professionals zijn niet gewend cijfers te gebruiken
In mijn boek laat ik je zien hoe je de belangrijkste getallen op een simpele manier boven water kunt halen en toepassen, zonder dat je een rekenwonder hoeft te zijn.
In mijn boek ‘HR met Ballen’ help ik je door al die zure appels heen te bijten. Want als je dat doet, is HR gewoon het mooiste vak ter wereld. Ik geef je in mijn boek de negen succesformules waarmee je het MT overtuigt om te investeren in menselijk kapitaal.
Hieronder alvast drie tips.
Tip 1 – Gedraag je als een wetenschapper bij het aannemen van personeel
Jij maakt in tien seconden een inschatting van een sollicitant. Dat is dan meestal wel de verkeerde, met vaak vervelende gevolgen. Medewerkers rennen net zo hard weer weg, of passen helemaal niet in het team.
Gedraag je in plaats daarvan als een wetenschapper en haal nieuwe kandidaten eerst door jouw sollicitatielab.
In ‘HR met Ballen’leg ik je uit hoe je van elk sollicitatiegesprek een perfecte first date maakt. Ik vertel je hoe je teksten schrijft waar sollicitanten op afkomen als bijen op honing en welke vragen je moet stellen, zodat het selecteren van de beste kandidaten een peulenschil wordt.
Tip 2 – Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om de verpakking
Veel HR-professionals denken, dat als hun advies inhoudelijk maar goed is, ze dan vanzelf succesvol worden. Maar alleen goed zijn in je vak is niet voldoende. Hóe je iets zegt is misschien wel net zo belangrijk als wát je precies zegt. En er is nog iets. Als je succesvol wilt zijn, moet je ook nog kunnen verkopen.
Gelukkig is dat heel simpel. Er zijn zelfs bewezen technieken die elke junior verkoper beheerst, maar die niemand je heeft geleerd tijdens je HR-opleiding. Die technieken zijn al duizenden jaren oud en verrassend eenvoudig te leren. In mijn boek vertel ik je hoe dat precies werkt en geef ik je ook de formule waardoor het MT ronduit hebberig wordt van je HR-plannen.
Tip 3 – Denk als een investeerder
Het MT ziet HR vaak als soft geneuzel. Iets wat alleen maar geld kost en waar je op moet beknibbelen. Best gek, want medewerkers zijn toch gewoon het belangrijkste bezit van je organisatie?
Investeerders snappen dat allang, want die kijken als eerste naar de samenstelling van het team. Maar ze kijken inmiddels ook naar onderwerpen als diversiteit en duurzaamheid. Dit zijn echte HR-onderwerpen die terugkomen in de – voor steeds meer organisaties verplichte – sustainability reporting.
Als je hier goed op scoort, ben je aantrekkelijker voor investeerders, kun je zelfs goedkoper geld lenen en ben je ook aantrekkelijker als werkgever. Door gebruik te maken van sustainability reporting en goed te kijken naar criteria waar investeerders warm voor lopen, zal zelfs de grootste knieperd in jouw MT zonder morren gaan investeren in menselijk kapitaal.
Word een HR-adviseur met ballen
Wat zou er gebeuren als HR wel met een gele markeerstift bovenaan de MT-agenda staat? Als jij met supersimpele gesprekstechnieken adviezen geeft waar de oogjes van je management van gaan glimmen? Als je het wél voor elkaar krijgt, dat je tijd en geld mag investeren om belangrijke HR-zaken te regelen? En dat personeel niet langer gezien wordt als alleen maar een kostenpost. Wat zou er dan veranderen in de organisatie? Met de medewerkers? Met de resultaten?
In mijn boek ‘HR met Ballen’ geef ik je de negen succesformules waarmee je het MT overtuigt om wél te investeren in menselijk kapitaal.
![]()
|