Diamanten ontstaan onder druk

Diamanten ontstaan onder druk, niet onder stress

15 november 2021
Preventie

Werknemers die voortdurend te hard werken lopen het risico om een burn-out te krijgen, dat is geen nieuws meer. Maar ook medewerkers met een te lage werkdruk en te weinig uitdaging kunnen thuis komen te zitten met een bore-out. Je kunt je dus letterlijk ziek vervelen. Uiteindelijk gaat het allemaal om de juiste balans.

Waar de één fluitend nog een taak oppakt, heeft een ander moeite met de groeiende stapel werk. Werkdruk is niet voor iedereen hetzelfde, het gaat om de verhouding tussen wat jou plezier geeft en wat je energie kost. Een piek op het werk is niet erg, het gaat om de lange termijn, als je steeds langer de tijd nodig hebt om bij te komen na het werk. Maar hoe kom je tot gezonde werkdruk, zodat deze niet omslaat naar werkstress? Het draait allemaal om de balans tussen wat je MOET doen, wat je WIL doen en ontspanning. Als die drie zaken in balans zijn kun je spreken van gezonde werkdruk.

Taakdruk

De taakdruk is de hoeveelheid werk in verhouding tot je beschikbare tijd. Bij 100 procent of minder, past je werk in de tijd. Heb je meer werk dan tijd? Dan ontstaat er werkstress en moet je kiezen: harder werken, efficiënter werken, langer werken of minder taken doen.

Flexibiliteit

Je hebt flexibiliteit nodig voor onverwachte klussen. Een offerte, een telefoontje tussendoor, een collega die uitvalt, de boodschappen die je voor de lunch moet doen of de dozen die je voor de verhuizing moet regelen. Deze taken neem je niet mee in je planning, maar je moet het wel doen. Terug naar de taakdruk, als je daar dus al op 100 procent zit, heb je geen tijd voor de onverwachte klussen (en die zijn er áltijd).

Work hard, play hard

Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is essentieel voor een gezonde werkdruk, maar toch hebben we de neiging om over te werken als de werkdruk te hoog is. Een avondje is niet erg, maar bepaal voor jezelf wat je een redelijk aantal uren vindt om over te werken en neem dat als uitgangspunt in plaats van door te gaan tot het werk af is.

Deze week is het de Nationale Week van de Werkstress, georganiseerd door OVAL. In deze week wordt (extra) veel aandacht besteed aan het bestrijden van werkstress. Als je niet ontspant of beweegt, dan maak je (schrik niet) 25 procent kans op een burn-out, zeker tijdens het thuiswerken.