Wat te doen bij vakantiestress?

De grenzen tussen werk en privé vervagen steeds verder. Met de nodige knelpunten en uitdagingen tot gevolg. Vakantiestress is er één van. Hoe daarmee om te gaan?

Het is niet erg dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Een groeiende groep Nederlanders neemt graag werk mee op vakantie. Deze werknemers vinden hun werk leuk en kunnen het goed combineren met hun privéleven. Maar een vooralsnog grotere groep werknemers heeft moeite om werk en privé te combineren. En dat leidt tot stress, voornamelijk in de vakantieperiode.

Knelpunt: bereikbaarheid
Veel werknemers krijgen een mobiele telefoon of smartphone van hun werkgever. Maar wat te doen wanneer hij ’s avonds een e-mailbericht binnenkrijgt? Moet het bericht nog dezelfde avond beantwoord worden, kan het wachten tot de volgende dag of langer? En verwacht de werkgever dat de werknemer ook tijdens de vakantie bereikbaar is voor werk?

Oplossing: maak afspraken
De oplossing is om op teamniveau afspraken over bereikbaarheid te maken. De meeste bedrijven hebben zulke afspraken niet. Hierdoor weet de werknemer hoe snel hij terug moet bellen naar aanleiding van een voicemailbericht, of hij iemand die belt – maar geen voicemailbericht inspreektterug moet bellen of niet, en hoe snel hij een e-mailbericht moet beantwoorden. Dergelijke afspraken kunnen ook worden afgestemd met klanten.

Oplossing: houdt rekening met de persoonlijkheid van de werknemer
Ieder mens gaat anders met stress om. Iedere werknemer heeft zijn eigen copingstijl, hanteert stress op zijn eigen manier. Houd daar rekening mee. Een werknemer die goed met stress kan omgaan, vraag je of je hem in de vakantie mag bellen. Degene van wie je weet dat hij wel ‘ja’ zal zeggen, maar enorm gestrest van je verzoek raakt, vraag je dat niet.

Knelpunt: loslaten
De werknemer die het moeilijk vindt de grens tussen werk en privé te bewaken, vindt het vaak moeilijk om los te laten. Dat hangt samen met persoonlijke eigenschappen. Perfectionisme en stress gaan hand in hand.

Oplossing: moment voor reflectie
Zorgen bespreekbaar maken, helpt een deel van de vakantiestress weg te nemen. Collega’s kunnen bij zo’n moment van reflectie bovendien aangeven dat ze tijd hebben om werk over te nemen.

Oplossing: niet overdragen
Vakantie moet ontspanning brengen, geen stress. De overdracht is echter een typisch stressmoment voor de werknemer die niet los kan laten. Maar hij hoeft helemaal niet over te dragen als hij korter op vakantie gaat. In plaats van vier weken achter elkaar op vakantie te gaan, kan hij ook een paar keer per jaar een kortere tijd vrij nemen. Dan is overdracht in de meeste gevallen niet nodig.

Oplossing: opdrachten plannen
Werknemers die wel langere tijd achtereen op vakantie willen, doen er verstandig aan daar in hun planning rekening mee te houden. In de periode voordat de werknemer op vakantie gaat kan een collega, die minder stress ervaart, de nieuwe opdrachten oppakken die tijdens de vakantie doorlopen.

De rol van de manager
Nieuwe communicatiemiddelen en Het Nieuwe Werken vragen om meer op één op één afspraken tussen managers en werknemers. Dat is niet een nieuwe werkwijze, maar in de praktijk wel lastig uitvoerbaar.

Daarom beginnen veel managers en werknemers er niet aan. Ik vergelijk het wel eens met een skippybal en een stoel. Een stoel heeft een rugleuning en armleuningen die de werknemer ondersteunen. De nieuwe werknemer zit echter op een skippybal zonder rug- en armleuning, waardoor hij voortdurend de balans moet zoeken. De rol van de manager is ondersteuning te bieden aan de werknemer die het nodig heeft. En om stress bespreekbaar te maken. Want werknemers die het uitspreken, ervaren meteen al minder stress. Zodat ze hun vakantie kunnen gebruiken, zoals hij bedoeld is: om te ontspannen!

Deel dit artikel