gekke functienamen

De 8 gekste functienamen op een rij

24 juni 2019
Algemeen

Op Linkedin zie je ze regelmatig voorbij komen: aparte functienamen. Bijvoorbeeld bij een oud-collega, kennis of een via-via contact met een nieuwe baan. Zo ook je oud-collega Milo Hijnen die net aan zijn tweede baan begint: Milo Hijnen heeft een nieuwe positie als Chief Fun Officer. Chief wat? Stond CFO in die goede oude tijd niet voor Chief Finance Officer? En moest je niet eerst heel wat jaren ervaring hebben opgedaan om überhaupt het woord Chief in je functienaam te mogen hebben? 

Nee. Tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig ben je al snel Head of… of Chief… Vooral de start-ups hebben er een handje van om young professionals en zelfs starters te belonen met een functienaam die veel ervaring uitstraalt. Of een functienaam die vooral heel leuk of grappig is, maar waarvan je eigenlijk niet echt weet wat iemand nu precies doet. We zetten een aantal gekke, leuke, grappige en bizarre functienamen voor je op een rij.

Chief fun officer

Ja, dit hebben we niet zelf verzonnen. Chief Fun Officer hebben we ontdekt bij een van onze Linkedin-contacten. Een jongeman met nog geen twee jaar ervaring die zowel Chief Fun Officer als Head of Training is. Deze laatste spreekt wel voor zich denken we, maar Chief Fun Officer? Dan kun je wat ons betreft zo in een zen-sessie met de Head of Happiness en de Employee Experience Manager.

Hot topic binnen de huidige arbeidsmarkt is cultuur, werkgeluk en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. En daar hoort natuurlijk ook een Chief Fun Officer bij. Wie houdt er anders in de gaten of iedereen in de lunchpauze wel op de boot stapt om een rondje grachten te doen? Zonder gekheid, cultuur is een belangrijk en ook groot onderwerp binnen organisaties. Dus de functie zal absoluut nodig zijn. Wie deze functie uitvoert en de bijbehorende functienaam is dan wel weer de vraag.

Chief chatter

Het komt ook vaak voor dat een hele ‘normale’ functie een andere naam krijgt om deze functie wat op te leuken of spannender te maken. Dat zie je ook terug bij deze Chief Chatter, wat wellicht dezelfde functie is als callcenter medewerker of customer care medewerker. Maar het kan ook maar zo gaan om de Social Media Expert of de WebCare-specialist.

Director of first impressions

Het kan hier gaan om een sales functie, binnen- of buitendienst. Het kan ook gaan om een functie als winkelbediende of personal assistant. Toen wij deze functienaam tegenkwamen ging het om een functie als receptionist. Eerste indrukken zijn natuurlijk ook belangrijk en binnen een van deze functies heb je een grote invloed op hoe de eerste indrukken van klanten, partners of bezoekers zijn. Deze functietitel geeft in ieder geval goed weer wat de organisatie belangrijk vindt en van je verwacht.

Chief happiness officer

De eigen beschrijving van deze dame over deze functie: ‘Gelukkige medewerkers zijn uitzonderlijk getalenteerde personen die samen geweldig werk voor elkaar krijgen. Deze personen begrijpen de business, geloven hierin en willen geweldige impact hebben op de resultaten. De roze champagne en de unicorn zijn slechts voor de entertainment.’

Vooral die laatste zin is het ultieme bewijs van het Insta-gehalte die deze job lijkt te hebben. Het gaat ook de millennials echt niet om uiterlijk vertoon of de schone schijn van het geloof in eigen kunnen. De basis van true happiness ligt hier wat ons betreft nog altijd op collegialiteit, medewerkers de juiste coach geven die ze op dat moment nodig hebben, op het uitspreken van waardering en het delen van successen en verliezen. Zo leer je jouw medewerkers om de business te begrijpen en hun eigen impact op de resultaten te laten inzien.

HRM-tertainment

Voor een beetje peper in je HR

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Communicatie-architect

Deze functie heeft niets te maken met het prachtige beroep van architect. Deze functie draait om marketing en communicatie. Hoe ‘ontwerp’ en ‘bouw’ je de communicatiemiddelen op zo’n manier, dat je doelgroep aangehaakt blijft? Juist met de enorme hoeveelheden communicatie en manier van communiceren, ben je ook echt aan het ontwerpen en bouwen. Van hardcopy uitingen zoals folders tot alle online mogelijkheden zoals je website, social media en webcare, Deze communicatie-architect staat ook wel bekend als communicatiemedewerker, communicatieadviseur of marketingmedewerker of -adviseur.

Chef people ops

Nederlands, Engels en een afkorting… duidelijker kan het niet 😉 Een vertaling hiervan is Chief People Operations of Hoofd Mensen Activiteiten. Deze laatste klinkt een beetje gek, vind je niet? En de eerste klinkt weer niet hip genoeg. Vandaar Chef people ops. Maar wat ons betreft kunnen we het beter gewoon weer hebben over een personeelsadviseur, een HR Business Partner of een P&O-medewerker.

Voice data executive

Wow, dit klinkt als een serieuze stap op de carrièreladder. Voice data executive, het klinkt wel goed. Wat je dan moet doen? Je bent bezig met het stemgeluid dat mensen produceren, key processor om deze data te redirecten en uiteraard by far het belangrijkste onderdeel in de onboarding van deze incoming requests. Met andere woorden: je bent een telefonist.

Eindbaas

Heerlijk; eindelijk een functienaam die geen enkele twijfel laat. Je staat als eindbaas zeker helemaal bovenaan in de hiërarchie van de organisatie. De eindbaas is letterlijk de eindbaas, ook wel directeur of CEO genoemd. Waarom een fancy naam geven als je ook gewoon eindbaas kan zeggen? Noem je jezelf eindbaas, dan ben je wel echt een baas.

Waarom deze functienamen?

Je kan je afvragen waarom organisaties ervoor kiezen om deze functienamen te gebruiken of om bestaande functienamen een nieuw uiterlijk te geven. Een van de belangrijkste redenen om dit te doen is om de jongere doelgroep aan te trekken, om medewerkers te motiveren, om hip te zijn en om de minder populaire beroepen toch aantrekkelijk te maken. Zoals we al zeiden, het is vooral een verandering van het uiterlijk, terwijl de functies zelf vaak niet heel anders zijn.

Ken jij nog leuke, gekke of grappige functietitels?