Spring naar content

Bore-out; wanneer je je letterlijk ziek verveelt

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > Interventies > PSA > Bore-out; wanneer je je letterlijk ziek verveelt

De term burn-out, die ken je inmiddels wel. Iemand met een burn-out is compleet uitgeput door overbelasting op het werk. Vaak veroorzaakt door een combinatie van werkdruk, persoonlijkheid en omstandigheden en één van de grootste oorzaken van lang verzuim.

Maar wist je dat je je vergelijkbare klachten kunt krijgen van een bore-out? Een bore-out kan ontstaan als mensen te weinig taken hebben, te eenvoudig of eentonig werk doen of werk waarbij geen verdere ontwikkeling mogelijk is. Maar ook als mensen geen voldoening uit hun werk halen. Je kunt je dus letterlijk ziek vervelen.

Een bore-out? Klinkt als een millennial verschijnsel

Iedereen verveelt zich wel eens op het werk, even Facebook checken of je vrienden een appje sturen of er vanavond nog ergens een biertje gedronken gaat worden. Maar wanneer je langere tijd geen plezier aan je werk beleeft, je uitgeput bent, je niet meer goed kunt concentreren en je lusteloos voelt, kan er sprake zijn van een bore-out.

En ja, pas-afgestudeerden zijn hier gevoeliger voor, mogelijk omdat hun eerste baan weinig uitdagend is en niet voldoet aan hun hoge verwachtingen.

Mensen in lagere uitvoerende administratieve banen lopen het grootste risico. Leidinggevenden hebben er het minst last van, net zoals mensen die werken in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Opleidingsniveau en geslacht hebben geen invloed.

Wat kun jij als werkgever doen?

Mensen lopen niet graag te koop met dit verschijnsel. Het klinkt namelijk nogal slap: moe van verveling.

De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out. Je slaapt slecht en bent erg moe, zowel lichamelijk als mentaal, ook als je je weinig hebt ingespannen. Daarnaast hebben mensen met een bore- of burn-out vaak een laag zelfbeeld en weinig zicht op hun eigen kwaliteiten.

Heb je het idee dat een van je medewerkers last heeft van een bore-out? Maak het bespreekbaar. Probeer te achterhalen hoe je samen voor meer uitdaging en plezier in het werk kan zorgen. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt kun je ook je arbodienst inschakelen.

Zelf last van een bore-out?

Zoek de inspiratie op. Volg een cursus of training, binnen je vakgebied – of daarbuiten. Leer nieuwe dingen en bepaal mijlpalen voor jezelf. Dit hoeft niet eens binnen je vakgebied te zijn, je kunt jezelf ook als doel stellen om over een half jaar je motorrijbewijs te hebben. Elke keer wanneer je iets nieuws leert, stimuleert dat je om verder te gaan.

Ook bewegen is een goede remedie tegen een laag zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er simpelweg een gezonder lijf en brein van.

De belangrijkste tip: zet vandaag nog de eerste stap, want je ziek vervelen is voor niemand goed.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids