hond op kantoor

Verzuim eenderde lager bij bedrijven met een bedrijfshond

1 april 2019
Preventie

Uit onderzoek onder 1.750 organisaties naar de relatie tussen een bedrijfshond en ziekteverzuim blijkt dat bij bedrijven die een bedrijfshond hebben, het verzuimpercentage 31,7% lager is dan bij organisaties zonder een viervoeter.

Dit blijkt uit onderzoek van HR Navigator, het grootste onafhankelijke HR onderzoeksbureau van Nederland. Ze ondervroegen het afgelopen jaar 1.750 werkgevers over de relatie tussen de aanwezigheid van een hond op de werkvloer en de hoogte van het ziekteverzuim. 12,4% van de ondervraagde bedrijven had een kantoorhond. Wat bleek, bij de bedrijven met een kantoorhond is het verzuimpercentage 1,3% lager, namelijk gemiddeld 2,7%. Fors minder dan het landelijk gemiddeld van 4,1%.

Marco de Zeeuw, eigenaar van HR Navigator: “Opvallend is dat binnen een paar weken nadat een hond op kantoor komt het verzuim drastisch daalt. Als het om een puppie gaat, dan daalt het verzuim zelfs nog sneller. Gaat de hond dood, dan zie je binnen 3 maanden het verzuimpercentage weer stijgen naar het oude niveau.”

Een verklaring hiervoor is dat een viervoeter zorgt voor minder stress en socialere collega’s. Het gezelschap van een bedrijfshond is plezierig. Bovendien kan het dier de gang van zaken op je werk wat relativeren. Heb je een rotdag of zit het allemaal tegen, dan is er altijd die hond die jou toch ‘geweldig’ vindt, die troost en afleiding biedt. En je hebt een goed excuus om even een blokje om te gaan en een frisse neus te halen. Verder is de hond een ijsbreker naar anderen toe. De band tussen medewerkers verbetert vaak en de sfeer op de afdeling wordt gezelliger en levendiger.

Start uitgebreider onderzoek naar honden op de werkvloer

Dat een dier stressverminderend werkt, beaamt Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen. ‘Het kijken naar een hond verzet de gedachten en geeft een prettig gevoel,’ zegt ze. Ze wijst op een grootschalig wetenschappelijk onderzoek uit 2017 naar honden op de werkvloer. Enders: ‘De resultaten waren overwegend positief.’

Conclusie: bedrijven met een bedrijfshond scoren opvallend veel beter op het gebied van ziekteverzuim, werkstress en geluk.

In samenspraak met de Open Universiteit start HR Navigator nu een onderzoek of het knuffelen met de bedrijfshond voor nog lagere verzuimpercentages zorgt. De betreffende bedrijven zijn gevraagd hun medewerkers verplicht dagelijks met de hond te laten knuffelen. De resultaten volgen eind 2019.

Minister overweegt bedrijfshond verplicht te stellen bij de aanpassing van de Arbowet in 2021

Wouter Koolmees, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten deze resultaten ongelofelijk te vinden. ‘We zijn ze nu aan het bestuderen en overwegen om bij de aanpassing van de Arbowet in 2021 een bedrijfshond verplicht te stellen bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers.

We zijn benieuwd naar jouw mening over een hond op kantoor. Bekijk het filmpje en laat het ons weten!