De 10 meest voorkomende oorzaken van een burn-out
Eén van de grootste oorzaken van lang verzuim zijn PSA-klachten (stress, werkdruk en burn-outs). Het is komende jaren dan ook een flinke uitdaging voor werkgevers om deze psychische overbelasting van medewerkers aan te pakken. Bij elk persoon verschillen de oorzaken van deze overbelasting, want het is altijd een combinatie van persoonlijkheid en omstandigheden. Wat vast lijkt te staan is dat hard werken zelden de oorzaak is van een burn-out. In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende oorzaken van een burn-out.
1.Perfectionisme
Alles goed willen en moeten doen, lang over taken doen om ze volledig en goed af te ronden, de lat hoog leggen, check, check, dubbelcheck, veel behoeften aan erkenning en complimenten. Deze vormen van perfectionisme zorgen ervoor dat iets nooit goed genoeg is. Hierdoor voelt je medewerker zich nooit echt gezien (hij of zij ziet zichzelf namelijk niet) en haalt geen voldoening meer uit het werk. De druk wordt hoger en hoger met uitputting als gevolg.
2. Controle
Alles onder controle moeten houden, niet alleen je eigen werk, maar ook dat van collega’s. Hierdoor kan je medewerker heel slecht het werk loslaten, niet tijdens het werk en ook niet thuis. Want gebeurt het werk wel zoals hij of zij dat wil? Vaak niet, want elke collega werkt op zijn of haar eigen manier. Het is daarom nooit goed genoeg en de controle over het werk verdwijnt, terwijl de drang naar controle alleen maar toeneemt.
3. Loyaliteit
Medewerkers die loyaal zijn aan jouw organisatie en binnen hun werk, dat is fijn. Deze medewerkers zijn betrokken, doen hun werk met energie en hebben veel voor je over. Alleen wanneer een medewerker té loyaal is, wordt het lastig. Deze medewerker maakt waarschijnlijk flinke overuren, vindt het lastig met collega’s te werken die in zijn of haar ogen minder loyaal zijn en neemt het werk mee naar huis.
Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten
4. Geen nee kunnen zeggen
Assertiviteit tonen binnen het werk en eigen grenzen stellen is een belangrijke voorwaarde om overzicht te bewaren binnen het werk. Maar er zijn genoeg medewerkers die dit niet goed kunnen. Om wat voor een reden ook zeggen ze op alles ja, waardoor hun werklast groter en groter wordt. Zoals al gezegd; hard werken is geen probleem op zich, maar verlies je overzicht en controle binnen je werk, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.
5. Spanningen op het werk of thuis
Spanningen op het werk of spanningen in de privésfeer, alle spanningen hebben invloed op het werk. Wat er thuis gebeurt neem je mee naar het werk en wat er op werk gebeurt neem je mee naar huis. Hierdoor vind je medewerker nergens meer rust en de spanningen worden op een gegeven moment teveel.
6. Onduidelijkheid over de toekomst
Een reorganisatie, een nieuwe functie, een slechte beoordeling, afgewezen op een interne functie of privézaken die invloed hebben op de toekomst. Het zijn allemaal aspecten die voor onduidelijkheid en onzekerheid zorgen.
7. Blijven doorwerken
Even niet zo lekker in je vel? Teveel op je bordje? Een griepje onder leden? Medewerkers die ondanks alles blijven doorwerken, krijgen dit op een gegevens moment terug. Een mens en het lichaam kan veel aan, maar heeft ook rust nodig en ruimte om bij te tanken.
8. Sociaal onzeker zijn
Doe je het wel goed genoeg? Wat vinden je collega’s van je? Hoe kom je over op de leidinggevende? Waarom gaat iedereen altijd op andere tijden lunchen? Sociale onzekerheid brengt veel spanning met zich mee en heeft veel invloed op hoe iemand zich voelt op het werk, maar ook op hoe hij of zij het werk uitvoert. Deze onzekerheid vreet namelijk energie.
10. Moeite met tijd en plannen
Veel taken en veel tijd, totdat er ineens niet meer zoveel tijd is. Het overkomt de beste, tegen een deadline aanlopen of toch niet zo goed gepland als je van te voren had gedacht. Maar gebeurt dit structureel, dan loop je op een gegeven moment over. Dan kan het voorkomen dat het werken helemaal niet meer.
Burn-out te voorkomen?
Je ziet dat er vele mogelijke ingrediënten zijn die van invloed zijn op het al dan niet krijgen van PSA-gerelateerde klachten of zelfs een burn-out. Óf iemand uit gaat vallen blijft lastig te voorspellen, maar je kunt er ook als werkgever wel van alles aan doen. Het belangrijkste is om elke medewerker op bovenstaande punten in de gaten te houden en op tijd het gesprek aan te gaan.
Leidinggevende hebben hierin een grote rol, omdat zij elke dag met hun medewerkers werken. Wees niet bang om hen hierin te begeleiden, zodat zij deze oorzaken leren herkennen. Soms is het ook een goed idee om een medewerker met een extern persoon, zoals bijvoorbeeld de bedrijfsarts, te laten praten in vertrouwen. Zo’n gesprek kan de druk eraf halen voor de medewerker en de bedrijfsarts kan advies geven over de situatie.
Ben je nog op zoek naar een goede samenwerkingspartner om je hierin te begeleiden? Bij HR Navigator geven we al jaren onafhankelijk advies op basis van je eigen wensen en behoeften. Laat ons weten waar jij naar op zoek bent en wij maken een selectie van drie aanbieders voor je.