Spring naar content

Een arbodienst. Waarom je niet zonder kunt.

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Een arbodienst. Waarom je niet zonder kunt.

Een arbodienst in de arm nemen? Is dat verplicht? Waarom eigenlijk? Dit zullen veel werkgevers zich afvragen. Zeker als het verzuim bij hun bedrijf nihil of verwaarloosbaar is. Maar sinds 1 juli 2017 is het voor werkgevers wettelijk verplicht een zogenaamd Basiscontract Arbodienstverlening af te sluiten met een arbodienst, of je nu zieke werknemers hebt of niet. In dit basiscontract leg je vast hoe de arbodienst je ondersteunt bij jouw arbo- en verzuimbeleid. Een arbodienst is dus niet alleen gewoon verplicht, hij is een onmisbare schakel in de begeleiding van jouw verzuimende medewerkers.

De voordelen van de arbodienst en waarom je niet zonder kunt…

Wat is nu het voordeel van een goed contract met de arbodienst?

  • De arbodienst begeleidt verzuimende werknemers en adviseert werkgever en personeel op het gebied van bedrijfsgezondheid.
  • De arbodienst is jouw partner over de volle breedte van bedrijfsgezondheid: preventie, verzuimbegeleiding én duurzame inzetbaarheid.
  • De arbodienst mag medische vragen stellen waar de werkgever dit niet mag. De arbodienst weet dus wat er écht aan de hand is, stelt het verzuimdossier op, ziet of klachten bijvoorbeeld van fysieke of psychische aard zijn en verwijst de medewerker waar nodig door naar een behandelaar.
  • De arbodienst kent de procedures bij het UWV en weet hoe te handelen als het verzuim langer gaat duren.
  • De arbodienst maakt de probleemanalyse, waardoor je samen met jouw medewerker concreet aan de slag kunt met het Plan van Aanpak  voor de re-integratie.

Het doel van de arbodienst

De arbodienst zet zich in om het verzuim te begeleiden en verzuimende werknemers weer te laten re-integreren. De bedrijfsarts ziet of spreekt jouw medewerker, hij geeft aan of de medewerker arbeidsongeschikt is voor eigen of ander werk. Hij of zij geeft advies aan werknemer en werkgever over de maatregelen om het herstel te bespoedigen en de terugkeer naar werk te bevorderen. De werkgever is geen arts, hij kan en mág dit dus niet zelf doen in verband met de privacy van de werknemer. De arbodienst is er voor werkgever én werknemer. Thuis zitten is voor niemand leuk en kost bovendien een hoop geld. Iedereen is dus gebaat bij een snel herstel en maximale re-integratie.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

En de Arbowet?

Sinds 1 juli 2017 is de Arbowet gewijzigd. Nieuw is het Basiscontract Arbodienstverlening. Hierin leg je alle afspraken met jouw arbodienst vast. De maatwerk- en vangnetregeling zijn niet gewijzigd: Als jouw bedrijf een ondernemingsraad (OR) heeft, dan mag je gebruik maken van de Maatwerkregeling. Heeft jouw organisatie geen OR,  dan blijf je verplicht gebruik te maken van de Vangnetregeling bij een gecertificeerde arbodienst.

Meer informatie?

Arbokiezer heeft de kennis en de expertise in huis om je op weg te helpen. Ben je op zoek naar een arbodienst? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag (en geheel gratis) advies op maat. Meer weten? Arbokiezer

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids