Voorkomen van verzuim door stress
Burn-out en overspannen, Psychisch verzuim, Psychosociale arbeidsbelasting, Verzuim, Werkdruk en werkstress, Ziekteverzuim, Artikel, corona, vrouw en werk, werk-privébalans

Ieder jaar hebben meer mensen te maken met burn-out klachten die het gevolg zijn van stress. Dit jaar naar verwachting meer dan ooit door Covid-19.
Dit heeft veel negatieve impact op het persoonlijke en professionele leven van werknemers en hun directe omgeving, en zorgt voor hoge kosten voor werkgevers.
Om verzuim door stress te voorkomen moeten werkgevers en werknemers in actie komen. Maar hoe doe je dit?
Op basis van gesprekken met experts, een onderzoek onder werknemers die hebben verzuimd door stress én dankzij de ervaringen van verschillende voorlopers, komen drie belangrijke stappen duidelijk naar voren:
Stap 1 – Preventieve aanpak loont
De eerste stap voor werkgevers is tijdig weten wat er speelt bij je werknemers. Uit nieuw onderzoek onder vrouwen die hebben verzuimd door stress, blijkt dat ze vaak het gevoel hebben dat ze er zelf voor moeten zorgen niet overspannen te raken.
Als ze klachten ervaren, melden ze zich niet altijd ziek. Ze nemen dan bijvoorbeeld liever eerst vakantiedagen op.
Door als werkgever en als leidinggevende vinger aan de pols te houden bij werknemers en met hen in gesprek te blijven, kunnen veel kosten bespaard worden. Een verzuimdag kost namelijk gemiddeld 250 euro.
Breng op reguliere basis in kaart te hoe het met je medewerkers gaat. Er zijn goede vragenlijsten die je hiervoor kunt gebruiken.
Daarnaast kun je op bepaalde momenten het onderwerp stress bespreken, bijvoorbeeld in bila’s of bij maandelijkse teambijeenkomsten. Het garanderen van een veilige bedrijfscultuur is hierbij een belangrijke voorwaarde. Werknemers zullen zich niet uitspreken als ze bang zijn voor consequenties.
Babette Alberda is Coördinator duurzame inzetbaarheid bij Philadelphia Zorg en Vitality Manager 2019. Ze legt uit dat de rol van leidinggevende hierbij van groot belang is:
“Omdat we een grote organisatie zijn, verdeeld in een heleboel clusters en regio’s, is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Daarom hebben we veel ruggespraak met leidinggevenden, die we helpen met en begeleiden bij het voorkomen van verzuim. Vitaliteit en werkplezier zijn nadrukkelijk een teamverantwoordelijkheid. Leidinggevenden hebben een andere rol gekregen. Ze zijn meer faciliterend en ondersteunend dan dat ze zeggen hoe iedereen het moet doen.”
Stap 2 – Kies voor de menselijke maat
In acht van de tien gevallen heeft verzuim door stress een duidelijke oorzaak. In plaats van in actie komen als verzuim zich voordoet, kun je je als werkgever dus ook richten op de oorzaak. Realiseer je hierbij dat jouw werknemers ook een privéleven hebben dat stress kan veroorzaken.
Houd hier actief rekening mee, want naast de toenemende werkdruk blijkt de combinatie van werk en zorg de belangrijkste reden voor burn-out klachten.
Experts raden aan om de bron van stress weg te nemen. Vergelijk het met werken met gevaarlijke stoffen: dan is het voor werkgevers heel logisch om te kijken of je die stof kunt vervangen. Bij werkstress zou dat ook zo moeten gaan.
Monique Bosbaan is HR consultant bij ABN AMRO, ze houdt in haar werk rekening met de verschillende levensfasen waarin werknemers zich bevinden:
“Bij ons speelt stress vaak bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Dat is ook niet de makkelijkste levensfase: vaak hebben ze puberkinderen, te maken met mantelzorg, de overgang. Niet iedereen denkt er hetzelfde over, maar ik vind dat je hierin best onderscheid mag maken, tussen man en vrouw bijvoorbeeld. Waarom niet? Ik kreeg een tijdje geleden ook kritiek toen we iets organiseerden voor jonge moeders: waarom niet ook voor jonge vaders? Er is nou eenmaal verschil in wat we ervaren en hoe we daarmee omgaan. Dat verschil ontkennen maakt het probleem alleen maar groter. Voor jonge vaders bieden we weer andere oplossingen, zo betalen we het partnerverlof van zes weken voor 100 procent.”
Stap 3 – Ga voor passende oplossingen
Realiseer je dat er niet een one size fits all oplossing bestaat voor het voorkomen van verzuim door stress. Wat bij de één ongezonde stress veroorzaakt, kan bij een ander juist een gezonde motivator zijn.
Het is daarom van belang dat je op zoek gaat naar passende oplossingen die de oorzaken van ongezonde stress bij werknemers wegnemen.
Miranda van Nijhuis is adviseur duurzame inzetbaarheid bij Aegon. Ze staat aan de wieg van een nieuw vitaliteitsprogramma:
“We zijn een jaar geleden begonnen met een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid. Voorheen deden we meer aan symptoombestrijding. Neem bijvoorbeeld het idee om yogaklasjes aan te bieden. Dat is natuurlijk een goed initiatief, maar wel vaak een kortetermijnoplossing voor mensen die behoefte hebben aan rust. In plaats daarvan stellen we onszelf nu de vraag waaróm mensen behoefte aan rust hebben of stress ervaren. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat mensen taken hebben die niet bij ze passen. Als je dat weet, kun je het probleem bij de bron aanpakken.”
Tot slot is het van belang dat het onderwerp echt wordt omarmd en voorgeleefd in de organisatie. Ontwikkel als organisatie een visie voor het voorkomen van stress en draag deze op structurele wijze uit.
Wim Wijnholds, directeur van arbodienst Perspectief legt uit:
“Management moet écht geloven in het belang hiervan en het niet alleen zien als een politiek correct vakje om af te vinken. Dat is ook doodzonde. Als je het mij vraagt, is de vitaliteit van je medewerkers verbeteren de beste investering die je kunt doen. Maar het moet wél van binnenuit komen en oprecht zijn.”
In het nieuwe ‘Zo werkt het‘ magazine van WOMEN Inc. lees je een uitgebreidere toelichting op deze drie stappen, de tips van experts en interviews met deze en andere werkgevers (PostNL, Erasmus Universiteit Rotterdam en Duurzaam Den Haag). |