arbeidsconflict

Hoe herken je een sluimerend arbeidsconflict?

2 april 2023
Algemeen

Word jij weleens gek van die ene collega? Niet gek, want je collega’s zie je vaker dan vrienden en familie. Discussies en irritaties op de werkvloer zijn onvermijdelijk en het is zelfs ook gewoon even nodig om de lucht te klaren. Maar het kan ook voorkomen dat een discussie of irritatie onderdeel is van een sluimerend arbeidsconflict, of een aanleiding hiertoe is. Vaak heb je als werkgever, HR of leidinggevende niet in de gaten dat er iets speelt, totdat de bom barst. Hoe herken je nu de signalen vroegtijdig en voorkom je zulke uitbarstingen en sluimerende conflicten?

Er worden meer grappen dan normaal over en weer gemaakt

Een grap op zijn tijd moet absoluut kunnen. Helemaal binnen een team dat elkaar vaak ziet, veel samenwerkt en elkaar goed kent. Maar merk je dat deze grappen hardere vormen aannemen, vaker voorkomen, meer gericht zijn op één medewerker, door één medewerker gemaakt worden of vooral tussen twee of meerdere medewerkers plaatsvinden, dan zou er zo maar meer aan de hand kunnen zijn.

De CC in de mail wordt veel gebruikt

Krijg je ineens meer mails van medewerkers, waarbij je in de (B)CC staat? En zijn dit mails over afspraken die worden gemaakt, of gaat het over afspraken die wel of niet zijn nagekomen? Hiermee wil de zender laten zien dat er meerdere mensen hiervan op de hoogte zijn of hij (of zij) wil zichzelf indekken. Ook dit is een signaal dat er vaak iets meer aan de hand is.

De motivatie van je medewerker(s) is minder

De samenwerking verloopt stroef, er worden meer fouten gemaakt, er wordt minder goed samengewerkt, er wordt niet goed gecommuniceerd. Je medewerker(s) zijn minder gemotiveerd dan voorheen om het werk goed te doen en zich in te zetten. Kom erachter wat de oorzaak hiervan is en maak bespreekbaar wat jij ziet en zet zo zelf de eerste stap naar een gesprek hierover.

Je verzuimcijfer gaat omhoog

Een arbeidsconflict en pesten op de werkvloer zijn oorzaken van verzuim. Merk je binnen je team of je organisatie dat je verzuimcijfer omhoog gaat, dan is een eerste stap om te analyseren of dit om het gehele team gaat of om specifieke personen. Het hoeft niet om een arbeidsconflict of pesten te gaan, maar het is het uitzoeken absoluut waard.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

De werksfeer is veranderd

De werksfeer is anders dan voorheen. Dit hoeft niet om grote veranderingen te gaan, het kan ook om subtiele punten gaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer een wij/ zij houding dan voorheen
  • Bewuste of onbewuste groepsvorming
  • Een persoon is voornamelijk aan het woord
  • Medewerkers laten elkaar niet uitpraten
  • Er wordt minder gelachen

Maak de situatie bespreekbaar

Welke signalen je ook oppikt, maak de situatie bespreekbaar. Misschien is er onderling niks aan de hand, misschien heeft het te maken met werkdruk of iets anders, maar onderzoek het in ieder geval. Dit doe je door het gesprek aan te gaan met de betreffende medewerker(s), zonodig eerst afzonderlijk van elkaar, om een beeld te krijgen van wat er speelt. Je wilt een arbeidsconflict natuurlijk voorkomen.

Merk je dat er inderdaad meer aan de hand is, ook al is het maar een klein dingetje, maak dit dan altijd bespreekbaar met de medewerkers die hierbij betrokken zijn. Voer op een rustige manier het gesprek, vorm geen oordeel, maar laat hen dit met elkaar bespreken en uitpraten. Jij zit erbij als facilitator, neutraal persoon en om ervoor te zorgen dat dit gesprek niet escaleert. En onthoud, een gesprek voeren en elkaar in de ogen kijken is vaak al een groot deel van de oplossing.