Bel direct een hr-expert:
085 - 049 1540100%_onafhankelijk_badge

Wat is een kerndeskundige?

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Wat is een kerndeskundige?

Als het goed is heb je als werkgever al vaker iets over gehoord over samenwerken met kerndeskundigen. In de Arbowet zijn er namelijk vier kerndeskundigen benoemd die jou als werkgever moeten ondersteunen bij verschillende kerntaken. Maar wie zijn deze kerndeskundigen? Bij welke kerntaken ondersteunen deze deskundigen en waar vind je ze eigenlijk? We nemen je hierin mee.

De vier kerndeskundigen die in de Arbowet zijn benoemd om werkgevers te ondersteunen zijn:

Kerndeskundigen voeren binnen deze aandachtsgebieden in opdracht van organisaties onderzoeken uit, geven advies en ondersteunen organisaties en medewerkers. Ze zijn gespecialiseerd in de verschillende gebieden rond preventie, arbo en verzuim. Ook zijn deze kerndeskundigen de enige professionals in Nederland die bevoegd zijn om de RIE (risico- inventarisatie en -evaluatie) te toetsen.

Kerntaken van de kerndeskundige

Zoals al gezegd, de Arbowet schrijft voor dat je je als werkgever moet laten ondersteunen door een kerndeskundige bij verschillende taken:
Ziekteverzuimbegeleiding en het voorkomen van ziekteverzuim
Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PMO of PAGO)
Aanstellingskeuringen
Uitvoeren en opstellen van de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Voor de eerste drie taken wordt de bedrijfsarts ingeschakeld. Bij taak vier, het opstellen of toetsen van de RIE mag je zelf één van de vier kerndeskundigen kiezen. Het is altijd slim om met een kerndeskundige te werken die ervaring heeft binnen jouw branche, soort organisatie, de situatie en de risico’s. Op deze manier kun je mooi gebruik maken van de ervaring en expertise die een kerndeskundige heeft opgedaan bij andere organisaties.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 6.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Waar werkt een kerndeskundige?

Een kerndeskundige werkt in opdracht van een arbodienst, ze werken bij gespecialiseerde bureaus of ze werken als zelfstandige. Waar een kerndeskundige ook werkt, check altijd of ze gecertificeerd zijn als deskundige. Het komt namelijk voor dat je te maken krijgt met een arbo-professional die niet gecertificeerd is. Ook wanneer je arbodienst wel gecertificeerd is, betekent het niet automatisch dat de voorgedragen professional ook gecertificeerd is. Deze professional mag je dus wettelijk gezien niet ondersteunen binnen de genoemde kerntaken.

Vergis je niet met arbeidsdeskundigen

Je hebt ook (gecertificeerde en register-) arbeidsdeskundigen, maat let op! Dit zijn géén kerndeskundigen. De arbeidsdeskundige bepaalt welk beroep of functie jouw medewerker kan uitoefenen bij een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Deze arbeidsdeskundigen hebben dus een heel ander vakgebied en zijn niet hetzelfde als de arbeid- en organisatiekundigen. Ze mogen ook niet de RIE toetsen.

Nog ergens hulp bij nodig?

DirectContactKlein
Marco, Bob, Mirco en Merve

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.