Een arbodienst. Waarom je niet zonder kunt.

Een arbodienst. Waarom je niet zonder kunt.

10 oktober 2017
Bedrijfsarts

Een arbodienst in de arm nemen? Is dat verplicht? Waarom eigenlijk? Dit zullen veel werkgevers zich afvragen. Zeker als het verzuim bij hun bedrijf nihil of verwaarloosbaar is. Maar sinds 1 juli 2017 is het voor werkgevers wettelijk verplicht een zogenaamd Basiscontract Arbodienstverlening af te sluiten met een arbodienst, of je nu zieke werknemers hebt of niet. In dit basiscontract leg je vast hoe de arbodienst je ondersteunt bij jouw arbo- en verzuimbeleid. Een arbodienst is dus niet alleen gewoon verplicht, hij is een onmisbare schakel in de begeleiding van jouw verzuimende medewerkers.

De voordelen van de arbodienst en waarom je niet zonder kunt…

Wat is nu het voordeel van een goed contract met de arbodienst?

  • De arbodienst begeleidt verzuimende werknemers en adviseert werkgever en personeel op het gebied van bedrijfsgezondheid.
  • De arbodienst is jouw partner over de volle breedte van bedrijfsgezondheid: preventie, verzuimbegeleiding én duurzame inzetbaarheid.
  • De arbodienst mag medische vragen stellen waar de werkgever dit niet mag. De arbodienst weet dus wat er écht aan de hand is, stelt het verzuimdossier op, ziet of klachten bijvoorbeeld van fysieke of psychische aard zijn en verwijst de medewerker waar nodig door naar een behandelaar.
  • De arbodienst kent de procedures bij het UWV en weet hoe te handelen als het verzuim langer gaat duren.
  • De arbodienst maakt de probleemanalyse, waardoor je samen met jouw medewerker concreet aan de slag kunt met het Plan van Aanpak  voor de re-integratie.

Het doel van de arbodienst

De arbodienst zet zich in om het verzuim te begeleiden en verzuimende werknemers weer te laten re-integreren. De bedrijfsarts ziet of spreekt jouw medewerker, hij geeft aan of de medewerker arbeidsongeschikt is voor eigen of ander werk. Hij of zij geeft advies aan werknemer en werkgever over de maatregelen om het herstel te bespoedigen en de terugkeer naar werk te bevorderen. De werkgever is geen arts, hij kan en mág dit dus niet zelf doen in verband met de privacy van de werknemer. De arbodienst is er voor werkgever én werknemer. Thuis zitten is voor niemand leuk en kost bovendien een hoop geld. Iedereen is dus gebaat bij een snel herstel en maximale re-integratie.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

En de Arbowet?

Sinds 1 juli 2017 is de Arbowet gewijzigd. Nieuw is het Basiscontract Arbodienstverlening. Hierin leg je alle afspraken met jouw arbodienst vast. De maatwerk- en vangnetregeling zijn niet gewijzigd: Als jouw bedrijf een ondernemingsraad (OR) heeft, dan mag je gebruik maken van de Maatwerkregeling. Heeft jouw organisatie geen OR,  dan blijf je verplicht gebruik te maken van de Vangnetregeling bij een gecertificeerde arbodienst.

Meer informatie?

Arbokiezer heeft de kennis en de expertise in huis om je op weg te helpen. Ben je op zoek naar een arbodienst? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag (en geheel gratis) advies op maat. Meer weten? Arbokiezer