Spring naar content

Goede voornemens – een steuntje in de rug

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Preventie > Goede voornemens – een steuntje in de rug

Goede voornemens – bijna iedereen maakt ze. Van stoppen met roken en minder drinken tot meer bewegen en minder snoepen. Allemaal voornemens die je als werkgever alleen maar aan kunt moedigen, omdat deze verzuim kunnen verminderen. Maar hoe help je je medewerker, zodat ze niet op 31 (of 5) januari al denken; “volgend jaar beter?”. We zetten een aantal goede voornemens voor je op een rij en hoe je daar als werkgever bij kunt helpen.

Voornemen 1 – Stoppen met roken

Medewerkers die stoppen met roken krijgen een betere gezondheid én besparen de werkgever veel geld omdat ze minder verzuimen.

Een roker verzuimt gemiddeld 2,8 dagen meer dan een niet-roker. Als je loonkosten gemiddeld € 34,- per uur zijn kost je dit per roker, per jaar gemiddeld € 760,-.

 

Een duidelijke win-win situatie dus, maar stoppen met roken is moeilijk. Ondersteuning van de werkgever kan net dat duwtje in de rug geven dat nodig is om definitief te stoppen met roken. Je kunt je medewerkers een stoppen-met-rokentraining aanbieden, eventueel met een beloning wanneer ze succesvol stoppen.

Vraag het ook eens na bij je arbodienst, veel arbodiensten bieden deze stoppen-met-rokentrainingen aan en kunnen je tips geven om de deelname te verhogen.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Voornemen 2 – minder drinken

De een gaat voor dry January, de ander wil door de weeks niet meer drinken. Dat kun je als werkgever natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Zorg daarom dat er op de vrijdagmiddagborrel of nieuwjaarsborrel ook alcoholvrije alternatieven zijn zoals alcoholvrij bier of een alcoholvrije gin om een feestelijke gin-tonic mee te maken!

Voornemen 3 – Gezonder eten

Overgewicht en obesitas zijn na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes. Bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder is te zwaar. De Rijksoverheid en partijen uit het Nationaal Preventieakkoord willen dit percentage verlagen. Het doel voor 2040: maximaal 38% van de volwassen Nederlanders is te zwaar.

Als werkgever kun je je steentje bijdragen door gezondere keuzes aan te bieden in de kantine zoals een lekkere gevulde soep in plaats van een vette hap. Of kantoorfruit in plaats van ongezonde tussendoortjes. Bijkomend voordeel: na een lichte lunch hebben mensen minder snel een slaperig gevoel en zijn de productiever.

Voornemen 4 – Meer bewegen

“Dit jaar ga ik meer bewegen”, dit heeft iedereen wel eens als voornemen gehad. Ook hierbij kun je medewerkers motiveren. Ruim 60% van de Nederlanders woont binnen 15 kilometer van het werk, wellicht krijg je medewerkers uit de auto en op de fiets wanneer je een fietsplan introduceert. Of motiveer medewerkers om een rondje te lopen tijdens een één-op-één meeting.

En er zijn nog meer initiatieven te bedenken. Tegenwoordig is ‘zittend’ al lang niet meer de enige manier om achter een computer te werken. Behalve sta-bureaus zijn er ook loopband-bureaus en zelfs fiets-bureau’s te koop. Je kunt je medewerkers ook een korting bieden op de sportschool om de hoek van kantoor; zodat medewerkers voor of na werktijd kunnen sporten.

Hoe ver mag je gaan?

Op de werkvloer liggen grote kansen om goede voornemens vol te houden; medewerkers brengen immers een groot deel van hun week door op hun werk. Als werkgever heb je een zorgplicht, hier staat vanalles over geschreven in de Arbowet. Een gezonde leefstijl faciliteren op het werk moet, maar opleggen mag niet. Want dan maak je inbreuk op de privacy van je medewerkers. Je kunt je mensen dus niet verplichten om lunchsalades te eten of te fitnessen.

Vraag om input

Maak gezondheid een onderwerp in je werkoverleg. Vraag aan je medewerkers om mee te denken over initiatieven die jullie in je bedrijf kunnen nemen om gezondheid en vitaliteit te bevorderen.

Vitale medewerkers zijn productiever, socialer en werken beter samen. En alsof dat nog niet voldoende is; het zal je verloop en ziekteverzuim verlagen. Waar wacht je nog op?

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids