Spring naar content

Alles over Medische Keuringen

Voor sommige beroepen is het belangrijk dat de werknemer fit en gezond is. Zo mag een treinmachinist niet kleurenblind zijn en moet je als brandweerman natuurlijk wel een paar trappen op kunnen rennen. Om dat te beoordelen, moet de werknemer vaak een medische keuring ondergaan.

Maar wat is een medische keuring nu precies en is dit eigenlijk verplicht? Op deze pagina vertellen we je alles over medische onderzoeken, ook wel aanstellingskeuringen genoemd.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een medische keuring?

Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van (toekomstige) medewerkers te checken en om na te gaan of zij hun functie kunnen uitvoeren.

De keuring is géén hulpmiddel voor werkgevers zodat ze kunnen kiezen voor de meest gezonde sollicitant. De werkgever moet al van plan zijn de werknemer aan te nemen. De medische keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Voor veel functies geldt dat het onderzoek periodiek, dus bijvoorbeeld jaarlijks opnieuw, wordt uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit lichamelijke of psychische onderzoeken of vragenlijsten.

Is een medisch keuring verplicht?

Voor bepaalde risicovolle beroepen is de medische keuring verplicht. Dit vind je terug in de CAO. Het is voor jou als werkgever verplicht om deze te laten uitvoeren en het is voor de (toekomstige) medewerker verplicht om de keuring te ondergaan.

Een medische keuring is alleen wettelijk toegestaan bij risicovolle beroepen waarbij er gevaar is voor de samenleving. Zo wordt een treinmachinist gecheckt op kleurenblindheid en een piloot op de algehele gezondheid. Voor dit soort beroepen is het dus verplicht een medische keuring uit te voeren en (toekomstige) medewerkers moeten hier ook aan meewerken.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek
De beste medische keuring aanbieders al voor je geselecteerd
Enige onafhankelijke medische keuring vergelijkingssite
Persoonlijk advies van dé arbo experts van Nederland
Meer dan 15.000 klanten
Ontvang snel 3 offertes

De regels bij een medische keuring

Een medische beoordeling is wel aan een aantal regels verbonden:

 • In de vacature staat dat de sollicitant een medische keuring moet ondergaan.
 • De sollicitant mag pas worden gekeurd als je deze ook daadwerkelijk aan wil nemen. De keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure.
 • Je informeert de sollicitant schriftelijk over het doel van het onderzoek. En over de vragen en onderzoeken die onderdeel zijn van dit onderzoek.
 • Een geregistreerde bedrijfsarts voert de keuring uit.
 • De arts mag tijdens de keuring alleen vragen stellen die van belang zijn voor het doel van de keuring.
 • De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige ongeneeslijke ziektes, erfelijke aandoeningen en hiv. Ook mag deze niet vragen of de sollicitant zwanger is.

De arts informeert de sollicitant over de uitslag. Aan de werkgever geeft hij door of de sollicitant geschikt of ongeschikt is bevonden. De arts mag geen medische informatie aan de werkgever doorgeven, behalve als de sollicitant hiervoor toestemming geeft.

Wat is het verschil tussen een PMO en een medische keuring?

Medische keuringen, PMO, Pago.. Er zijn diverse soorten keuringen, maar deze zijn niet allemaal hetzelfde. Met een medische keuring weet je zeker dat (toekomstige) medewerkers gezond genoeg zijn om hun werk te doen.

Gezondheidsonderzoeken zoals de PMO of de PAGO zijn voor de werkgever verplicht om periodiek aan te bieden, omdat je er als werkgever voor moet zorgen dat je medewerkers in de meest veilige en gezonde werkomgeving werken. Een gezondheidsonderzoek geeft je inzichten in risico’s, zodat je hiernaar kan handelen.

Het belangrijkste verschil is dat het voor medewerkers niet verplicht is om deel te nemen aan deze gezondheidsonderzoeken. Bij een medische keuring is deelname wél verplicht.

Wanneer is een medische keuring noodzakelijk?

Een medische keuring is noodzakelijk en verplicht bij beroepen die aan bijzondere medische eisen moeten voldoen. Wanneer je medewerker niet aan deze eisen voldoet vormen ze een risico voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan piloten, machinisten en chauffeurs. De sollicitant of medewerker is verplicht dit onderzoek te ondergaan.

Op grond van de Wet op de medische keuringen mag een sollicitant of medewerker alleen worden gekeurd als aan de functie bijzondere eisen zijn gesteld. Bijvoorbeeld een functie waarbij zwaar lichamelijk werk moet worden verricht, werk met veiligheidsrisico’s of werk met gevaarlijke stoffen. Bij een aanstaande buschauffeur kan bijvoorbeeld in het kader van een aanstellingskeuring gekeken worden of hij niet kleurenblind is en piloten moeten jaarlijks een medische keuring doen.

Waaruit bestaat een medische keuring?

Het verschilt per functie en per bedrijf waar de medische keuring aan voldoet. De bedrijfsarts adviseert aan de hand van de functie en de werkzaamheden over de inhoud van een medische keuring.

Keuringen kunnen gaan over de lichamelijk gesteldheid, maar ook over de psychische gezondheid. De meeste keuringen bestaan uit een vragenlijst, een fysiek onderzoek en een gesprek over de algehele gezondheid.

Welke soorten medische keuringen zijn er?

Er zijn tientallen beroepsgerelateerde medische keuringen. Een aantal veel voorkomende keuringen zijn:

 • Sportmedische-keuring
 • Rijbewijskeuring
 • Aanstellingskeuring
 • Duikmedische-keuring
 • Vliegmedische-keuring
 • Arbo-keuring
 • Keuring groot rijbewijs
 • Medische keuring taxipas
 • Keuring vrachtwagenrijbewijs
 • PAGO
 • PMO

Het ligt aan de CAO en de functie welke medische keuring je moet laten uitvoeren.

Hoe kies je de juiste partner voor een medische keuring?

Veel werkgevers kiezen ervoor om zich bij de uitvoering van de medische keuring te laten ondersteunen door een externe deskundige. Geen slecht idee, want vaak bezit je als werkgever niet over de juiste kennis en de verplichtingen die hierbij horen. Je laten bijstaan door een externe deskundige die hier dagelijks mee bezig is, gaat je veel tijd (en frustratie) schelen.

Maar een geschikte aanbieder voor een medische keuring selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is immers niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikte aanbieder uit meer dan 50 leveranciers?

En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Het laatste dat je wilt is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

HR Navigator hielp al meer dan 15.000 organisaties bij het vinden van een passende dienstverlener. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Hoe het werkt?

Zoek je een eenmalige keuring, bijvoorbeeld voor een groot rijbewijs, dan brengen we je snel in contact met een aanbieder bij jou in de buurt.

Ben je een organisatie en zoek je een partner om al je keuringen onder te brengen? Dan brengen we eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerk offertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.

Gratis, snel en 100% onafhankelijk

Jouw persoonlijke preventie-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd 100% onafhankelijk.

Doordat we nooit in opdracht werken van aanbieders, hebben we een onafhankelijke positie. Hierdoor zetten we jouw wensen altijd centraal en selecteren we alleen de aanbieders die hier volledig op aansluiten.

Gratis inkoopgids: Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze gratis inkoopgids vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze ruim 15.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids

5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

De 10 vragen die je moet stellen om nooit meer een verkeerde arbodienst te kiezen.

Snel inzicht in alle mogelijkheden voor je arbobeleid

Alle leveranciers

Human Total Care

Human Total Care is een onderneming die vanuit verscheidende merken werkt aan de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland. ...

Active Health Group

Gezonde mensen in gezonde organisaties ‘Gezondheid is een waarde’, dat is de visie van waaruit wij als Active ...

Riepair

Riepair ondersteunt organisaties door de wettelijke verplichte RIE en het daaruit volgende plan van aanpak in te zetten ...

JA-Groep Arbo en Verzuim

JA-Groep is duidelijk te onderscheiden van andere arbodiensten. Onze werkwijze is persoonlijk en afgestemd op het MKB. Wij ...

Rowiq Advies

ROWIQ Advies helpt organisaties met het beantwoorden van kwaliteitsvraagstukken. Niet alleen ten aanzien van processen en diensten, maar ...

Meditel

Meditel is specialist op het gebied van preventief medische onderzoeken (PMO's), health check's, wettelijke (beroeps) keuringen en (beroeps) ...

Verhage & Van der Laan

Verhage & van der Laan centrum Arbeid & Gezondheid is een gecertificeerde arbodienstverlener met een hoge mate van ...

VerzuimService Desk

VerzuimService Desk (VSD) is een totaalspeler en samenwerkingspartner voor onze klanten die verspreid zijn over heel Nederland o.g.v. ...

Prosane

Onderzoekscentrum Prosane is een innovatieve en trendsettende dienstverlener op het gebied van online onderzoek. Met het ePMO creëren ...

Veelgestelde vragen

Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van (toekomstige) medewerkers te checken en om na te gaan of zij hun functie kunnen uitvoeren. Dit doe je als laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure en als terugkerend aspect voor een huidige medewerker. Dit zijn lichamelijke of psychische onderzoeken of vragenlijsten.

Een medische keuring is alleen wettelijk toegestaan bij risicovolle beroepen waar er gevaar is voor de samenleving. Zo wordt een treinmachinist gecheckt op kleurenblindheid en een piloot op de algehele gezondheid. Voor dit soort beroepen is het verplicht een medische keuring uit te voeren en (toekomstige) medewerkers moeten hier ook aan meewerken.

Voor bepaalde risicovolle beroepen is de medische keuring verplicht, dit vindt je terug in de CAO. Het is voor jou als werkgever verplicht om deze te laten uitvoeren en het is voor de (toekomstige) medewerker verplicht om de keuring te ondergaan.

Een medische keuring is alleen wettelijk toegestaan bij risicovolle beroepen waar er gevaar is voor de samenleving. Zo wordt een treinmachinist gecheckt op kleurenblindheid en een piloot op de algehele gezondheid. Voor dit soort beroepen is het verplicht een medische keuring uit te voeren en (toekomstige) medewerkers moeten hier ook aan meewerken.

Een medische keuring is noodzakelijk en verplicht bij beroepen die aan bijzondere medische eisen moeten voldoen. Wanneer je medewerker niet aan deze eisen voldoet vormen ze een risico voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan piloten, machinisten en chauffeurs. De sollicitant of medewerker is verplicht de keuring te ondergaan.

Op grond van de Wet op de medische keuringen mag een sollicitant of medewerker alleen worden gekeurd als aan de functie bijzondere eisen zijn gesteld. Bijvoorbeeld een functie waarbij zwaar lichamelijk werk moet worden verricht, werk met veiligheidsrisico’s of werk met gevaarlijke stoffen. Bij een aanstaande buschauffeur kan bijvoorbeeld in het kader van een aanstellingskeuring gekeken worden of hij niet kleurenblind is en piloten moeten jaarlijks een medische keuring doen.

Keuringen kunnen gaan over de lichamelijk gesteldheid, maar ook over de psychische gezondheid. De meeste keuringen bestaan uit een vragenlijst, een fysiek onderzoek en een gesprek over de algehele gezondheid.

De locatie van de medische keuring hangt af van de arbodienst en de bedrijfsarts die de keuring uitvoert. Sommige arbodiensten bieden keuringslocaties door het hele land aan. Er zijn zelfs arbodiensten die een keuring op locatie uit kunnen voeren

Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van toekomstige en huidige medewerkers te checken en om na te gaan of zij hun functie kunnen uitvoeren. Bij toekomstige medewerkers mag je de keuring alleen aanbieden wanneer je besluit om ze aan te nemen, als laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure. Voor huidige medewerkers kan dit een terugkerende keuring zijn, bijvoorbeeld elk jaar.

Een medische keuring is alleen wettelijk toegestaan bij risicovolle beroepen waar er gevaar is voor de samenleving. Zo wordt een treinmachinist gecheckt op kleurenblindheid en een piloot op de algehele gezondheid. Voor dit soort beroepen is het verplicht een medische keuring uit te voeren en (toekomstige) medewerkers moeten hier ook aan meewerken.

Er zijn tientallen beroepsgerelateerde medische keuringen. Een aantal veel voorkomende keuringen zijn:

 • Sportmedische-keuring
 • Rijbewijskeuring
 • Aanstellingskeuring
 • Duikmedische-keuring
 • Vliegmedische-keuring
 • Arbo-keuring
 • Keuring groot rijbewijs
 • Medische keuring taxipas
 • Keuring vrachtwagenrijbewijs
 • PAGO
 • PMO

Het ligt aan de CAO en de functie welke medische keuring je moet laten uitvoeren.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids