Personal branding…. en de 8 valkuilen

15 april 2020
Algemeen

Personal branding alleen voor opscheppers en overdrijvers? Welnee! Jezelf en je vak positioneren, is voor iedereen weggelegd dus ook voor HR professionals. Imago-expert Sascha Bertus noemt het in de masterclass van BG Magazine Plus zelfs een minimale vereiste als je serieus met je vak bezig bent. Maar hoe presenteer je jezelf nu op de juiste manier zonder de plank mis te slaan? Wat zijn de 8 valkuilen waarin je vooral niet moet trappen en wat werkt wel als het gaat om je personal branding?

1. Denken dat het alleen om de inhoud gaat

Denken dat het alleen gaat om waar je goed in bent. Dat het puur en alleen om de inhoud gaat. Dat denken veel professionals als het gaat om hun werk en vakgebied. Maar het oog wil ook wat! Dat het niet gaat om hoe je eruit ziet en hoe je overkomt, is een hele grote misvatting. Een eerste indruk kan je tenslotte maar één keer maken, dus zorg er dan maar meteen voor dat die ijzersterk is. Dus kun je maar beter goed en bewust nadenken over wat je wilt uitstralen en hoe je wilt overkomen op anderen.

2. Je buitenkant té uitgesproken maken

Een statement maken is leuk op een verjaardag of hippe borrel, maar zakelijk gezien? Gezegdes als ‘Met je hoofd boven het maaiveld steken’ en iets met ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ hebben hier ongetwijfeld mee te maken. Gezien onze typische nuchtere Hollandse mentaliteit val je met je uitgesproken kleding ongetwijfeld op, maar meestal niet zoals je zou willen. Hoe gedurfder je kleding, hoe meer mensen er iets van kunnen denken. Hoe meer uitgesproken je buitenkant is, hoe meer risico je loopt dat mensen het raar vinden.

3. Jezelf té goed verpakken

Waar je jezelf te weinig kunt positioneren, kun je jezelf natuurlijk ook té goed verpakken. Door jezelf compleet over the top te profileren, creëer je wellicht die leuke uitstraling, maar je leid ook de aandacht af van waar je goed in bent. En dat wil je natuurlijk ook weer niet! Leuk dat ze na je sollicitatie nog weten dat je die stippeltjesblouse aan had, maar als ze daarbij vooral denken aan hoe je niet uit je woorden kwam, dan heb je je kans verkeken! Herkenning en herinnering is goed, maar wel alleen als het jouw boodschap en inhoud bevestigt.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video’s over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen
✓ Als eerste toegang tot onze workshops

HR-tips

4. Er heeeeel veel bewuste moeite voor doen

Iedere ochtend uren voor de spiegel bivakkeren om na te denken hoe je wilt overkomen op anderen? Da’s nu ook weer niet nodig. Het gaat niet zozeer om jezelf bewust profileren, maar juist om het te laten kloppen met wie je bent. Het moet niet over de buitenkant gaan, maar het moet erom gaan dat de die buitenkant een soort voorbode is van wat je gaat vertellen. Dan maak je letterlijk verbinding met je binnenkant, met jouw inhoud, en als dat klopt met elkaar, dan wordt het ook makkelijker om over die inhoud te praten.

5. Een personal branding creëren die niet past

Wellicht een open deur, maar veel mensen vergeten ‘m… zorg voor iets wat bij je past. Personal branding is – eigenlijk heel simpel – dat er een lampje gaat branden met jouw naam erop bij de juiste mensen en op het juiste moment. Het gaat erom dat jij ervoor zorgt dat mensen jou zien zoals jij gezien wilt worden. Dat ze jou vragen op het moment waarop jij gevraagd wilt worden. Personal branding is niet zorgen dat je opvalt, maar zorgen dat het passend is en op het juiste moment.

6. Jezelf continue profileren en opscheppen

Eenmaal aan het profileren geslagen? Dan is het vooral zaak om niet te overdrijven. Mensen die eenmaal de personal branding hebben ontdekt, slaan vaak een beetje door. Maar jezelf continue onder de aandacht brengen bij mensen? Enorm opscheppen en overdrijven over je prestaties? Daarmee sla je de plank echt mis en bereik je alleen maar het tegenovergestelde mee. Denk je nu echt dat ze eerder met jou in zee gaan als je de hele dag continue opschept over je prestaties en rondloop met een groot bord dat je de beste bent?

7. Niet consistent zijn in je personal branding

Zwalken. De ene dag een galajurk naar hetzelfde gezelschap aantrekken en de volgende dag een spijkerbroek? Ook bij personal branding geen goed idee. Leuk dat je wilt dragen wat je zelf wilt, maar bedenk eens hoe het op anderen overkomt als je de ene dag als een directeur oogt en de andere dag als een conciërge. Dat zorgt voor een heel verwarrend beeld voor mensen. Bovendien straal je er vakmatig mee uit dat je niet goed weet wat je wilt en ook niet zo goed weet wat je met die ander aan moet. Je brengt anderen daarmee alleen maar in verwarring.

8. Teveel afwijken van de norm en verwachtingen

‘Ze nemen me maar zoals ik ben.’ Een stevig statement die politicus Hans Spekman bijvoorbeeld vorm gaf in het consistent dragen van een informele trui in een juist zwaar formele en professionele omgeving. Hij week dus heel erg af van de standaard, de norm die er geldt en van de verwachtingen die mensen hebben. Dat kan een keuze zijn, maar de valkuil waar hij in stapte, is dat het continue ging over die trui en waarom hij die keuze maakte en niet meer over de inhoud. En dan sla je de plank dus flink mis. Terwijl het bij de coltrui van Steve Jobs destijds wel goed uitpakte. Ook hij opereerde in een wereld van pakken en dassen, maar vond zichzelf creatief genoeg om een originele designertrui aan te trekken. Door daar vooraf goed over na te denken, werkte het bij hem dus wél.

Meer weten over de geheimen van personal branding? In de masterclass van BG Magazine Plus gaat imagodeskundige Sascha Bertus dieper in op dit onderwerp.