Spring naar content
mirco.6

De beste medische keuring voor je organisatie?

Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van (toekomstige) medewerkers te checken en om na te gaan of zij hun functie kunnen uitvoeren.

Wil je een medische keuring uit laten voeren? Neem dan contact op met je arbodienst

Gratis en 100% onafhankelijk

10x sneller dan zelf doen

15.000+ klanten gingen jou voor

Medische keuring; alles wat je moet weten over Medische Keuringen

Voor sommige beroepen is het belangrijk dat de werknemer fit en gezond is. Zo mag een treinmachinist niet kleurenblind zijn en moet je als brandweerman natuurlijk wel een paar trappen op kunnen rennen. Om dat te beoordelen, moet de werknemer vaak een medische keuring ondergaan.

Maar wat is een medische keuring nu precies en is dit eigenlijk verplicht? Op deze pagina vertellen we je alles over medische onderzoeken, ook wel aanstellingskeuringen genoemd.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wat is een medische keuring?

    Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van (toekomstige) medewerkers te checken en om na te gaan of zij hun functie kunnen uitvoeren.

    De keuring is géén hulpmiddel voor werkgevers zodat ze kunnen kiezen voor de meest gezonde sollicitant. De werkgever moet al van plan zijn de werknemer aan te nemen. De medische keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure. 

    Voor veel functies geldt dat het onderzoek periodiek, dus bijvoorbeeld jaarlijks opnieuw, wordt uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit lichamelijke of psychische onderzoeken of vragenlijsten.

    60 powertips die elke HR-professional moet kennen

    In onze dagelijkse powertip delen we de belangrijkste tips en eye-openers over Arbo, Verzuim en HR die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

    tips arbo verzuim en HR

    Jouw dagelijkse powertip

     Leer wat elke professional moet weten over HR & Arbo

     Voorkom dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt

     Alle checklisten voor je arbo- en verzuimbeleid

     De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je verzuimbeleid

    HRM-tertainment

    Kan jouw HR wel een beetje peper gebruiken?
    Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

    Peper

    "Ik moet het je nageven … je bent een taalvirtuoos!"

    "Ademloos gelezen. Briljant."

    Waarom een PMO?

    Is een medisch keuring verplicht?

    Voor bepaalde risicovolle beroepen is de medische keuring verplicht. Dit vind je terug in de CAO. Het is voor jou als werkgever verplicht om deze te laten uitvoeren en het is voor de (toekomstige) medewerker verplicht om de keuring te ondergaan.

    Een medische keuring is alleen wettelijk toegestaan bij risicovolle beroepen waarbij er gevaar is voor de samenleving. Zo wordt een treinmachinist gecheckt op kleurenblindheid en een piloot op de algehele gezondheid. Voor dit soort beroepen is het dus verplicht een medische keuring uit te voeren en (toekomstige) medewerkers moeten hier ook aan meewerken.

    De regels bij een medische keuring

    Een medische beoordeling is wel aan een aantal regels verbonden:

    • In de vacature staat dat de sollicitant een medische keuring moet ondergaan.
    • De sollicitant mag pas worden gekeurd als je deze ook daadwerkelijk aan wil nemen. De keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure.
    • Je informeert de sollicitant schriftelijk over het doel van het onderzoek. En over de vragen en onderzoeken die onderdeel zijn van dit onderzoek.
    • Een geregistreerde bedrijfsarts voert de keuring uit.
    • De arts mag tijdens de keuring alleen vragen stellen die van belang zijn voor het doel van de keuring.
    • De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige ongeneeslijke ziektes, erfelijke aandoeningen en hiv. Ook mag deze niet vragen of de sollicitant zwanger is.

    De arts informeert de sollicitant over de uitslag. Aan de werkgever geeft hij door of de sollicitant geschikt of ongeschikt is bevonden. De arts mag geen medische informatie aan de werkgever doorgeven, behalve als de sollicitant hiervoor toestemming geeft.

    Wat is het verschil tussen een PMO en een medische keuring?

    Medische keuringen, PMO, PAGO... Er zijn diverse soorten keuringen, maar deze zijn niet allemaal hetzelfde. Met een medische keuring weet je zeker dat (toekomstige) medewerkers gezond genoeg zijn om hun werk te doen.

    Gezondheidsonderzoeken zoals de PMO of de PAGO zijn voor de werkgever verplicht om periodiek aan te bieden, omdat je er als werkgever voor moet zorgen dat je medewerkers in de meest veilige en gezonde werkomgeving werken. Een gezondheidsonderzoek geeft je inzichten in risico’s, zodat je hiernaar kan handelen.

    Het belangrijkste verschil is dat het voor medewerkers niet verplicht is om deel te nemen aan deze gezondheidsonderzoeken. Bij een medische keuring is deelname wél verplicht.

    Wanneer is een medische keuring noodzakelijk?

    Een medische keuring is noodzakelijk en verplicht bij beroepen die aan bijzondere medische eisen moeten voldoen. Wanneer je medewerker niet aan deze eisen voldoet vormen ze een risico voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan piloten, machinisten en chauffeurs. De sollicitant of medewerker is verplicht dit onderzoek te ondergaan.

    Op grond van de Wet op de medische keuringen mag een sollicitant of medewerker alleen worden gekeurd als aan de functie bijzondere eisen zijn gesteld. Bijvoorbeeld een functie waarbij zwaar lichamelijk werk moet worden verricht, werk met veiligheidsrisico’s of werk met gevaarlijke stoffen. Bij een aanstaande buschauffeur kan bijvoorbeeld in het kader van een aanstellingskeuring gekeken worden of hij niet kleurenblind is en piloten moeten jaarlijks een medische keuring doen.

    Waaruit bestaat een medische keuring?

    Het verschilt per functie en per bedrijf waar de medische keuring aan voldoet. De bedrijfsarts adviseert aan de hand van de functie en de werkzaamheden over de inhoud van een medische keuring.

    Keuringen kunnen gaan over de lichamelijk gesteldheid, maar ook over de psychische gezondheid. De meeste keuringen bestaan uit een vragenlijst, een fysiek onderzoek en een gesprek over de algehele gezondheid.

    Welke soorten medische keuringen zijn er?

    Er zijn tientallen beroepsgerelateerde medische keuringen. Een aantal veel voorkomende keuringen zijn:

    • Sportmedische-keuring
    • Rijbewijskeuring
    • Aanstellingskeuring
    • Duikmedische-keuring
    • Vliegmedische-keuring
    • Arbo-keuring
    • Keuring groot rijbewijs
    • Medische keuring taxipas
    • Keuring vrachtwagenrijbewijs
    • PAGO
    • PMO

    Het ligt aan de CAO en de functie welke medische keuring je moet laten uitvoeren.

    Klanten over HR Navigator

    De oriënterende gesprekken waren echt een uitkomst

    Door eerst een aantal oriënterende gesprekken te voeren, konden we daarna veel meer focus leggen op waar wij als organisatie naartoe willen en wat voor een arbodienstverlener daar dan bij zou passen.
    Wendy van Reek – projectleider arbodienstverlening Horizon College

    Wendy van reek
    Lees verder

    Mijn eerste vraag was: ‘Wat is jullie verdienmodel?’

    Een nieuwe arbodienst kies je niet zomaar en niet al te vaak. De vragen gingen over allerlei aspecten en dat stelde mij goed op scherp: denk ik zelf wel aan alles bij de keuze voor een nieuwe arbodienst?
    Het viel me op dat hun dienstverlening gratis is voor opdrachtgevers. Die vraag stelde ik dan ook toen een adviseur van HR Navigator belde nadat hij mijn antwoorden had ontvangen: ‘Wat is jullie verdienmodel?’ Daar kreeg ik een helder antwoord op. Dat een gekozen arbodienst een fee aan HR Navigator betaalt, vind ik logisch klinken.
    Wim Brandes, WVO Zorg

    Wim Brandes WVO zorg
    Lees verder

    We hebben nu een veel bredere kijk op arbo en verzuim

    “Dankzij HR Navigator hebben wij een bredere kijk gekregen op verzuimbegeleiding en arbodienstverlening. We waren gewend alleen met een bedrijfsarts te werken. Met zijn expertise inspireerde de adviseur van HR Navigator ons tot een nieuwe werkwijze. We zetten nu een verzuimconsulent in en alleen als het nodig is, wordt de bedrijfsarts erbij gehaald. Een andere aanpak, waarmee we tot nu toe heel tevreden over zijn.”
    Corine Nieuwschepen, SKVR

    Corine Nieuwschepen
    Lees verder

    We zijn nog steeds enthousiast

    “Eerst benaderde ik zelf arbodiensten, maar ik kreeg onvoldoende respons op onze criteria, zoals transparantie of resultaat. Toen kwam HR Navigator in beeld. Ze regelden gesprekken met drie geschikte arbodiensten. Mensen van de OR, de directie, directe collega’s, er zat een hele delegatie van ons klaar. De verschillen waren behoorlijk groot en toch kozen we unaniem voor een kandidaat. We hebben net de eerste evaluatie gehad, en we zijn nog steeds enthousiast.”
    Ed Voshol, Samen Veilig Midden-Nederland

    klantenreview Ed Voshol
    Lees verder
    Bob en Marco

    Marco | Bob

    Medische keuring nodig?
    Neem contact op met je arbodienst

    "Het is altijd leuk te horen, dat je iemand echt hebt geholpen bij het vinden van een keuring in de buurt. HR Navigator is niet voor niets al jaren het vertrekpunt bij het vinden van een medische keuring."

    Bob Zeegers - Algemeen directeur

    Veelgestelde vragen

    De locatie van de medische keuring hangt af van de arbodienst en de bedrijfsarts die de keuring uitvoert. Sommige arbodiensten bieden keuringslocaties door het hele land aan. Er zijn zelfs arbodiensten die een keuring op locatie uit kunnen voeren.

    Hoe werkt HR Navigator?

    Werkwijze HR Navigator

    Elke dag de beste tips via social media

    We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

    Onze succesgarantie

    HR Navigator is al 10 jaar de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

    We helpen iedereen. Altijd!

    100% onafhankelijk

    Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland

    10 x sneller dan zelf doen

    Zorgvuldig geselecteerde aanbieders

    Al ruim 10 jaar de grootste HR-vergelijkingssite

    15.000+ organisaties gingen jou voor

    Merve&Mirco

    Direct advies:
    085 - 049 1540

    ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

    Medische keuring nodig?
    Neem contact op met je arbodienst

    Elke week de gratis beste HR-tips?

    Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

    60 powertips die elke HR-professional moet kennen

    Meld je aan voor de dagelijkse powertip

    Powertips

    Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

    Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

    arbodienst inkoopgids