Spring naar content
mirco.6

De beste medische keuring voor je organisatie?

✓ Vergelijk gratis 25 medische keuring aanbieders

✓ Persoonlijk advies van dé medische keuring experts van Nederland

✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ Snel 3 offertes van de beste medische keuring aanbieders

Gratis en 100% onafhankelijk

10x sneller dan zelf doen

15.000+ klanten gingen jou voor

Medische keuring; alles wat je moet weten over Medische Keuringen

Voor sommige beroepen is het belangrijk dat de werknemer fit en gezond is. Zo mag een treinmachinist niet kleurenblind zijn en moet je als brandweerman natuurlijk wel een paar trappen op kunnen rennen. Om dat te beoordelen, moet de werknemer vaak een medische keuring ondergaan.

Maar wat is een medische keuring nu precies en is dit eigenlijk verplicht? Op deze pagina vertellen we je alles over medische onderzoeken, ook wel aanstellingskeuringen genoemd.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is een medische keuring?

  Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van (toekomstige) medewerkers te checken en om na te gaan of zij hun functie kunnen uitvoeren.

  De keuring is géén hulpmiddel voor werkgevers zodat ze kunnen kiezen voor de meest gezonde sollicitant. De werkgever moet al van plan zijn de werknemer aan te nemen. De medische keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure. 

  Voor veel functies geldt dat het onderzoek periodiek, dus bijvoorbeeld jaarlijks opnieuw, wordt uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit lichamelijke of psychische onderzoeken of vragenlijsten.

  60 powertips die elke HR-professional moet kennen

  In onze dagelijkse powertip delen we de belangrijkste tips en eye-openers over Arbo, Verzuim en HR die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

  tips arbo verzuim en HR

  Jouw dagelijkse powertip

   Leer wat elke professional moet weten over HR & Arbo

   Voorkom dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt

   Alle checklisten voor je arbo- en verzuimbeleid

   De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je verzuimbeleid

  HRM-tertainment

  Kan jouw HR wel een beetje peper gebruiken?
  Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

  Peper

  "Ik moet het je nageven … je bent een taalvirtuoos!"

  "Ademloos gelezen. Briljant."

  Waarom een PMO?

  Is een medisch keuring verplicht?

  Voor bepaalde risicovolle beroepen is de medische keuring verplicht. Dit vind je terug in de CAO. Het is voor jou als werkgever verplicht om deze te laten uitvoeren en het is voor de (toekomstige) medewerker verplicht om de keuring te ondergaan.

  Een medische keuring is alleen wettelijk toegestaan bij risicovolle beroepen waarbij er gevaar is voor de samenleving. Zo wordt een treinmachinist gecheckt op kleurenblindheid en een piloot op de algehele gezondheid. Voor dit soort beroepen is het dus verplicht een medische keuring uit te voeren en (toekomstige) medewerkers moeten hier ook aan meewerken.

  De regels bij een medische keuring

  Een medische beoordeling is wel aan een aantal regels verbonden:

  • In de vacature staat dat de sollicitant een medische keuring moet ondergaan.
  • De sollicitant mag pas worden gekeurd als je deze ook daadwerkelijk aan wil nemen. De keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure.
  • Je informeert de sollicitant schriftelijk over het doel van het onderzoek. En over de vragen en onderzoeken die onderdeel zijn van dit onderzoek.
  • Een geregistreerde bedrijfsarts voert de keuring uit.
  • De arts mag tijdens de keuring alleen vragen stellen die van belang zijn voor het doel van de keuring.
  • De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige ongeneeslijke ziektes, erfelijke aandoeningen en hiv. Ook mag deze niet vragen of de sollicitant zwanger is.

  De arts informeert de sollicitant over de uitslag. Aan de werkgever geeft hij door of de sollicitant geschikt of ongeschikt is bevonden. De arts mag geen medische informatie aan de werkgever doorgeven, behalve als de sollicitant hiervoor toestemming geeft.

  Wat is het verschil tussen een PMO en een medische keuring?

  Medische keuringen, PMO, PAGO... Er zijn diverse soorten keuringen, maar deze zijn niet allemaal hetzelfde. Met een medische keuring weet je zeker dat (toekomstige) medewerkers gezond genoeg zijn om hun werk te doen.

  Gezondheidsonderzoeken zoals de PMO of de PAGO zijn voor de werkgever verplicht om periodiek aan te bieden, omdat je er als werkgever voor moet zorgen dat je medewerkers in de meest veilige en gezonde werkomgeving werken. Een gezondheidsonderzoek geeft je inzichten in risico’s, zodat je hiernaar kan handelen.

  Het belangrijkste verschil is dat het voor medewerkers niet verplicht is om deel te nemen aan deze gezondheidsonderzoeken. Bij een medische keuring is deelname wél verplicht.

  Wanneer is een medische keuring noodzakelijk?

  Een medische keuring is noodzakelijk en verplicht bij beroepen die aan bijzondere medische eisen moeten voldoen. Wanneer je medewerker niet aan deze eisen voldoet vormen ze een risico voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan piloten, machinisten en chauffeurs. De sollicitant of medewerker is verplicht dit onderzoek te ondergaan.

  Op grond van de Wet op de medische keuringen mag een sollicitant of medewerker alleen worden gekeurd als aan de functie bijzondere eisen zijn gesteld. Bijvoorbeeld een functie waarbij zwaar lichamelijk werk moet worden verricht, werk met veiligheidsrisico’s of werk met gevaarlijke stoffen. Bij een aanstaande buschauffeur kan bijvoorbeeld in het kader van een aanstellingskeuring gekeken worden of hij niet kleurenblind is en piloten moeten jaarlijks een medische keuring doen.

  Waaruit bestaat een medische keuring?

  Het verschilt per functie en per bedrijf waar de medische keuring aan voldoet. De bedrijfsarts adviseert aan de hand van de functie en de werkzaamheden over de inhoud van een medische keuring.

  Keuringen kunnen gaan over de lichamelijk gesteldheid, maar ook over de psychische gezondheid. De meeste keuringen bestaan uit een vragenlijst, een fysiek onderzoek en een gesprek over de algehele gezondheid.

  Welke soorten medische keuringen zijn er?

  Er zijn tientallen beroepsgerelateerde medische keuringen. Een aantal veel voorkomende keuringen zijn:

  • Sportmedische-keuring
  • Rijbewijskeuring
  • Aanstellingskeuring
  • Duikmedische-keuring
  • Vliegmedische-keuring
  • Arbo-keuring
  • Keuring groot rijbewijs
  • Medische keuring taxipas
  • Keuring vrachtwagenrijbewijs
  • PAGO
  • PMO

  Het ligt aan de CAO en de functie welke medische keuring je moet laten uitvoeren.

  Klanten over HR Navigator

  Ik zou ze zo weer inschakelen

  “Tijdens een meeting googlede ik even snel op ‘nieuwe arbodienst’ en HR Navigator stond vrijwel bovenaan. Handig, dacht ik, dan gebeurt de voorselectie door een partij die kijk op de zaak heeft. De adviseur van HR Navigator is deskundig, voortvarend en heeft een goed empathisch vermogen voor ons als opdrachtgever. Ik raad elke HR-afdeling die op zoek is naar een arbodienst aan HR Navigator in te schakelen. Dit scheelt uren voorwerk en leidt tot een selectie van kwalitatief goede partijen.”
  Niek Jaarsma, HR business partner Stryker

  Niek Jaarsma
  Lees verder

  De oriënterende gesprekken waren echt een uitkomst

  Door eerst een aantal oriënterende gesprekken te voeren, konden we daarna veel meer focus leggen op waar wij als organisatie naartoe willen en wat voor een arbodienstverlener daar dan bij zou passen.
  Wendy van Reek – projectleider arbodienstverlening Horizon College

  Wendy van reek
  Lees verder

  We zijn nog steeds enthousiast

  “Eerst benaderde ik zelf arbodiensten, maar ik kreeg onvoldoende respons op onze criteria, zoals transparantie of resultaat. Toen kwam HR Navigator in beeld. Ze regelden gesprekken met drie geschikte arbodiensten. Mensen van de OR, de directie, directe collega’s, er zat een hele delegatie van ons klaar. De verschillen waren behoorlijk groot en toch kozen we unaniem voor een kandidaat. We hebben net de eerste evaluatie gehad, en we zijn nog steeds enthousiast.”
  Ed Voshol, Samen Veilig Midden-Nederland

  klantenreview Ed Voshol
  Lees verder

  Binnen een paar weken hadden we offertes liggen van drie aanbieders

  “Eerst vond ik het een beetje verdacht: hoezo kosteloze dienstverlening aan werkgevers? Daar zal wel nog iets aan vastzitten, dacht ik nog. Maar nee dus, het is echt gratis. Binnen een paar weken
  hadden we offertes liggen van drie aanbieders. HR Navigator stuurde per mail nog een rijtje adviezen voor tijdens de gesprekken. Dat was handige informatie. We werken nu met een enthousiaste partij
  die mensen echt motiveert om mee te doen aan de PMO.”
  M. Koomen HSE-specialist

  Myrjam Koomen Syngenta
  Lees verder
  Bob en Marco

  Marco | Bob

  Medische keuring nodig?
  Vind gratis de beste leverancier

  "Het is altijd leuk te horen, dat je iemand echt hebt geholpen bij het vinden van een keuring in de buurt. HR Navigator is niet voor niets al jaren het vertrekpunt bij het vinden van een medische keuring."

  Bob Zeegers - Algemeen directeur

  Waar let je op bij het kiezen van een arbodienst?

  Hoe kies je de juiste partner voor een medische keuring?

  Veel werkgevers kiezen ervoor om zich bij de uitvoering van de medische keuring te laten ondersteunen door een externe deskundige. Geen slecht idee, want vaak bezit je als werkgever niet over de juiste kennis en de verplichtingen die hierbij horen. Je laten bijstaan door een externe deskundige die hier dagelijks mee bezig is, gaat je veel tijd (en frustratie) schelen.

  Maar een geschikte aanbieder voor een medische keuring selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is immers niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikte aanbieder uit meer dan 50 leveranciers?

  En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Het laatste dat je wilt is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

  HR Navigator hielp al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een passende dienstverlener. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

  Hoe werkt HR Navigator?

  Vind makkelijk en snel een medische keuring aanbieder die bij jou past

  Stap 1

  Stap 1

  Preventie criteria

    ✓ Vul de vragenlijst in

  ✓ Vergelijk 50 criteria

   ✓ Persoonlijk advies

  Stap2-BG

  Stap 2

  Medische keuring top 3

  ✓ Selectie 3 beste aanbieders

  ✓ Keuze uit 250 leveranciers

  ✓ Onafhankelijk

  Stap3-BG

  Stap 3

  Adviesrapport en offertes

  ✓ Adviesrapport

  ✓ Uitgebreide vergelijking

  ✓ 3 Maatwerk offertes

  Stap4-BG

  Stap 4

  Kies de beste aanbieder

  ✓ Gesprekken met top 3

  ✓ Contract onderhandeling

  ✓ Maak je keuze

  Hoe het werkt?

  Zoek je een eenmalige keuring, bijvoorbeeld voor een groot rijbewijs, dan brengen we je snel in contact met een aanbieder bij jou in de buurt.

  Ben je een organisatie en zoek je een partner om al je keuringen onder te brengen? Dan brengen we eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

  Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerk offertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.

  Gratis, snel en onafhankelijk

  Jouw persoonlijke preventie-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd 100% onafhankelijk.

  Doordat we nooit in opdracht werken van aanbieders, hebben we een onafhankelijke positie. Hierdoor zetten we jouw wensen altijd centraal en selecteren we alleen de PAGO aanbieders die hier volledig op aansluiten.

  Veelgestelde vragen

  De locatie van de medische keuring hangt af van de arbodienst en de bedrijfsarts die de keuring uitvoert. Sommige arbodiensten bieden keuringslocaties door het hele land aan. Er zijn zelfs arbodiensten die een keuring op locatie uit kunnen voeren.

  Hoe werkt HR Navigator?

  Werkwijze HR Navigator

  Elke dag de beste tips via social media

  We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

  Onze succesgarantie

  HR Navigator is al 10 jaar de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

  We helpen iedereen. Altijd!

  100% onafhankelijk

  Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland

  10 x sneller dan zelf doen

  Zorgvuldig geselecteerde aanbieders

  Al ruim 10 jaar de grootste HR-vergelijkingssite

  15.000+ organisaties gingen jou voor

  Merve&Mirco

  Direct advies:
  085 - 049 1540

  ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

  Medische keuring vergelijken? Start selectie aanbieders

  Elke week de gratis beste HR-tips?

  Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

  60 powertips die elke HR-professional moet kennen

  Meld je aan voor de dagelijkse powertip

  Powertips

  Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

  Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

  arbodienst inkoopgids