Thuiswerken tijdens een hittegolf, hoe zit dat eigenlijk

Thuiswerken tijdens een hittegolf, hoe zit dat eigenlijk?

25 juni 2020
Algemeen

Volgens de voorspellingen gaat het weer een hete zomer worden. Moeten we dan maar weer massaal elke dag naar kantoor, of blijven we thuis met de gordijnen potdicht? Thuiswerken tijdens een hittegolf, hoe zit dat eigenlijk?

Werkgevers moeten zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor medewerkers, dat staat in de zorgplicht. Als werkgever moet je je werknemers faciliteren hoe ze veilig en gezond hun werk kunnen doen. Neem hier zelf het initiatief in; vraag je medewerkers hoe het gaat en of ze fysieke of mentale klachten ervaren. Dit is essentieel om klachten om de lange termijn te voorkomen. De werkplek thuis moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. In deze infographic van TNO is al een aantal goede tips te vinden over het juist inrichten van de thuiswerkplek. De thuiswerkplek moet trouwens ook onderdeel zijn van de RIE.

Thuiswerken tijdens een hittegolf

Terug naar de hittegolf. Veel kantoren hebben airco, maar de meeste woonhuizen niet (al gaat de verkoop van airco’s momenteel door het dak). Medewerkers kunnen hun eigen huis zo koel mogelijk houden door ramen, deuren en gordijnen zoveel mogelijk gesloten te houden wanneer de zon schijnt, maar het zal onvermijdelijk toch een keer te warm worden in huis. Moeten alle werkgevers van Nederland dan investeren in airconditioning bij hun medewerkers thuis? Het antwoord daarop is simpel: nee, de werkgever is niet verplicht om te zorgen voor een koele werkplek thuis.

HRM-tertainment

Voor een beetje peper in je HR

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Als werkgever ben je namelijk ook niet verplicht om te zorgen voor airco op kantoor. Er bestaan wel algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht, maar het gaat om een indicatie, niet om wettelijke grenswaarden. Zo is in de zomer de ideale temperatuur tussen de 23 en 26C. Bij temperaturen daarboven behoort men na te denken over maatregelen. Voor licht fysiek tot zwaar lichamelijk inspannend werk gelden andere richtlijnen.

Maar, als goede werkgever zorg je natuurlijk wel voor de best mogelijke werkplek voor je medewerkers. Doe dit door met elkaar in overleg te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld, wanneer het erg warm is in huis, werktijden verplaatsen. ‘s Ochtends bijvoorbeeld eerder beginnen omdat het dan nog lekker koel is in huis. Daarnaast kun je ook nog extra pauzes nemen.

3 tips om het hoofd koel te houden deze zomer

Elke dag is casual friday

Het voordeel van thuiswerken is dat, behalve je eigen huishouden, niemand je aan het werk ziet. Korte broeken, tanktops, teenslippers; niemand die er iets van zegt.

Leg eventueel naast je laptop wel een net bovenkledingstuk aan, voor het geval je een last minute video call hebt. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat je webcam stuk is ;).

Hydrateren

Zorg dat je een kan water in de buurt hebt staan, zodat je genoeg drinkt op een dag. Daardoor blijf je zweten en koel je af.

Zoek een koele werkplek

Klinkt als een open deur, maar we noemen hem toch maar even. Op de begane grond is het waarschijnlijk koeler dan op de zolder. Houd de warmte ook zoveel mogelijk buiten. Dus: zonwering naar beneden, gordijnen dicht en lamellen gesloten.

Beneden last van omgevingsgeluid? Overweeg te investeren in een noise-cancelling koptelefoon. Uit persoonlijke ervaring kunnen we je vertellen dat het werkt ;).