Spring naar content

De 11 leukste secundaire arbeidsvoorwaarden op een rij

Leestijd 4 minuten

Home > Blog > Algemeen > De 11 leukste secundaire arbeidsvoorwaarden op een rij

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat organisaties op een andere manier naar hun secundaire arbeidsvoorwaarden gaan kijken. Want het aanbieden van interessante en leuke secundaire arbeidsvoorwaarden, is een goede manier om jezelf te onderscheiden als werkgever. Uit de Randstad WerkMonitor van het vierde kwartaal van 2017 blijkt zelfs dat 2 op de 5 medewerkers liever een uitbreiding van de secundaire arbeidsvoorwaarden zien dan een loonsverhoging. We zetten de meest interessante en leuke secundaire arbeidsvoorwaarden voor je op een rij.

1. Baaldag

Elke medewerker mag een of twee keer per jaar een baaldag inzetten en gewoon lekker thuis blijven. Hiermee krijg je inzicht en grip op de baaldagen, medewerkers voelen zich begrepen (wie heeft er nu niet soms een baaldag) en je kan ook met elkaar in gesprek hierover. Is het zomaar een baaldag of is er meer aan de hand?

2. Betaalde sabbatical

Ben je vijf (of drie, of tien) jaar in dienst, dan krijg je betaald een maand een sabbatical. Een goede manier om te laten zien dat je loyale medewerkers waardeert en een goede manier om medewerkers te laten reflecteren op hun eigen werk en hun carrière.

3. Extra vakantiedagen voor niet-rokers

Rook je niet, dan neem je veel minder pauze dan wanneer je wel rookt. Om enerzijds de niet-rokers hierin tegemoet te komen en anderzijds rokers te stimuleren om te stoppen, worden er extra vakantiedagen gegeven aan niet-rokers.

4. Examentraining

Albert Heijn biedt examentraining aan voor hun medewerkers die in het examenjaar zitten. Geweldige stimulans om deze jonge medewerkers werk te maken van hun school en om een goede indruk achter te laten als organisatie. Je weet maar nooit hoe ze zich ontwikkelen en misschien nog wel eens terugkomen bij de organisatie na hun studie.

5. Kinderopvang op werk

Kinderen en werk is vaak een lastige combinatie. Kinderopvang op het werk is daarom een ideale oplossing. Geen stress meer om te laat op werk te komen omdat je de kinderen eerst nog weg moest brengen. Ook geen stress meer omdat je vergadering uitloopt en de opvang dicht gaat, want deze kinderopvang is qua tijden volledig afgestemd op het werk. Een bijkomend voordeel: in de pauze kun je je kinderen een dikke knuffel geven.

6. Onbeperkt aantal vakantiedagen

Een klein aantal organisaties waagt zich hieraan: onbeperkt aantal vakantiedagen. Medewerkers de volledige vrijheid bieden om zelf te bepalen wanneer en hoeveel verlof ze opnemen. De eerste experimenten zijn vooral bij jonge startups met hoog opgeleide medewerkers die zeer gemotiveerd zijn. Je verwacht dat het systeem zelfregulerend werkt en de eerste praktijkervaringen laten dat ook zien. De meeste medewerkers hebben de neiging om juist minder dagen op te nemen. Degene die bovenmatig veel afwezig is, blijkt zich ook minder thuis te voelen en in het team en minder goed te functioneren. Een goede begeleiding bij dit onbeperkt aantal dagen is wel noodzakelijk om te voorkomen dat een sociale druk ontstaat waarin juist te weinig wordt ontspannen.

HRM-tertainment

HRM-tertainment

Voor een beetje peper in je HR

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

Ja, doe mij wat peper!

7. Sport er een week aan vakantiedagen bij

Een Zweedse organisatie deed een stapje bovenop het aanbieden van een sportabonnement of wekelijks met z’n allen sporten. Ze wilde hun hoge ziekteverzuimpercentage omlaag brengen en verwachtten dat sporten hieraan bij kon dragen. Daarom probeerden ze iets nieuws uit in het teken van vitaliteit: per gesport uur kregen de medewerkers 12 minuten vakantie erbij tot maximaal een week extra vakantiedagen. Medewerkers konden hun sportabonnement declareren en ze hielden zelf in een dagboek hun sporturen bij (vertrouwen). Binnen de hele organisatie deed 75% mee en het ziekteverzuim is in twee jaar gedaald met 30%. Daarbij eindigde ze ook nog eens bij de top 10 beste werkgevers in Zweden.

8. Stoelmassage

Simpel en niet al te duur, maar nog altijd effectief en vooral heel lekker. Biedt wekelijks of maandelijks een stoelmassage aan, zodat medewerkers even uit het werk zijn, kunnen ontspannen en ook iets doen aan de stress en knopen in hun schouders en nek.

9. Thuiswerken

Een van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden van dit moment is thuiswerken. Medewerkers willen zelf bepalen wanneer ze werken en waar ze dit doen, ze willen vertrouwen krijgen en eigen regie voelen. Zorg wel voor een verantwoorde werkplek!

10. Vrijwilligerswerk doen op werkdagen

Veel organisaties willen iets terugdoen voor de maatschappij en veel medewerkers willen bij een organisatie werken die hier bewust mee bezig is. Daarom mogen medewerkers een of meerdere dagen per jaar onder werktijd vrijwilligerswerk doen. Dit is ook nog eens goed voor de onderlinge band van collega’s, want eigenlijk is het gewoon een leuk dagje uit.

11. Wekelijkse Strijkservice

Medewerkers kunnen op een specifieke dag elke week hun gewassen, ongestreken overhemden meenemen naar kantoor. Hier worden ze gestreken en zijn ze aan het einde van de dag klaar om weer mee naar huis te gaan. Een hele goede voorwaarde voor de Zuidas-bedrijven 😉

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video's over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen op het gebied van HR
✓ Als eerste toegang tot onze workshops. Gratis of met forse korting.

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids