SPAM in je hoofd

Leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt. In de huidige informatiemaatschappij maakt ons brein overuren. Vroeger werkten mensen met hun handen, nu werken we met ons hoofd. Ons lijf raakt niet snel meer overbelast, maar hoe zit dat met ons brein?

Ons brein produceert de hele dag door gedachten. Mensen hebben per dag maar liefst 50.000 gedachten. Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur slapen, denk je per ‘wakker’ uur aan 3.000 dingen! Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut.

Mensen hebben per dag maar liefst 50.000 gedachten

Veel van deze gedachten zijn beïnvloed door prikkels uit onze omgeving en lang niet allemaal even relevant of bruikbaar. Soms zelfs ronduit vervelend. Je zou het kunnen vergelijken met de stroom aan e‐mails die je dagelijks binnenkrijgt.

Toch hebben we de neiging onze gedachten allemaal serieus te nemen. Alsof we elke mail die we binnenkrijgen openen, helemaal doorlezen en hier vervolgens uitgebreid op reageren. In werkelijkheid gaan we heel anders met onze e-mail om. We screenen mail op relevantie en geven aandacht aan die mails die belangrijk voor ons zijn. De SPAM‐mails laten we links liggen.

We kunnen ook op een vergelijkbare manier met onze gedachten omgaan. Door gezonde afstand te nemen van je gedachten. Met defusietechnieken uit ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kun je leren bepaalde gedachten minder aandacht te geven.

80 procent van onze gedachten is negatief geladen. Dus hoe fijn is het om er los van te kunnen komen! Zing je belemmerende gedachten eens op bijvoorbeeld ‘lang zal ze leven’. Of spreek ze op verschillende toonhoogten uit.

Beetje gekke oefening? Zeker! Maar met groots effect. Je zult merken dat je negatieve gedachte nauwelijks meer opkomt. En als hij opkomt, is de lading ervan af. Dat geeft ruimte in je hoofd. Defuseren heet dat. Het gaat erom belemmerende gedachten te zien zoals ze werkelijk zijn – alleen maar woorden.

Belemmerende gedachten zijn alleen maar woorden

Defusie-oefeningen kunnen in het begin enige schroom en weerstand oproepen, omdat het ongebruikelijke oefeningen zijn waarbij de gehechtheid aan het denken los wordt gelaten.

Maar eenmaal aan de slag ontstaat er met deze luchtige en humorvolle aanpak relativering en ruimte. Mensen maken zich los van ineffectieve denkprocessen, zodat zij hun aandacht op waardevolle zaken kunnen richten.

>>> Lees ook ‘Parkeer je piekergedachten’
>>> Lees ook ‘Piekeren – de Muppets in ons hoofd

Deel dit artikel