Spring naar content

Checklist voor je arbobeleid

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Checklist voor je arbobeleid

Vanuit je arbobeleid streef je naar een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers. De Arbowet maakt het voor elke werkgever verplicht om dit beleid op te stellen, in samenwerking met de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (pvt). Met deze checklist voor je arbobeleid zorgen we ervoor dat je weer aan alle eisen voldoet.

De onderdelen van een arbobeleid

Een arbobeleid bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

De overheid heeft in 1994 de RI&E verplicht gesteld om gezond en veilig werken te stimuleren. Met de RI&E breng je alle risico’s in kaart en laat je zien dat je actief werkt aan het verminderen van deze risico’s en met het creëren van een gezonde werkplek. Onderdelen van de RI&E zijn:

  • Inventarisatie van de risico’s
  • Analyse en prioritering van de risico’s
  • Het plan van aanpak (om deze risico’s te reduceren)

Gebruik de checklist RI&E om een goede RI&E op te stellen.

RIE

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Ontvang snel 3 RI&E offertes

Vergelijk de beste RI&E-aanbieders

Ziekteverzuimbeleid

In je ziekteverzuimbeleid ga je in op verzuim binnen je organisatie. Welke activiteiten en stappen zet je om verzuim te verminderen? Wie heb je hiervoor nodig? Wat is je visie op verzuim? En wat is je ambitie op het gebied van je verzuimcijfers. Je verzuimbeleid moet laten zien dat je op een proactieve wijze beleid voert om verzuim aan te pakken. Dit doe je bij voorkeur niet alleen. Je arbodienst, bedrijfsarts, OR en preventiemedewerker helpen je hierbij. Je arbodienst is ook een goede samenwerkingspartner om je beleid op te stellen en om verzuim daadwerkelijk terug te dringen.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV’ers aan te wijzen. Een BHV’er is een medewerker die helpt om de veiligheid van je organisatie te vergroten. Deze medewerker is opgeleid om hulp te verlenen aan medewerkers en andere betrokkenen binnen je organisatie bij gevaarlijke situaties. Zo brengt een BHV’er wat er moet gebeuren bij brand en verleent hij eerste hulp bij ongevallen.

Neem in je arbobeleid op wie je BHV’er is, wat de taken zijn en hoe je bijdraagt aan het up-to-date houden van zijn of haar kennis.

Preventiemedewerker

Een preventiemedewerker helpt bij het opstellen en uitvoeren van de Risico-inventarisatie en –evaluatie of zorgt ervoor dat het hieruit voortvloeiende Plan van Aanpak RI&E wordt uitgevoerd. Hij geeft ook advies over het arbobeleid aan de OR of PVT. Elke werkgever heeft in ieder geval één preventiemedewerker. In kleine bedrijven (25 werknemers of minder) mag de werkgever dit ook zelf zijn.

Middels een contract leg je de taken van de preventiemedewerker vast en hoeveel uur tijd hiervoor staat. Neem deze details ook op in je arbobeleid, inclusief alle verwachtingen.

Periodieke gezondheidsonderzoeken

Elke werkgever moet verplicht periodiek een gezondheidsonderzoek aanbieden aan medewerkers. Dit kan in de vorm van een PMO of een PAGO, deze onderzoeken geven inzicht in de gezondheidsrisico’s voor medewerkers. Met de uitkomsten kun je aan de slag om deze risico’s te beperken. Medewerkers zijn overigens niet verplicht deel te nemen aan dit onderzoek.

In je arbobeleid neem je op hoe vaak je dit onderzoek wilt uitvoeren, waar het onderzoek uit bestaat, wie je hierbij nodig hebt en wat je met de uitkomsten gaat doen.

Voer een sterk arbobeleid

Het voeren van een sterk arbobeleid is belangrijk om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor je medewerkers. Hiermee laat je zien dat je je medewerkers serieus neemt en draag je actief bij aan een fijne werkomgeving. Volg deze checklist om een sterk beleid op te stellen. Ben je nog op zoek naar professionele kerndeskundigen om te ondersteunen bij één van deze onderdelen? Vraag hier een adviesgesprek aan, zodat we met je mee kunnen denken hierover. Vanuit ons netwerk aan deskundigen denken we graag met je mee.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids