5x handige HR-software voor je HR-beleid
Dat de wereld om ons heen steeds digitaler wordt, zien we allemaal elke dag. We communiceren minder face-to-face met elkaar en voor alles bestaat tegenwoordig wel een app. Het is ook niet voor niets dat Apple schermrestricties als belangrijke update heeft toegevoegd aan de Iphone. Ook binnen de HR wordt er meer gebruikt gemaakt van techniek en HR-software, zoals administratieve ontzorging: in één systeem alle gegevens, weg met de lijstjes en met alle losse tooltjes! Of ondersteuning bij je HR-strategie en je employer branding. We nemen je mee in 5 handige HR-softwaresystemen.
Eigen verantwoordelijkheid met ESS en MSS
ESS staat voor employee self service en MSS staat voor manager self service. Met ESS hebben medewerkers zelf de verantwoordelijkheid om hun gegevens up-to-date te houden binnen het HRM-systeem. Wat kun je de medewerker zoal zelf laten doen?
- Een adreswijziging doorgeven
- Salarisstroken en jaaropgaven inzien
- Het verlofsaldo inzien en verlof aanvragen
- Een declaratie indienen (met fotootje van het bonnetje)
- Het functioneringsgesprek voorbereiden
- Persoonlijke doelen inzien en monitoren
- Opleidingen aanvragen
- 360-graden feedback ontvangen
Bij MSS heeft de leidinggevenden de verantwoordelijkheid over het actueel houden van de gegevens van zijn (of haar) eigen afdeling of team. Hij heeft toegang tot de HR-dossiers van zijn eigen team, om te sturen op voortgang en ontwikkeling. Door deze HR-software MSS vergroot je de betrokkenheid van de leidinggevenden bij de uitvoering van het HR-beleid.
Met zowel ESS en MSS software, geef je medewerkers en leidinggevenden meer eigen regie, meer vertrouwen en een grote verantwoordelijkheid. Je biedt hiermee transparantie en een eenvoudige manier om de administratie op orde te houden. Niet in de laatste plaats scheelt het je als HR ongelofelijk veel tijd.
Onboarding, opleiden en ontwikkelen met E-learnings
E-learnings zijn een belangrijk onderdeel van opleiden en ontwikkelen. Denk hierbij aan verplichte veiligheidstrainingen bij de onboarding van nieuwe medewerkers of een compliance training voor alle medewerkers. Dit zijn nog vrij eenvoudige e-learnings, maar ook voor het vergroten van het zelfbewustzijn of het in gang zetten van de beoogde cultuurverandering wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van deze HR-software. Online leren is een effectieve, toegankelijke en goedkope optie om medewerkers op te leiden en te trainen. Ook de monitoring wie hebben deelgenomen, of de medewerker geslaagd is en wanneer het certificaat weer verlengd moet worden is hierdoor een fluitje van een cent.
Verzuimmanagement
Werk je met medewerkers, dan heb je altijd te maken met verzuim. Zowel kort- als langdurig verzuim moet (wettelijk gezien) goed opgepakt worden. Verzuimsoftware helpt hierbij. Dit biedt je een plek biedt om verzuim privacyproof te registreren, te volgen en te managen. Ziek- en betermeldingen doe je hier, maar ook wanneer je met langdurig verzuim te maken hebt, biedt verzuimsoftware goede ondersteuning. Deze software is een zeer geavanceerde workflowmanager van alle stappen die je mag c.q moet nemen voor de Wet Verbetering Poortwachter en het UWV. Je krijgt signalen wanneer je wat moet doen om het herstel te bevorderen. Uiteraard krijg je periodiek ook mooie rapportages met je verzuimcijfers.
Competentie- en talentmanagement
Competentie- en talentmanagement is een belangrijk onderdeel van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Want weet je welke competenties en talenten je in huis hebt? En nog belangrijker: weet je welke je in de toekomst nodig hebt om succesvol te blijven? Hier kan, nee, hier moet je nu al op inspelen.
Welke competenties en talenten heb je al in huis? Wat is het natuurlijke verloop? Welke nog niet en moet je gaan werven? Met competentie- en talentmanagement houd je deze gegevens bij in een HR-software-systeem. Met deze informatie weet je wat je te doen staat. In je interne talentontwikkeling maar ook in je werving en selectie stuur je actief op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van de juiste competenties en talenten binnen je organisatie.
Elke week gratis de beste HR-tips?
Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:
✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video’s over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen
✓ Als eerste toegang tot onze workshops
Feedbacksysteem
Feedback geven gebeurt nog veel op de ouderwetse manier: één keer per jaar een beoordelingsgesprek en één keer per jaar een functioneringsgesprek. Deze vorm van feedback geven is best ouderwets, want het beeld dat de leidinggevende van de medewerker heeft is eenzijdig. Wat vind de medewerker van zijn eigen ontwikkeling? Wat vinden collega’s? Hoe ervaren klanten of opdrachtgevers de samenwerking? Een feedbacksysteem of een feedbacksoftware zorgt ervoor dat gedurende het jaar van meerdere kanten feedback wordt verzameld. De medewerker krijgt deze feedback ook op meerdere momenten per jaar of soms continu terug, opdat hij zichzelf kan blijven ontwikkelen.
Is er nog andere handige HR-software?
Natuurlijk zijn de vijf bovengenoemde functionaliteiten van HR-software niet het enige dat HR-Software je kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan beoordelingssystemen, declaratiesystemen, HR-analytics software, personeelssystemen, personeelsdossiers, planningssoftware, tijdregistratie software, salarisadministratie en wervings- en selectiesoftware. Zoals we al zeiden, we leven steeds meer in een digitale een technische-softwarewereld. Van welke software maak jij gebruik om je HR-beleid te ondersteunen?