Wat is een vitaliteitscoach?
Wat is een vitaliteitscoach? Een vitaliteitscoach richt zich op het algehele welzijn van een persoon. Om het concreter te maken, een vitaliteitscoach is een soort van personal trainer als het gaat om energie om te leven en te werken. Deze coach wordt tegenwoordig ook steeds vaker ingezet in door werkgevers om medewerkers, leidinggevenden en managers te begeleiden in een vitaal leven.
Waarom werkgevers het belangrijk vinden dat hun medewerkers vitaal zijn? De letterlijke betekenis of vertaling van vitaliteit is levenskracht. Het zal je niet verbazen dat energie hier een belangrijke rol speelt: de energie om te leven, om te werken en om te zijn wie je bent. Met andere woorden: vitaliteit zorgt voor stralende ogen en de motivatie om je bed uit te komen om met volle energie de dag te beginnen.
Dit is natuurlijk heel interessant voor organisaties. Want werk je met medewerkers die veel energie en motivatie hebben, dan heeft dit natuurlijk een positieve uitwerking op het succes van jouw organisatie. Daarom is het ook niet vreemd dat vitaliteit de laatste tijd zo’n hot item is. Organisaties willen succesvol zijn en blijven. Om dit voor elkaar te krijgen en om dit na te streven, hebben ze vitale medewerkers nodig. Gevolg: organisaties meten de vitaliteit van hun medewerkers vanuit bijvoorbeeld Het Huis van Werkvermogen en huren op basis van de uitkomsten massaal vitaliteitscoaches in.
Invloed op je eigen gezondheid
Volgens meerdere bronnen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, wordt ruim 75 procent van alle welvaartsziekten veroorzaakt door levensstijl. Dit zou betekenen dat mensen voor 75 procent invloed hebben op het voorkomen van welvaartsziekten en het behoud van hun gezondheid.
Nu blijkt deze 75 procent redelijk overschat te zijn volgens het NRC. Zo geeft Johan Mackenbach, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit over dit percentage aan dat uit zijn onderzoek blijkt dat 50 procent van de totale ziektelast vermijdbaar is, omdat die is toe te schrijven aan bekende gedrags- en omgevingsfactoren die in theorie zouden kunnen worden weggenomen. Binnen die 50 procent vallen ook aspecten van de leefstijl, maar die laatste kunnen dus niet verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen.
Toch is dit gegeven interessant, om welk percentage het ook gaat. Want wanneer je zelf invloed hebt op je eigen gezondheid en om gezond te blijven, kunnen ziektes vermeden worden.
Wat doet een vitaliteitscoach
Een vitaliteitscoach richt zich op de vitaliteit van een persoon in de meest brede zin van het woord. Het gaat hierbij niet alleen maar om de fysieke gezondheid en levensstijl, maar juist ook om mentale aspecten. Positief denken, energie en waar kom je je bed voor uit zijn belangrijke pijlers binnen vitaliteit. Een vitaliteitscoach zorgt voor structurele veranderingen in het gedrag van mensen. Het doel is dat zij zich vitaler voelen en meer in balans zijn met zichzelf en met het leven.
Leefstijlcoach
Een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach worden vaak in een zin gezegd, maar ze zijn niet hetzelfde. Een leefstijlcoach richt zich voornamelijk op de fysieke aspecten van iemand. Het gaat hierbij om bewegen, voeding en levensstijl. Problemen als stress, diabetes en overgewicht worden bijvoorbeeld aangepakt. Maar ook mensen die gezonder willen leven, op een andere manier willen eten of meer willen sporten worden bijgestaan door een leefstijlcoach. Het gaat hier vooral om het borgen van veranderingen, zodat iemand zijn levensstijl daadwerkelijk verandert.
Verschil tussen leefstijlcoach en vitaliteitscoach
Ondanks dat er overeenkomsten zijn tussen beide coaches, zijn er ook verschillen. Zo richt de vitaliteitscoach zich meer op een integrale aanpak tussen fysiek en mentaal. Waar de leefstijlcoach richt zich voornamelijk op het fysieke aspect en blijvend een nieuwe leefstijl creëren, richt de vitaliteitscoach zich ook op de emotionele, mentale en zelfs maatschappelijke kant. Een vitaliteitscoach begeleidt, motiveert en enthousiasmeert om zowel lichamelijk en geestelijk vitaal, gezond en fit te voelen.
Wie is een vitaliteitscoach?
Vitaliteitscoaches zijn mensen die het hun vak hebben gemaakt om anderen te begeleiden naar een fysiek, emotioneel en mentaal gezond leven. Ze hebben de overtuiging dat preventief optreden een belangrijk aspect is om gezond te blijven. Ze worden ingehuurd door organisaties en particulieren zelf. Het zijn vaak zelfstandigen, maar ze werken ook wel bij health centres, arbodiensten, re-integratiebedrijven of PMO-aanbieders. Deze vitaliteitscoach heeft een opleiding op HBO-niveau gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in combinatie met vaardigheden om vitaliteitsvragen te begeleiden. Ze leren een integrale visie te hebben of te ontwikkelen op de balans van fysieke en mentale gezondheid.
HRM-tertainment
Voor een beetje peper in je HR
Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.
Wat mag je verwachten van een vitaliteitscoach?
Het werkgebied van een vitaliteitscoach is breed, omdat het fysieke en mentale gezondheid combineert. Het volgende mag je verwachten van zo’n coach:
- Het preventief en proactief aanpakken van vitaliteitsproblemen
- Advies en begeleiding bij lichamelijk, mentale en psychosomatische klachten
- Vitaliteitsmanagement binnen het bedrijfsleven
- Trainingen geven en persoonlijke begeleiding bieden om bijvoorbeeld het ziekteverzuim terug te dringen en de bevlogenheid te vergroten
- Advies om de gemiddelde vitale staat van medewerkers te behouden of te verhogen.
Vitaliteitscoach inhuren
Ben je als organisatie op zoek naar een vitaliteitscoach? Wil je een vitaliteitscoach inhuren om aan de slag te gaan met je medewerkers? Dat kan natuurlijk. Je kunt via je arbodienst vragen of zij iemand in dienst hebben of in hun netwerk kennen. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een zelfstandige vitaliteitscoach.
Zet altijd je wensen en je behoeften op een rij, zodat jij waar je naar op zoek bent. Weet je dit nog niet, bespreek dit dan ook met de coach waar je contact mee hebt. Vraag altijd naar hun ervaring met vergelijkbare organisaties, zodat je zeker weet dat ze je ook kunnen adviseren op basis van hun kennis en ervaring bij andere organisaties.