Grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie: waar moet je aan voldoen?
Agressie en intimidatie, Psychosociale arbeidsbelasting, Vraag en Antwoord, Artikel, seksuele intimidatie, Vraag en Antwoord

Vraag:
Afgelopen weken werd er veel over geschreven: (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Naar aanleiding van al die berichtgeving zal zo ondertussen iedere werkgever zich bewust (moeten) zijn van het feit dat hij hier binnen de organisatie aandacht aan moet besteden. Maar hoe doe je dat?
Antwoord:
In ieder geval is het belangrijk om een duidelijk protocol te hebben waarin het beleid is vastgelegd. Denk daarbij aan het beschrijven van het gedrag dat niet is toegestaan. Vermeld daarbij ook wat de sancties zijn. Daarnaast moet je het beleid ook regelmatig onder de aandacht van het personeel brengen en het consequent toepassen.
Vertrouwenspersonen en klachtenprocedure
Zorgen voor een vertrouwenspersoon en een klachtenprocedure zijn enkele (belangrijke) punten die kunnen bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van ongewenst gedrag op de werkvloer.
Maar als zich dan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voordoet, of hiervan is een vermoeden, is het ook belangrijk dat de werkgever hier zorgvuldig onderzoek naar doet.
Sancties achter de hand
Afhankelijk van de ernst van het grensoverschrijdende gedrag kunnen de gevolgen variëren van een officiële waarschuwing tot in het uiterste geval ontslag (op staande voet). Daartoe moet de werkgever wel eerst gedegen onderzoek doen.
Dat blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Nijmegen. De rechter nam in die zaak in overweging dat van de werkgever verwacht mag worden dat zij alles in het werk stelt om de onderste steen boven te krijgen gelet op de ernst van de beschuldiging.
Sanctiematrix
Als laatste adviseer ik om in het sanctiebeleid een sanctiematrix op te nemen bij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Dan is voor iedereen duidelijk welke sancties gelden als een medewerker grensoverschrijdend handelt.
En zijn we er dan?
Een gevoelig onderwerp. Een onderwerp dat vaak te weinig aandacht verdient. Die aandacht komt er vaak pas als zich iets grensoverschrijdends voordoet. Uiteraard is het van belang dat er dan volgens de hiervoor uiteen gezette regels wordt gehandeld. En de juiste stappen worden gezet. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar alles voorkomen is soms onmogelijk.
Daarom is het van belang dat er bij enige regelmaat aandacht aan dit onderwerp op de werkvloer wordt besteed en iedereen zich hiervan niet alleen bewust is, maar dit ook blijft.
>>> Kijk ook eens in ons dossier over de ‘Vertrouwenspersoon’