Aantal arbeidsongevallen stijgt in 2017, zorgwekkend of niet?

Aantal arbeidsongevallen stijgt in 2017, zorgwekkend of niet?

20 juli 2018
RIE

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden dat wordt uitgevoerd door TNO, laat het het CBS vandaag weten dat het aantal arbeidsongevallen in 2017 is gestegen. Dit gaat om ongevallen met vier of meer verzuimdagen. Het totaal aantal ongevallen op of door het werk was in 2017 3,4% van alle medewerkers in Nederland. De helft hiervan was de volgende dag alweer aan het werk, maar een groot deel dus ook niet. We zoomen kort in op de resultaten van dit onderzoek, omdat we onszelf een belangrijke vraag stellen: moet werkend Nederland zich zorgen maken?

Een aantal cijfers over de stijging van de arbeidsongevallen

De stijging in het aantal arbeidsongevallen met als gevolg meer dan 4 verzuimdagen is deels te verklaren vanuit het aantal medewerkers in Nederland. Dit aantal is namelijk flink gestegen ten opzichte van 2015, waardoor de kans op meer arbeidsongevallen natuurlijk ook groter wordt. Alleen wanneer we naar rato de cijfers bekijken, zien we stijging:

  • 2015: 73.000 ongevallen – 0,9% van alle medewerkers
  • 2017: 93.000 ongevallen – 1,2% van alle medewerkers

Sectoren met de meeste ongevallen

Uit het onderzoek blijkt dat in de zorg, de handel en de industrie de meeste ongevallen plaatsvinden. Ook dit is niet heel gek, want in deze sectoren werken bijna de helft van alle medewerkers in Nederland. De industriële sector laat zien dat hier 1,9% arbeidsongevallen met als gevolg meer dan vier verzuimdagen hebben plaatsgevonden, dit is hoger dan het gemiddelde van 1,2%. De handel en de zorg zitten rond dit gemiddelde. En ook bij organisaties tot 50 medewerkers in deze branches hebben hier de hoogste cijfers.

Psychische overbelasting

Een interessant gegeven dat naar voren komt uit dit onderzoek, is dat de psychische overbelasting veruit de grootste oorzaak is van verzuim langer dan vier dagen. We wisten al dat dit één de grootste oorzaken van lang verzuim is en deze cijfers laten dit nogmaals overduidelijk zien. Dit zijn de cijfers die meer dan 11.000 keer als oorzaak worden benoemd:

  • Uitglijden, struikelen of vallen: 12.000 keer
  • Fysieke overbelasting: 15.000 keer
  • Psychische overbelasting: 24.000 keer

Helaas hebben we geen cijfers ten opzichte van de voorgaande jaren, dus we weten niet of deze cijfers gedaald, gelijk of gestegen zijn.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

Moet werkend Nederland zich zorgen maken?

Met deze cijfers in gedachten kunnen we eigenlijk niets anders concluderen dan: Ja, we moeten ons absoluut zorgen maken. Vooral op het gebied van de psychische overbelasting (PSA klachten, burn-out, stress) liggen uitdagingen. De huidige generatie en zogenoemde millennials vormen een groot deel van werkend Nederland en zij zijn extra vatbaar voor burn outs door de hoge verwachtingen die ze hebben van zichzelf (en opgelegd krijgen van hun omgeving). Maar we zien het ook gebeuren bij de andere generaties.

Pak je kans en voorkom de kans op lang verzuim door psychische overbelasting

En daarom is het des te belangrijker dat elke werkgever deze risico’s herkent, erkent en aanpakt. Natuurlijk zijn alle risico’s belangrijk, maar vanuit dit onderzoek kunnen we stellen dat door een (preventieve) aanpak van psychische klachten de verzuimcijfers omlaag kunnen. Hierbij een aantal tips hoe je dit goed kan doen:

En ben je nog op zoek naar een deskundige of een arbodienst die je goed kan begeleiden en adviseren over je gezondheidsbeleid? Wij adviseren je graag over de juiste samenwerkingspartner voor jou. HR Navigator adviseert organisaties al jaren onafhankelijk en transparant over wat het beste bij hen past. Vraag hier een gratis adviesgesprek aan om hier eens samen over te sparren.