Hoe zorg je voor een succesvol HR-project?

Hoe zorg je voor een succesvol HR-project?

6 mei 2020
Algemeen

Het is misschien wel een frustratie van je, je HR-projecten die niet succesvol verlopen en die niet aanslaan in je organisatie. Hoe kan dat anders en wat kun je beter niet meer doen?

Je denkt wellicht: “Waar gaat dit over? Als HR-adviseur doe ik helemaal geen projecten. Dat is iets voor de managementafdeling.” Je hebt echter meer projecten dan je denkt. Verlos jezelf daarom eerst van het idee dat projecten niet iets zijn waar jij je druk over hoeft te maken. Maak daarvoor eens een lijstje met je werkzaamheden. Staan daar activiteiten op met een begin en een eind, die bovendien min of meer uniek zijn en die je maar een keer doet? Dan is de kans groot dat het om een project gaat. Je zult dus waarschijnlijk merken dat je wel degelijk projecten hebt lopen.

Succesvolle HR-projecten

Heb je je projecten geïdentificeerd, dan besef je misschien wel dat veel van deze projecten minder succesvol zijn dan je zou willen. Dat is zonde en wij vertellen je dan ook op basis van onze masterclass ‘Hoe je HR-projecten succesvol maakt’ graag hoe dat beter kan.

Projectmatig werken

Besluit je om voortaan projectmatig te gaan werken, dan merk je al snel dat je meer grip op je werk krijgt. Je kunt het op tijd bijsturen als de omgeving ervan verandert. Die verandering vindt ook voortdurend plaats, omdat HR met alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt steeds in beweging is. Bovendien worden je projecten veel leuker met projectmanagement. Ze leveren namelijk meer op en daar gaat het toch uiteindelijk om.

Harde cijfers

Projectmatig werken helpt je ook in je onderhandelingen met je management. Je staat als HR-adviseur sterker als je kunt aangeven wat je projecten opleveren en dan het liefst met harde cijfers. Laat je niet leiden door het misverstand dat je HR-projecten veel prioriteit hebben bij je organisatie. Niet dat ze onbelangrijk zijn, maar het management ziet al zoveel projecten passeren. Ook leeft bij managers nogal eens het idee dat HR al erg veel kost. Het scheelt dan echt als je hun taal spreekt.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video’s over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen
✓ Als eerste toegang tot onze workshops

HR-tips

Handig hulpmiddel

Onze masterclass ‘Hoe je HR-projecten succesvol maakt’ leert je via tien vragen hoe je je HR-project succesvol kunt uitvoeren. Het zijn vragen die we standaard als handig hulpmiddel gebruiken bij de vele projecten die we zelf de afgelopen jaren hebben gedaan. Zo kom je er achter dat een project zonder een eigenaar hoog in de organisatie geen kans van slagen heeft. Ook moet je bijvoorbeeld een duidelijk beeld hebben van je doelgroep. Dat kan met een stakeholderanalyse waarover we je alles vertellen tijdens de masterclass.

Betrokkenheid

Een misverstand is dat je een doelgroep kunt betrekken met een werkgroep, enquête of lunchbijeenkomst. Dan gaat het namelijk alleen om de manier waarop je de doelgroep bereikt. Wil je mensen echt betrekken, dan moet je ze voldoende informatie geven en meenemen in je verhaal. Door in het voortraject veel tijd en energie te investeren in het betrekken van de doelgroep, zorg je voor veel meer betrokkenheid en dus draagvlak voor je project. Daarnaast gaan we tijdens de masterclass ook op de communicatie met de stakeholders van je project in. Hiervoor moet je een goed communicatieplan maken met een gerichte actie per doelgroep.

Goede opvolging

Vind het wiel niet opnieuw uit, maar kijk eens in jouw organisatie welke projecten succesvol zijn en waar mensen positief over zijn. Zo leer je zeker wat belangrijk is binnen jouw organisatie. Vier ook je successen! Is het project klaar en heb je de resultaten behaald, dan moeten je collega’s en andere betrokkenen dat zeker weten. Tot slot is het vervolg na je project van belang. Anders is je project min of meer weggegooid geld. Zorg dus voor een goede opvolging.

Meer leren over succesvolle HR projecten

Wil je alles weten over hoe je je HR-projecten succesvol maakt? Word dan lid van BG magazine plus of geef je op voor de masterclass over Succesvolle projecten.