Spring naar content

Worden medewerkers wel gelukkig van autonomie in hun werk?

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > Preventie > Worden medewerkers wel gelukkig van autonomie in hun werk?

Autonomie binnen het werk is al een paar jaar een populair onderwerp bij organisaties. Medewerkers vrijheid geven binnen het werk waarin ze hun eigen verantwoordelijkheden pakken. Het moet medewerkers onder andere meer betrokken maken bij de organisatie. Maar worden medewerkers wel gelukkig van autonomie binnen het werk?

Hoe werkt autonomie precies?

Medewerkers de vrijheid geven om zelf beslissingen te nemen binnen hun werk, zowel binnen de inhoud als binnen het plannen. Hiermee vullen ze het werk in zoals dat goed bij hen past. Door autonomie te creëren binnen het werk, voelen medewerkers zich sneller eigenaar van het werk, wat een goede invloed heeft op hoe ze functioneren. Met autonomie geef je medewerkers behalve deze verantwoordelijkheid, ook het vertrouwen dat ze voldoende kennis en ervaring hebben om de juiste keuzes te maken.

Wat zeggen de cijfers over autonomie?

Uit recent onderzoek van Effectory onder 23.000 medewerkers blijkt dat 52% niet voldoende autonomie ervaart binnen zijn of haar functie. Hier is een groot verschil te zien tussen grote en kleinere organisaties. Bij organisaties vanaf 500 medewerkers voelen 34% van de medewerkers zich autonoom, terwijl bij kleinere organisaties (tot 100 medewerkers) dit percentage op 79% ligt. Deze cijfers geven duidelijk weer dat medewerkers wel behoeften hebben aan autonomie.

Valkuilen van autonomie

Maar autonomie kan ook voor teveel vrijheid zorgen binnen het werk. En dit zorgt ervoor dat medewerkers zich niet gezien voelen en zichzelf hierdoor niet optimaal kunnen ontwikkelen. Terwijl juist deze ontwikkeling, coaching en een goede begeleiding aspecten zijn die medewerkers bindt aan de organisatie. Vooral de jongere generatie is snel uitgekeken binnen een functie en zonder de juiste begeleiding, is de kans groot dat ze nog sneller de organisatie verlaten.

Een andere belangrijke vraag: hoe maak je optimaal gebruik van de krachten van medewerkers, wanneer je niet voldoende inzicht hebt omdat iedereen op zijn of haar eigen manier werkt? Maken medewerkers wel de juiste ontwikkeling vanuit autonomie?

En de derde valkuil is dat autonomie, ook een enorm verantwoordelijkheidsgevoel met zich meebrengt. Men kan wel aangeven hier behoefte aan te hebben en hier gelukkig van te worden, maar het brengt ook een druk met zich mee. Wat de kans op een burnout ook weer vergroot. Autonomie binnen het werk vraagt dus een goede balans van veel aspecten.

Worden medewerkers gelukkig van autonomie?

Het blijkt dat medewerkers die autonomie ervaren vaker bevlogen zijn binnen hun werk, dan medewerkers die geen autonomie ervaren. Het juist toepassen van autonomie, waarbij kaders krijgen, begeleiding, coaching, feedback, gezien worden en waardering krijgen aspecten zijn die absoluut ook nog bij autonomie horen. Vrijheid betekent niet loslaten. Autonomie creëren binnen het werk maakt medewerkers dus alleen gelukkig, wanneer de overige aspecten niet worden vergeten. Zie het als een speeltuin: je wilt lekker kunnen rondrennen en spelen, maar de hekken om de speeltuin geven goed weer tot hoever je kan gaan. Af en toe teruggefloten worden of uitleg krijgen waarom je niet naar buiten mag, is een onderdeel van je groei.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video's over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen op het gebied van HR
✓ Als eerste toegang tot onze workshops. Gratis of met forse korting.

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids