Spring naar content

Elke preventiespecialist zijn eigen koninkrijk?

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > RIE > Elke preventiespecialist zijn eigen koninkrijk?

Preventieve diensten bestaan er in soorten en maten. Vorm en inhoud zijn net zo verschillend als de specialisten die je ervoor nodig hebt. Geen verrassing natuurlijk, maar tegelijk is iedereen het erover eens dat preventie een integrale aanpak nodig heeft, wil je er tenminste een doorlopende verbetercyclus van maken voor je organisatie. Welke partij durft de regie te nemen?

HR Navigator voerde dit voorjaar voor het eerst een groot Preventie Onderzoek uit. Een uniek onderzoek onder aanbieders van preventieve diensten, zoals Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RIE), Preventief Medisch Onderzoek (PMO), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en keuringen. We zagen verrassende uitkomsten, maar zeker ook duidelijke actie- en verbeterpunten. Hierover publiceren we een reeks artikelen. Dit keer: hoe is er meer samenhang tussen de vele preventie-aanbieders te creëren, zodat een doorlopende verbetercyclus kan ontstaan?

Gescheiden werelden

De wereld van preventieve diensten is kleurrijk. Arbodiensten voor all-in ondersteuning, veiligheidskundige bureaus die vooral RIE’s bieden, PMO-specialisten met allerlei achtergronden (van medisch tot IT) en PSA-experts. In de praktijk blijken deze aanbieders elkaar nauwelijks te kennen of te spreken, en ook niet altijd te waarderen. De ‘preventoloog’ denkt nauwelijks curatief, de arbodienst nog altijd te weinig preventief. De technisch ingestelde veiligheidskundige heeft weinig met PSA en de A&O’er weet op zijn beurt weer niks van machineveiligheid.

PMO

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 PMO aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste PMO aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke PMO vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé PMO experts

Meer dan 15.000 klanten

Ontvang snel 3 PMO offertes

Vergelijk de beste PMO-aanbieders

Los zand

Logisch, kunnen we dan zeggen, het zijn nu eenmaal specialisten. Techneuten hoeven echt geen verstand te hebben van organisatie- en talentontwikkeling. Een HR-expert ga je niet bevragen over chemische blootstellingsrisico’s. Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel geen enkele aanbieder een echt integraal aanbod heeft. Resultaat is dus dat er vaak sprake is van los zand, veel projectjes en een breed speelveld aan gespecialiseerde dienstverleners.

Juiste professional op elk thema

Tegelijk is iedereen het er roerend over eens dat preventie vooral een doorlopende integrale verbetercyclus is, à la de plan-do-check-act cirkel van Deming. Dit nobele streven wordt alleen werkelijkheid als je werkt met de juiste professional voor elk thema. Dan heb je dus wel professionals nodig die elkaar kunnen verstaan en aanvullen. En vooral die experts die begrijpen dat ze over hun muurtjes moeten kijken om hun opdrachtgevers echt vooruit te helpen in preventie.

Neemt de arbodienst weer de regie?

Dus waar zijn de partijen die de broodnodige samenhang tussen de vele aanbieders kunnen realiseren? Gaan de arbodiensten dit doen? Sinds 2005 hebben ze zich vooral tot de rol van verzuimbegeleider laten beperken. Maar de arbodienst lijkt, met de nieuwe arbowet in de hand, de aangewezen speler om deze brede adviesrol in te gaan vullen. Wie durft?

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids