Spring naar content

De curlingbaas laat geen ruimte over voor fouten

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > RIE > De curlingbaas laat geen ruimte over voor fouten

De term curlingmoeder kennen we inmiddels, maar inmiddels lijkt ook de curlingwerkgever zijn intrede te doen. Hoe schoner de vloer, hoe harder de steen gaat. Dus poetst, veegt, dweilt en sopt de curlingbaas dat het een lieve lust is. Door elk risico weg te vegen lijkt er geen ruimte meer voor fouten. Wat vinden we eigenlijk van zo’n risicoloze werkomgeving?

Medewerkers kunnen op de werkplek risico’s lopen. Je kunt uitglijden over een gladde vloer of struikelen over losliggende kabels. In de RI&E (Risico Inventarisatie en -evaluatie) benoem je de mogelijke risico’s binnen je organisatie. Vervolgens maak je een plan van aanpak om deze risico’s te vermijden en verkleinen. Maar er zijn ook organisaties die hier wel héél erg ver in gaan.

Zo kennen we een grote organisatie die het zijn medewerkers verplicht om de trapleuning vast te houden wanneer ze de trap op of af lopen. Dit kún je natuurlijk een keertje vergeten, daarom krijg je de eerste keer een gele kaart. Twee gele kaarten? You’re out! Of die andere grote organisatie die een flitspaal in de parkeergarage heeft staan die je op de gevoelige plaat legt wanneer je harder dan de toegestane stapvoetse snelheid rijdt.

Dit alles heeft bij ons op kantoor voor een interessante discussie tijdens de lunch gezorgd want; wat vinden we hier eigenlijk van? De een vindt het belachelijk; je ontneemt je medewerker het recht om een keertje (figuurlijk) uit de boom te vallen. En het kan medewerkers het gevoel geven dat ze geen fouten mógen maken. De ander vindt het juist goed: je wil je medewerkers beschermen tegen risico’s en bent dit ook verplicht. Weer een ander kwam met een hele mooie vergelijking: in de jaren 90 werd er nog volop op kantoor gerookt en had niemand überhaupt van de rookvrije werkplek gehoord. En 15 jaar geleden was je toch een sukkel als je met een helm op ging skiën; nu kijken mensen je gek aan als je geen helm draagt.. Daar waren we het allemaal mee eens.

Moraal van het verhaal; zo’n structureel veilige omgeving is misschien zo gek nog niet. Over 5 jaar is het normaal om de trapleuning vast te moeten houden en heeft je werkgever je mailbox zo ingesteld dat je na 7 uur ‘s avonds geen e-mail meer ontvangt en kunt versturen.

Nu klinkt het misschien kinderachtig en streng; over 10 jaar kijken we terug en vinden we dat we in 2021 wel heel erg coulant waren.

 

Logo week van de RIE 2021Deze week is het de Week van de RI&E. Het wordt voor de zevende keer georganiseerd door het Steunpunt RI&E. Tijdens deze week (maandag 21 t/m vrijdag 25 juni) stimuleren arbodienstverleners, opleiders en brancheorganisaties de werkgever om aan de slag te gaan met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De week wordt ondersteund door een campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids