RIE verplichting

Slechts 34% van de bedrijven heeft RI&E op orde

26 april 2023
RIE

Op 28 april is de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Met de Werelddag wil de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten op internationaal niveau onder de aandacht brengen. Ook voor Nederland is deze aandacht nog altijd hard nodig. Uit onderzoek van HR Navigator onder 2000 bedrijven – variërend van groot tot klein – blijkt dat momenteel maar 34% hun RI&E op orde heeft. En dat is zorgwekkend. 

Veiligheid op het werk

Werkgevers zijn wettelijk verplicht een Risico-inventarisatie & Evaluatie – oftewel een RI&E – op orde te hebben. Daar moet ook een Plan van Aanpak bij zitten. Werkgevers die geen actuele RI&E hebben lopen het risico op een boete en zijn niet of nauwelijks verzekerd bij een bedrijfsongeval. Toch blijkt uit onderzoek van HR Navigator dat slechts 34% van de werkgevers hun RI&E op orde heeft.

Vooral het MKB onderschat de risico’s. Directeur Marco de Zeeuw: “Ze vinden een RI&E vaak maar een verplicht nummer en ‘iets dat ze óók nog moeten doen.’ “Ik heb maar een kleine buurtkroeg,” zeggen ze dan. “Wat kan er hier nu gebeuren?” Maar dat is natuurlijk onzin. Overal zijn risico’s en als werkgever ben je er verantwoordelijk voor dat je personeel veilig en gezond kan werken. Zo heeft die kroeg te maken met avond- en nachtwerk, schoonmaakmiddelen, met glas (snijwonden), met agressieve bezoekers en wellicht grensoverschrijdend gedrag. Een Risico-inventarisatie is geen overbodige luxe. Met een RIE laat je zien dat je professioneel bent, je zaken op orde hebt en dat je goed voor je mensen zorgt. Daarmee voorkom je de meeste ongelukjes en mocht er onverhoopt toch wat gebeuren dan ben je in elk geval verzekerd.”

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E